iszik

Terheléses vércukor vizsgálat (OGTT)

A 24-26. terhességi héten minden esetben javasolt az orális vércukorterhelés (OGTT) elvégzése, két (vagy több) vércukor mérési időponttal.

Kismamák szűrésénél a jelenlegi protokoll  a következő:

Mindegyik vércukorvizsgálatra 10 órás éhezés után kell érkezni. Tehát sem enni, sem inni nem szabad. Miután leveszik az éhgyomri vért és megitatják velünk a 75g glükózt, nemigen szabad mozogni, mert az is befolyásolja a végeredményt.
Ha a 75 g glükóz elfogyasztása után a 2 órás érték eléri vagy meghaladja a 7,8 mmol/l értéket és/vagy bármelyik köztes érték a 11,1-et, terhességi diabéteszt állapítanak meg.
(Sok helyen csinálnak postprandiális vércukorvizsgálatot. Ennél, ugyanúgy 10 órás éhezés után, a tesztreggeli után, ami 2 dl tej + 1 zsömle = 40 g CH, egy órával mért értéknek 7,0 mmol/l alatt kell lennie.)

Tippek a vizsgálathoz

  • A glükózt többnyire neked kell előre beszerezned gyógyszertárban. Figyelj oda, mit adnak, előfordul, hogy fruktózt sóznak rád, ami egészen más eredményt ad terheslékor, mint a glükóz!!!
  • A “cukorivás” sokkal kellemesebb, ha megcsinálod limonádénak, a citromlé nem befolyásolja az eredményt. Vigyél magaddal ásványvizet és facsart citromlevet. így sem lesz finom, csak elviselhető, húzd le gyorsan, nagy kortyokban, ne ízlelgesd.
  • A két órás várakozásra vigyél magaddal könyvet. Az időt igyekezz pontosan betartani.

A terhességi diabétesz

A diagnózis felállítását követő első feladat, hogy a kismama megtanulja a diétát, aminek a lényege az, hogy viszonylag egyenletes szinten tartsa a vércukrot. Ehhez sok esetben be kell feküdni egy napra a kórházba, ahol újabb tesztelést végeznek el. A legkevesebb napi szénhidrát bevitel minden esetben el kell érje a 150 g-ot, különben sem a baba, sem pedig a mama nem jut hozzá a szükséges minimumhoz. Amennyiben ilyen alacsony diéta mellett sem tartható kordában a vércukorszint, akkor inzulinkezelés szükséges.

egy 200 g-os szénhidrát diéta beosztása

A diétázás szabályai

1. Semmit nem szabad enni amiben “sima” cukor (szacharóz, illetve glükóz ) van.
2. Figyelni kell a megevett ch-ok fajtáira is: legfőképp a gyors cukrokat (azaz a magas glikémiás index-ű ételek, lehet például megnézni ételenként) kell óvatosan kezelni.
Gyors ch-nak számítanak: tej, gyümölcsök, gyümölcslék (azaz a fruktóz és a laktóz), tejtermékek, fehérlisztből készült ételek, burgonya.
3. A szénhidrát felszívódását gátolja az olaj és a zsír, így lassabban szívódnak fel a gyorsabb cukrok is, ha ezekkel együtt fogyasztják őket.
4. A 3-astól függetlenül vigyázni kell arra, hogy ne húst hússal, zsírt zsírral fogyasszunk, mert természetesen a koleszterinszintre is figyelni kell.
5. A kapott diétát a lehető legpontosabban tartani kell, mind időben, mind pedig g-okban.

egy 160 g-os szénhidrát diéta beosztása

Kérdezz-felelek

1. Miért kell elkerülni a gyors cukrokat?
Ezek hirtelen emelik a cukorszintet, ami majd szintén gyorsabban vissza is esik utánuk. Cukorbetegeknél, főleg a terhességi diabéteszeseknél, nagyon kell figyelni arra, hogy nemcsak ne menjen fel a vércukorszint túl magasra, hanem ne is nagyon legyenek benne ingadozások, minél egyenletesebb szinten kell tartani. (Fogyókúrázóknak is hasznos ha figyelnek erre, hiszen a gyors cukrok nagyon gyorsan laktatnak, viszont utána hamarosan meg is éhezik az ember, így többet hajlamos enni. )
Persze ezen elvek ellenére kell enni gyors cukrokat is, különben kimaradna az étrendből sok fontos tápanyag. Ennek érdekében szabályozva lehet őket fogyasztani. Érdemes tízóraira például meginni egy pohár tejet, uzsonnára pedig enni valamilyen gyümölcsöt.

2. Miért különösen fontos ez reggel és este?
Reggel azért, mert amíg nem indítottuk be az inzulintermelést, méginkább megdobhatja a vércukorszintet a gyors szénhidrát. Este pedig azért, hogy ne essen vissza túlságosan a vércukorszint reggelig, amit értelemszerűen csakis lassú cukrokkal lehet elérni.

3. Honnan tudom, hogy más ételek mennyire gyorsak?
Minden ételnek van egy úgynevezett glikémiás indexe, ami pont azt indikálja, hogy mennyire gyors cukornak számít. Általában elég a fenti alapelveket követni, nem muszáj annyira pontosan ismerni az indexeket, főleg azért sem, mert a felszívódási idők is eltérhetnek egyénenként. Ezt csak a rendszeres önellenőrzéssel, otthoni mérésekkel lehet csak kitapasztalni. Étkezés után egy órával kell mérni a legtöbb helyen alkalmazott protokoll szerint.

4. Hogyan lesz ez az étrend egészséges és teljes értékű?
Egyrészt (az 1. pont végén leírtak alapján) eszünk tejterméket és gyümölcsöket. A fehér lisztet mellőzzük, helyette teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, tésztát fogyasztunk, ami már önmagában is sokkal egészségesebb. Másrészt, mivel a húsban, tojásban, olajokban egyáltalán nincs szénhidrát, a zöldségekben pedig nagyrészt kevés van, így könnyedén tudunk egészséges étrendet kialakítani.

5. Hogyan tudom megállapítani, hogy egyes ételekben mennyi a szénhidrát?
Ehhez első sorban egy szénhidrát táblázatra van szükség, valamint egy g-os mérlegre. Otthoni főzéskor minden alapanyagot még nyers állapotában le kell mérni, kiszámolni, hogy mennyi benne a szénhidrát, majd a kész étel megfelelő hányadára is meg kell tudni saccolni.
Érdemes továbbá elolvasni a csomagolt élelmiszerek oldalán a feltüntetett tápanyag információkat, mert szerencsére sokon rajta van a ch tartalom is.

Táplálkozási tippek

Kismamáknak az édesítőszerek közül egyedül az aszpartámot ajánlják. Ilyen például a Canderel.
Mit lehet enni a Canderelen kívül a sima cukor helyett? Például fruktózt, azaz gyümölcscukrot, mert annak a feszívódásához nem kell inzulin. Lehet kapni (aranyárban… még receptre is… ) gyógyszertárban.

Az egészséges átlagfelnőttnek sincs szüksége egy nap 150-180g ch-nál többre, így az egész családot rá lehet szoktatni az egészségesebb étrendre!

Ha az első időkben kicsit nehezebben is alakulna a diéta tartása, hidd el, hamar bele lehet szokni! A gyomor kicsit összemegy, rááll a gyakori, nem nagy adagokban érkező táplálék fogadására, nem leszel éhes, ráadásul nem fogsz feleslegesen sokat hízni a terhesség során! A ch tartalmat pedig rövidesen szemre is meg fogod tudni becsülni a gyakoribb élelmiszerek esetében.

Forrás: www.kismamalinkek.abbcenter.com