Jóstesztek

Még mielőtt a terhességi tesztek bármit is elárulnánk arról, hogy egy nő terhes-e, a jóstesztek már adhatnak okot reményre. Erre a célra egyszerűen ovulációs (LH) tesztet használnak. Ez a terhességet már néhány nappal korábban kimutathatja, mint egy terhességi teszt. Számtalan tudományos kutatási eredmény bizonyítja, hogy az LH és a hCG molekula immunológiai teszteknél (amely az otthon végezhető teszteknek is a működési elve) keresztreakciót adhat. Ez abból adódik, hogy az LH, FSH, TSH és hCG molekulák két alegysége közül az egyik mindegyiknél teljesen megegyezik, a másik mutat csak bizonyos eltéréseket. Az immunreakció specificitása attól függ, hogy melyik molekulacsoport ellen fejlesztették ki az adott ellenanyagot, amelyet a tesztben is használnak.

Ugyan az ovulációs tesztet nem terhesség kimutatására hozták létre, de a molekulák (LH és hCG) evolúciós rokonsága és hasonlósága miatt a digitálison kívül bármilyen ovuteszt képes a terhesség kimutatására (állítólag 70%-os biztonsággal), mégpedig pár nappal hamarabb, mint egy terhességi teszt.

Hol lehet minőségi, olcsó LH tesztet vásárolni?

A FertiNet.hu webáruházban minőségi, EU, TÜV és ISO sztenderdeknek megfelelő ovulációs tesztlap kapható 76 Ft/db ártól.

Hogyan kell az ovulációs tesztet jósként használni?

Ennek során arra kell figyelni, hogy az LH-tesztet ne csak egyetlen napon csináld, hanem több egymást követő napon, és azt figyeld, hogy a tesztcsík intenzitása növekszik-e. Fontos, hogy reggeli első vizeletet használj, mintha hcg-t akarnál kimutatni.
Az ovuláció után 8-9 nappal érdemes legkorábban nekikezdeni a tesztelésnek.

Vigyázat!
Minden nőnek a szervezetében megtalálható az LH hormon az egész ciklus során. Bizonyos személyeknél ez a mennyiség esetenként olyan sok lehet, hogy egy adott tesztmárkával már kimutatható. Az LH mennyisége ciklusról-ciklusra is változhat, így lehet, hogy az egyik ciklusban van halvány csíkod az LH-n a ciklus második felében, egy másik ciklusban pedig hófehér a teszt. Azért kell a jóstesztet több napon keresztül csinálni, hogy a hCG mennyiségi változását észrevedd és ki tudd zárni, hogy csupán a mindig jelenlevő LH-t láttad.

Csak olyanoknak tudom ajánlani a jóstesztelést, akik könnyedén fogják fel, ha az erősödő tesztek után mégis a mensi jön, vagy hogy a terhességi teszt negatív. A jóstesztelést úgy kell felfogni, mint egy lehetőséget, amellyel korábban megtudhatjuk, hogy jön a baba. Nem szabad túlságosan beleélni magunkat, mert előfordulnak téves eredmények is (A helytelenül pozitív esetek száma magasabb, mint a helytelenül negatívaké. Az is előfordul, hogy a jósteszt nem mutat babát, pedig mégis van).

Pozitív jósteszt és terhességi teszt

Fontos, hogy a tesztvonal erősödését figyeld a jóstesztelés során, ne pedig egyetlen nap pillanatfelvételét figyeld. Az igaz, hogy egyetlen erős LH-teszt már utalhat babára a ciklus végén, de nem lehet kizárni, hogy ez tényleg csak LH. Ha legalább egy második tesztet is csinálsz és az erősödik, ez már inkább szól egy terhesség mellett és érdemes megpróbálkozni egy terhességi teszttel is.

Egyértelműen negatív jósteszt

Egy halvány tesztcsík látható, vagy a teszt teljesen hómező. Ciklusról ciklusra változhat, hogy mennyire erős az LH-csík, szemmel látható-e, esetleg már “tévesen pozitív”.

“Tévesen pozitív” jósteszt

A ciklus végén az LH és FSH mennyisége újra növekedni kezd, bár ez csak minimális. Ezért lehetséges, hogy a tesztvonal intenzitása minimálisan nő, te mégsem vagy terhes. Általánosságban elmondható, hogy 12 nappal a tüszőrepedés után az ovuteszten a két csík általában már majdnem egyforma erősségű, ha sikerült teherbe esned. Ha a tesztcsík ezen a napon jóval halványabb, mint a kontroll, akkor tényleg csak az LH-t mutatja, amely már a következő ciklus tüszőinek növekedését készíti elő. A terhességi teszt negatív.

Felhasznált  források: babatervezok.otthona.net (jóstesztek)