Ovulációs (LH) teszt

Az ovulációs tesztek a peteérés kimutatására szolgálnak. Megjelenésükben és használatukban nagyon hasonlítanak a terhességi tesztekre. A peteérés bekövetkezése előtt 24-48 órával a női szervezetben magasra szökik az LH hormon szintje. Ez a hormon indítja be a tüszőrepedést és magát a peteérést. Az ovulációs tesztek a magas hormonszintet megmutatva előre jelzik a várható peteérést.

Kinek érdemes ovulációs tesztet használni?

1. Szabálytalan ciklus

Szabálytalan ciklus esetén az ovulációs tesztek használata segít a peteérés idejének meghatározásában, illetve annak eldöntésében, hogy történik-e a szervezetben a ciklus folyamán peteérés.

2. Teherbeesési problémák (pl. PCOS)

A spermiumok élettartama kb. 72 óra, a petesejt élettartama a legújabb kutatások szerint csak 12-18 óra.  A terhesség létrejöttéhez ezért nagyon fontos az együttlétek  jó időzítése. Az ovulációs teszt használatával meghatározható az együttlét ideális időpontja, jelentősen növelve ezzel a teherbeesés esélyét.

3. Tudatos családtervezés

Az ovulációs tesztek használata azonban minden olyan, gyermeket tervező nőnek ajánlott, aki szeretne mindent megtenni azért, hogy minél nagyobb eséllyel egészséges gyermeke szülessen . Az együttlét időzítése ugyanis nem csak teherbe esési problémák esetén fontos, hanem a vetélések, és magzati rendellenességek megelőzésében is szerepet játszhat. A nem jól időzített együttlét során ugyanis a túlérett, elöregedett petesejt is megtermékenyülhet, mely az előbb említett problémákhoz vezethet.

4.Terhesség korai kimutatása jósteszteléssel

Az ovulációs tesztek használatának van egy kevésbé ismert felhasználási területe is: a terhesség korai kimutatása. Az LH és a HCG hormon ugyanis szerkezetileg hasonló, a teszteken keresztreakciót mutat. A terhesség megléte ezért még a menstruáció elmaradása előtt LH teszteléssel kimutatható lehet. Bővebben lásd itt.

Hol lehet beszerezni?

Ovulációs tesztet drogériákban, patikákban, illetve az interneten keresztül lehet vásárolni. Egy ciklusban az értékelhető eredményhez legalább 5 db tesztet érdemes felhasználni. A patikákban, drogériákban egy 5 db-os csomag ára 1500-5000Ft között alakul. Az interneten megrendelhető tesztek olcsóbban, azonban megbízhatóságuk kétséges lehet. A FertiNet.hu honlapon keresztül olyan olcsó ovulációs teszteket rendelhetsz, melyek megfelelnek az európai uniós szabványoknak, ISO illetve német (TÜV) minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Hogyan kell használni?

Az LH tesztek elvégzéséhez vizeletet kell gyűjteni. A vizeletet lehetőleg minden nap azonos időpontban gyűjtsük, lehetőleg délután. vizelet gyűjtése előtti 2 órában kevés folyadékot fogyasszunk. A tesztelést általában a legrövidebb ciklus hossza – 17 dik ciklusnapon érdemes elkezdeni, és utána minden nap egy tesztet elvégezve addig folytatni, míg a teszt pozitív eredményt nem ad, vagy meg nem jön a menstruáció.

Ovulációs tesztből  – pont úgy, mint terhességi tesztből – létezik tesztcsík, teszt kazetta illetve vizeletsugaras kiszerelés is. A teszt konkrét elvégzése a kiszereléstől függ, és a teszt használati utasításában olvasható. Az eredményt szintén a használati utasban szereplő idő eltelte után kell leolvasni

Ovulációs teszt kiértékelése

Az eredmény kiértékeléséhez össze kell hasonlítani a teszt csík és a kontroll-csík színét.

Az ovulációs teszt pozitív, ha mindkét csík látható és a teszt csík ugyanolyan erős, vagy erősebb, mint a kontroll-csík. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben emelkedett az LH szint, azaz 24-36 órán belül várható a peteérés. Az együttlétet az első pozitív LH teszt estéjére vagy másnap reggelre érdemes időzíteni.

Az ovulációs teszt negatív, ha a kontrol-csík látható, és a teszt csík pedig vagy nem látható vagy kevésbé erős, mint a kontroll-csík. Ilyenkor a következő napon is tesztelni kell.

Az ovulációs teszt eredménytelen, ha a kontrol-csík nem jelenik meg a megadott időn belül. Ilyenkor újabb tesztet kell elvégezni.

Ovulációs teszt érzékenysége

A normál érzékenységű ovulációs tesztek (25-30 mlU) a nők 90%-ánál tökélestesen működnek, azonban előfordulhat, hogy alacsonyabb vagy magasabb érzékenységű tesztre van szükség.

Egy ciklus során átlagban a nők 80%-ának normális peteérése van, 11% -uknak egyáltalán nincs peteérése és a maradék 9% százaléknak pedig két vagy akár több peteérése is van. Egy átlagos nőnek az LH alapszintje 5-20mlU/ml között mozog. Peteérés előtt ez felszökik és eléri az 50-200mlU/ml szintet. Ebből is látszik, hogy a 25-30 as érzékenységű teszt a legtöbb nőnél pontosan meghatározza az LH görbe emelkedő szakaszát. Azonban például egy menupauzához közelítő nőnél könnyen előfordulhat, hogy egy normál érzékenységű ovulációs teszt sosem mutat peteérést, mert az LH szint sosem éri el a 30-as szintet. Ebben az esetben magasabb érzékenységű tesztre lehet szükség a peteérés meghatározásához. A másik végletet pedig a PCOS nők jelentik, akiknél bizonyos esetekben előfordul, hogy az LH hormon alapszintje is magasabb, mint a normál értékek. Ebben az esetben az LH teszt sok napon keresztül pozitív lesz, így nem tudja, hogy igazából mikor is ovulál. Nekik alacsonyabb érzékenységű tesztre lehet szükségük a peteérés megtalálásához.

Alapvetően mindenkinek érdemes a tesztelést normál érzékenységű teszttel kezdeni, és ha ezzel nem sikerül meghatároznia a peteérését, érdemes kipróbálni az alacsonyabb ill. a  magasabb érzékenységű teszteket is.