vernyomasmero

A terhesgondozás menete

A terhesgondozás törvényben előírt kötelező feladat, melyet terhesgondozói szakrendelésen, vagy magánrendelésen végeznek. A gondozásban részt vesz a szülész-nőgyógyász, háziorvos és védőnő, szükség esetén más szakorvos, gyógytornász, vagy dietetikus. A terhesgondozás intézménye rendkívüli mértékben hozzájárult ahhoz, hogy világviszonylatban is kiváló, alacsony lehessen Magyarországon az anyai és magzati-újszülöttkori halálozási és megbetegedési statisztika.

A sikerhez nem elegendő csak, a jól működő és szabályozott terhesgondozói hálózat és protokoll, hanem a terhes nők, hozzátartozók együttműködése és tájékozottsága is feltétlenül szükséges.

A terhesgondozási protokoll orvosról-orvosra, intézményről-intézményre eltérhet ugyan, de lényegi különbségek nincsenek. Az alábbiakban tájékoztató jelleggel bemutatásra kerülnek az áldott állapot időtartama alatt elvégzendő kötelező, és ajánlott vizsgálatok.

A terhesgondozás az anyák részére nem kötelező, csak ajánlott, azonban bizonyos pénzbeli, szociális támogatások törvényileg csak akkor igényelhetők, ha minimum 4 alkalommal jelenik meg a kismama a terhesgondozáson, és ezt a gondozási könyvében 4, pecséttel ellátott bejegyzéssel tudja igazolni.

Nagyon fontos, hogy a kismama pontosan kövesse a gondozó orvosa és a védőnő utasításait, valamint mindig tisztában legyen a terhességének korát illetően, mivel a vizsgálatok a terhesség korához vannak igazítva.

Általában elmondható, hogy a 24. hétig 4 hetente, 25. héttől a 36. hétig 3 hetente, majd hetente ajánlott a terhesgondozáson való részvétel. Terminus túllépése esetén naponta ajánlott a megjelenés. Minden alkalommal hozni kell a gondozási kiskönyvét, meglévő leleteit, reggeli vizeletet, illetve a vérvételekre éhgyomorral, az ultrahangvizsgálatokra pedig lehetőleg üres húgyhólyaggal kell megjelenni. Minden terhesgondozáskor vizeletvizsgálat (cukor, aceton, fehérje, genny, nitrit), testsúly- és vérnyomásmérés történik, valamint a 16. héttől magzati szívhanghallgatás. Tapintással megállapítjuk a magzat hozzávetőleges helyzetét, a méh növekedését, tónusát.

Kötelező vizsgálatok

Terhességi hét Vizsgálatok
Első jelentkezés hüUH, Vizelet-, vérvizsgálat (I. labor), vércsoport-ellenanyag, TORCH, beutaló: háziorvos, fogászat, EKG.
10. hét Leletek értékelése, hüUH, vizelet, vérnyomás-, testsúly mérés, rákszűrés. Beutaló: 12. hetes UH-ra
12. hét hüUH: I. UH szűrés: nyaki redő mérés!
14. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúly mérés, UH. Beutaló: AFP, HBsAg.
16. hét AFP vizsgálat
18. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúly mérés, méhszáj vizsgálat. Beutaló: genetikai UH vizsgálatra.
20. hét Genetikai UH vizsgálat: II. UH szűrés
22. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúly mérés, hüvelyváladék tenyésztés. Beutaló: terheléses vércukor, vizelet, vérvizsgálat (II. labor)
24. hét Terheléses vércukor vizsgálat
26. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúly mérés, méhszáj vizsgálat. Légző gyakorlat bemutatása. Beutaló: terhestornára, ellenanyag szűrés Rh negatív anyák esetén.
30. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúly mérés, fizikális vizsgálat. Beutaló: UH vizsgálatra.
32. hét UH vizsgálat: III. UH szűrés
33. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúly mérés, UH, fizikális vizsg.
36. hét Vizelet, vérnyomás-, testsúly mérés, hüvelyváladék tenyésztés, magzati szívhang és fizikális vizsgálat. Beutaló: Vérvétel, vizelet, ellenanyag, (III. labor) UH.
37. hét Vizelet, testsúly, vérnyomás mérés, NST. UH IV. szűrés
37. héttől Magzatmozgás számolás (minden délután 20 percet)
38. hét Vizelet, testsúly, vérnyomás mérés, NST.
39. hét Vizelet, testsúly, vérnyomás mérés, NST.
39. és 1/2 hét Vizelet, testsúly-, vérnyomás mérés, magzati szívhang és fizikális vizsgálat
40. hét Várható terminus ideje. Vizelet, testsúly, vérnyomás mérés, NST, ASK 2 naponként!!!
41. hét Kórházi felvétel, OTT, NST, ASK, flowmetria, UH

Rövidítések: hüUH – hüvelyi ultrahang / UH – hasi ultrahang / TORCH – Toxoplasma, Rubeola, védettségi vizsgálat / HBsAg – hepatitis B vizsgálat / NST – magzati szívhang vizsgálat /ASK – amnioszkópia: magzatvíz színvizsgálata / OTT – oxitocin terheléses teszt

A terhesgondozási kiskönyvét és minden leletét kérjük mindig hozza magával!

Fakultatív vizsgálatok

Terhességi hét Vizsgálatok Megjegyzés
11.-14. hét Integrált teszt Down-szindróma és nyitott gerinc-agyhiány szűrése ( Magzati Diagnosztikai Központ: 1/273-1913, www.downszures.hu)
13. hét Chorion biopszia Magas genetikai kockázat esetén. Helyszín: Országos Gyógyintézeti Kp. (XIII. kerület Szabolcs utca 33-35.)
15.-20. hét Quartett-teszt Down-szindróma és nyitott gerinc-agyhiány szűrése (Magzati Diagnosztikai Központ: 1/273-1913, www.downszures.hu)
17. hét Genetikai tanácsadás, amniocentézis AFP eltérés esetén. Helyszín: Schöpf Mérei Kh., vagy SOTE I. sz. Szülészeti Klinika
18. hét Terheléses vércukor vizsgálat Korábbi terhességi cukorbetegség esetén
24.-32. hét 3 és 4 dimenziós ultrahang vizsgálat(24.-32. hét csak az ideális időpontja a 3 dimenziós ultrahangnak, egyébként bármikor elvégeztethető) Magzati Diagnosztikai Központ(1148 Bp. Bolgárkerék u. 3.): 273-07-94, www.ultrahangvizsgalat.hu

Különleges gondozást igénylő veszélyeztetett terhességek

 • Elhízott terhesek gondozása
 • Fiatalkorúak terhessége
 • Késői terhességvállalók (35 év feletti először szülő és 40 év feletti többedszer szülők) gondozása
 • Ikerterhesek gondozása
 • Asszisztált reprodukcióval fogant terhesek
 • Alapbetegséggel rendelkezők (pl. epilepsziások, cukorbetegek, neurológiai betegek stb.) gondozása

Első megjelenés

Az első terhességi vizsgálatra az első vérzéskimaradás után két héttel, a második vérzéskimaradáskor, vagy terhességi teszt pozitív eredményekor tanácsos jelentkezni.
Ekkor az orvos azonnal csinál vizeletvizsgálatot, hogy megbizonyosodjon a terhességről, hogy megállapítsa, a cukor- és fehérjeszint nem túl magas-e, és vérvizsgálatot, hogy megállapítsa a vércsoportodat. Ekkor rögzítik az adataidat is, kérdez meg az orvos a korábbi, illetve gyerekkori betegségekről, műtétekről, az apa, vagy anya családjában előfordult örökletes betegségekről, vagy egyéb lényeges körülményekről (cukorbetegség, vérzékenység, ikerterhesség). Az utolsó vérzés ideje nagyon fontos adat, mivel ebből számítja ki az orvos a szülés várható időpontját.
Az orvos megállapítja a méh helyzetét, nagyságát, ebből következtet a terhesség korára is. Hüvelyváladékot, kenetet vesz az esetleges hüvelyfertőzések felderítésére, illetve a daganatos betegségek felismeréséhez (rákszűrés).
A terhes testsúlyát minden vizsgálat alkalmával feljegyzi, a várható értéktől való eltérés kóros állapotra figyelmeztethet.
A magzati szívhangot is minden alkalommal meghallgatja az orvos.

A terhesség tényének megállapítása (ultrahanggal kontrollálva). Rákszűréshez kenetvétel, a terhességről szóló igazolás kiadása, mellyel a területileg illetékes Védőnői Szolgálatot kell felkeresni a gondozásba vétel céljából. A gondozásba vétel alkalmával történik a kórelőzmény felvétele is (előző betegségek, műtétek, terhességek, stb.).

Első vérvétel

A terhesség megállapítását követően, de legkésőbb a 12. hétig.

Mit vizsgálunk? Vérkép, éhgyomri vércukor, vizeletvizsgálat, vércsoport, ellenanyag, Wassermann (vérbaj-szűrés), esetleg TORCH vizsgálat (Toxoplasmosis, Rubeola, Chlamydia, esetleg Cytomegalo vírus, kanyaró elleni védettség vizsgálata).

Helye: A családorvos vagy a szülész orvos beutalójával, kórházi, vagy lakhelye szerinti laboratóriumban, vidéken rendelőből beküldve.

Első ultrahang

Időpontja: 12. héten (11. – 13. hét végéig).

Mit vizsgálunk? Az embrió életjelenségét, fejlődési ütemét, méretét, valamint a nyaki bőrredő vastagságát is megmérjük (bizonyos kromoszómális rendellenességeknél vastagabb az átlagosnál).

Második vérvétel

Időpontja: Terhesség 16. hetében. Itt nagyon fontos a pontosság.

Mit vizsgálunk? AFP, hepatitis, esetleg cukorterhelés (terhelő kórelőzmény esetén).

Második ultrahang:

Időpontja: Terhességének 19-21. hete között, az AFP eredmény birtokában. Ezt szokták az ún. genetikai ultrahang vizsgálatnak nevezni.

Mit vizsgálunk? A fejlődés ütemét, a magzati méreteket. Keressük az anatómiai rendellenességeket, fejlődési rendellenességeket, a méhlepény helyzetét, a magzatvíz mennyiségét. Ebben a korban ideális esetben már megállapítható a magzat neme.

Harmadik vérvétel:

Időpontja: A váradósság 24. hetében.

Mit vizsgálunk? Vérkép ellenőrzés, máj- és vesefunkció, Rh-ellenanyag szűrés (csak Rh negatív anyáknál), terheléses vércukor vizsgálat (OGTT). A terheléses vércukor vizsgálat nagyon fontos, a látens terhességi cukorbetegséget szűrjük vele. Egy éhgyomri vércukor és 75 gramm cukrot tartalmazó szirup megivása utáni két órás vércukor eredmény összehasonlításából tudunk következtetni a szénhidrát anyagcserére.

Néhány fontos dolog a terheléses vércukor vizsgálattal kapcsolatban:

 • Ha valakinek a vizsgálat előtt kóros éhgyomri vércukorértéket mértek, tilos elvégezni a cukorterhelést.
 • A vizsgálatelőtti este még 8 óra előtt mindenképpen vacsorázzunk, de ne túl szénhidrátdúsat, utána reggelig éhgyomorra kell maradni.
 • Tipp: A cukorszirup elfogyasztása kellemesebb, ha limonádéként készítjük el. A vizsgálat előtti este a cukrot, citromlevet és annyi vizet, amennyit egyszerre meg bírunk inni, keverjük össze és tegyük be a hűtőbe. Így reggel újbóli felkavarás után egy hideg, bár eléggé szirupos limonádét nyerünk. A citromlé nem befolyásolja a vizsgálatot.

Harmadik ultrahang vizsgálat:

Ideje: 29-31. héten.

Mit vizsgálunk? Elsősorban a magzat méreteit, fejlődési ütemét, helyzetét, a méhlepény érettségét és a magzatvíz mennyiségét. Az anatómiai eltérések vizsgálatára ilyenkor már kisebb hangsúlyt fektetünk, hiszen a genetikai ultrahang idején a magzat mérete ideálisabb a fejlődési rendellenességek szűrésére és ekkor már lényegi eltérés nincs a 2 hónappal korábbihoz képest.

Negyedik vérvétel:

Ideje: 36. héten.

Mit vizsgálunk? Vérkép, vizelet, vércukor, máj- és vesefunkciók, ellenanyagszűrés.

Negyedik ultrahang vizsgálat:

Ideje: 38. héten.

Mit vizsgálunk? A magzat méreteit (becsült súlyát), elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, valamint a méhlepény állapotát, előző császármetszés hegvastagságát. A magzati ereken áramlásmérést (ún. flowmetriát) is végzünk.

Gondozás folyamata a 36. héttől.

A 36-tól a 39. hétig hetente egyszer kell jelentkezni a gondozáson ún. NST  vizsgálaton. Ekkor is történik vérnyomás- és testsúlymérés, valamint hozni kell vizeletet.

A 39. héten szükség esetén 2-3 alkalommal, majd a 40. héttől kétnaponta meg kell jelenni NST-re. Terminus közelében, illetve terminustúllépés esetén a kezelőorvos javallatára osztályos felvétel is szükségessé válhat.

Egyéb vizsgálatok:

 • Szükség esetén hüvelyi vizsgálat történik, mellyel megállapítható a méhszáj állapota, valamint a magzat elölfekvő részének a helyzete.
 • A terhesgondozás folyamán 2 alkalommal a hüvelyből vagy a méhszájból tenyésztésre kenetet veszünk.
 • Terhelő kórelőzmény vagy AFP eltérés esetén szükséges lehet genetikai tanácsadás.
 • Magzatvíz vétel (ún. amniocentézis, 14-16. héten), köldökzsinór vérvétel (18-20. héten) vagy chorionboholy mintavételezés (10.-11. héten) akkor szükséges, ha a genetikai kockázat nagyon magas és a magzati sejteket közvetlenül kell vizsgálni.
 • Külön kérésre lehetőség van az ún. quattro-teszt (ösztriol, inhibin, hCG, AFP), vagy integrált teszt elvégzésére, mely az AFP vizsgálatnál érzékenyebben képes kimutatni a kromoszóma-rendellenességeket (pl. Down-kór).
 • Szükség esetén vizsgálható egyes magzatra ártalmas vírusos fertőzések (rubeóla, kanyaró, mumpsz, toxoplazma) elleni védettség.
 • Magzatmozgás számolását minden kismama maga is el tudja végezni. A 32. héttől kezdve ajánlott minden ebéd után, kórházi bentfekvés esetén naponta 3 alkalommal megszámolni a 30 perc alatt érzett magzatmozgást és regisztrálni. Több alkalommal (stimuláció után is) észlelt 5-nél kevesebb mozgás a magzat állapotának rosszabbodásának intő jele lehet, melyet jelezni kell kezelőorvosának.
 • Terminustúllépés esetén oxitocin terheléses tesztet (ún. OTT) végzünk a méh oxitocin érzékenységének, a méhlepény és a magzat keringési kapacitásának megítélésére.
 • Magzatvíz színének vizsgálata (amnioszkópia) nyitott méhszáj esetén végezhető, mely a magzat méhen belüli állapotára utal. Általában terminus túllépés esetén, illetve megindult szüléskor a szülőszobai felvételnél kerül rá sor.

Forrás: www.timmermann.hu