Egészség

A koraszülöttek közül a lányok túlélése jobb

A nagyon korán, a terhesség 28. hete előtt született babák közül nagyobb a túlélési esélye a lányoknak, mint a fiúknak – állapították meg tanulmányukban ausztrál kutatók.

Pszicho dráma a gyerekszobában – vajon az én gyerekem is megkattan egyszer?

Majdnem kétéves, önérzetes, de aránylag kiegyensúlyozott Ida lányom bölcsis csoporttársa és „haverja”, Ricsi érzékeny korszakba lépett. Januárban lesz három éves, ráadásul két hónapja kishúga született.. E két dolog fura szituációkat […]

Egészséges és szép körmök

Sok kellemtelenséget el tudunk kerülni, ha gondosan ápoljuk és óvjuk a körmünket. Vannak azonban olyan rendellenességek, amelyeket jobb, ha megmutatunk szakembernek.

A méhlepény rendellenes működése okozza a legtöbb magzati halált

A magzatnak az anyaméhen belüli halálát leggyakrabban a terhesség alatt fellépő valamilyen szövődmény okozza, például a méhlepény rendellenes működése a tudomány által kevéssé tanulmányozott jelenséget vizsgáló két amerikai tanulmány szerint.

Az alacsony vasszint növelheti a vérrög kialakulásának kockázatát

A vér alacsony vasszintje növelheti a veszélyes vérrögök kialakulásának a kockázatát – figyelmeztetnek a szakemberek.

Családi Karácsony – hogy bele ne zavarodjunk..!

A bölcsit küszöbtől az ablakpárkányig ellepték a Télapók. Nagyon helyesen, lehet Télapódalokat tanulni, Télapós kifestőket színezni, az ovisok tobzódnak a hópelyhek és karácsonyi díszek készítésében. Beszélni tanuló lányom a múltkor […]

Fáradtság ellen fogyasszunk vastartalmú ételeket

Ha túl fáradtnak érezzük magunkat ahhoz, hogy elmenjünk edzeni, valószínű, hogy nem jut elég vas a szervezetünkbe. Az egészséges felnőtt nőknek napi 18 milligramm vasra van szükségük, a várandósoknál ez […]

A HPV-teszt korábban kimutatja a méhnyakrákot, mint a hagyományos sejtmintavétel

A méhnyakrák, illetve a kialakulására utaló jelek hamarabb és optimálisabban kimutathatók a harmincon felüli nőknél human papillomavírus (HPV)-teszttel, mint sejtmintavétellel – jelentették be holland tudósok.

A Richter méhmióma elleni készítménye pozitív hatósági véleményt kapott

Pozitív európai hatósági véleményt kapott a Richter Gedeon Nyrt. méhmióma elleni készítménye, az Esmya nevű tabletta várhatóan 2012 elején megkaphatja az európai uniós forgalomba hozatali engedélyt.

"Étrendőrség" magáncégeknél a kevesebb hiányzásért

“Étrendőrség” felállítását, mármint az alkalmazottak étkezésének ellenőrzését javasolja egy egészségügyi agytröszt Nagy-Britanniában.

Tetkótlanítás társadalombiztosítási pénzből

Sok brit a társadalombiztosítás költségére tüntetteti el megunt vagy megbánt tetoválását – derült ki Nagy-Britanniában nem kis felzúdulást keltve.

TASZ: nem szabad elfogadni az abortuszra szánt összeg átcsoportosítását

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a PATENT Egyesület szerint nem szabad elfogadnia a parlamentnek azt a KDNP-s javaslatot, amely átcsoportosítaná a költségvetésben a művi terhességmegszakításokra szánt összeget, s azt […]

Nem hajlandóak beoltatni gyermeküket – Másodfokon is beperli az államot egy ópusztaszeri család

Másodfokon is beperli az államot az az ópusztaszeri család, amely nem hajlandó beoltatni 16 hónapos kislányát – értesült az MTI Hírcentrum.

Egészségesek a világ legkisebb súllyal született gyerekei

Egy egészséges általános iskolás kislányról és egy 22 éves, pszichológiát hallgató egyetemistáról számolnak be amerikai szülészek egy neves gyermekorvosi folyóiratban: a lányok azért kerültek be a jelentésbe, mert ők voltak […]

A vetélés jelei

A legfontosabb, hogy a várandós nő ne essen pánikba, ha pecsételő vérzést vagy görcsöket tapasztal, illetve ha a terhesség tüneteit hirtelen nem érzékeli, hanem keresse fel orvosát!

Fogyókúrás tanácsadásért is fizetik a családorvost

Az elhízást olyan súlyos és veszélyes kórképnek veszik az Egyesült Államokban, hogy a testsúlycsökkentésre vonatkozó tanácsadást a családorvosi vizit részeként fizeti a legnagyobb állami egészségbiztosító, a Medicare. A tanácsadással kapcsolatban […]

Kegyetlen hagyomány – Szenegál leszámol a nők megcsonkításával

Amikor Aissatou Kande még kislány volt, a családja követte a régi hagyományt, amelyet elengedhetetlennek tartottak ahhoz, hogy alkalmas legyen a házasságra: a csiklóját érzéstelenítés nélkül kimetszették. Házassága napján a fejét […]

A gyermekkórházi koszt is legtöbbször egészségtelen

Szakértők vizsgálata szerint az amerikai gyermekkórházakban a kis betegek ritkán ehetnek egészséges ételeket és aligha tanulhatnak helyes táplálkozási ismereteket. A táplálkozástudósok vizsgálatának lehangoló eredményeit a Academic Pediatrics szaklap közölte.

Karácsonyi KalóriaStop!

A Karácsony a szeretet és az ajándékozás mellett a plusz kilókról is szól, ezeket legyintve az ünnep számlájára írjuk, és már fogalmazzuk is az új évi fogadalmakat – mit és […]

Vajhiány fogyókúraláz miatt Norvégiában

Vajbaj van Norvégiában: hiánycikk lett a zsiradék méghozzá tömeges fogyókúraláz miatt.

A csecsemők korán megtanulják, hogy kiben bízhatnak

A csecsemők korán megtanulják, hogy ki vezeti félre őket, és az újabb trükközési kísérleteknél nem hagyják magukat becsapni – figyelték meg kanadai kutatók.

Az anyának adott szteroid javítja a koraszülöttek túlélési esélyét

Az igen kis súllyal, akár a 23. terhességi héten született babáknak jobb a túlélési arányuk és kevesebb agykárosodás jelentkezik náluk, ha anyjuk a szülést megelőző napokban szteroid szereket kapott – […]

Karácsonyi könyvajánló – kicsiknek

Nem is emlékszem már, mikor merült fel először a gyerekkönyv vásárlás gondolata. Féléves korban? Amikor kislányom még csak rágogatta és forgatta kezében a könyvet, elég egyszerű dolgunk volt.

Lokális sugárkezelés után kétszeres a masztektómia kockázata emlőtumornál

Azoknál a nőknél, akik a sugárterápia gyorsabb, lokalizált változatát kapták korai stádiumú emlődaganatuk kezelésére, kétszeres volt a későbbi melleltávolítás kockázata azokhoz képest, akik a hagyományos, teljes mellbesugárzást kapták – állapították […]

Két ígéretes mellrák elleni szer a láthatáron

Két új rákgyógyszer ígéretes eredményeiről számoltak be szakemberek a San Antonióban megrendezett Mellrák Szimpóziumon: mindkettő jelentősen meghosszabbította az áttétes emlőrákban szenvedő nők túlélését a klinikai kipróbálás során.

Igazságot akarnak Peru sterilizált női

Igazságot akarnak, s ezért a “végsőkig küzdenek” azok a perui nők, akiket még az 1990-es években kényszerítettek az állami sterilizációs programban való részvételre. A remény most ismét felcsillant a számukra, […]

Az elhízott nőknél rosszabb a mellrák kimenetele

Az emlőrák korai stádiumában lévő nők közül az elhízottaknak rosszabbak a túlélési esélyei, mint normál testsúlyú társaiknak – idézte amerikai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).

Génváltozat segít eltüntetni a zsírt a vérből

Holland kutatók azonosítottak egy génváltozatot, amelynek jelenlétében könnyebben szabadul meg az emberi szervezet az elfogyasztott zsírtól, a mutáció hordozóinak véréből gyorsan kiürül az étkezéssel bevitt zsír – közölte a HealthDay […]

A tél közel öt évvel öregíti a nők szemét

A tél négy évvel és nyolc hónappal láttatja öregebbnek a nők szemét – idézte szépségipari kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

Gyógyítás gimnasztikai módszerrel

A kezelt gyerekek 80 százalékánál teljes gyógyulást, 15 százalékánál javulást értek el a Dévény Anna Alapítvány szakemberei egy speciális gimnasztikai módszerrel.

Kicsi gyereknek ne legyen mobilja, vagy mégis?

Egy brit felmérés szerint a felnőttek nem szeretik, ha a 12 év alatti gyerekeknek is van már saját telefonja. Ugyanakkor a többség vészhelyzet esetén vagy a tanulmányi eredmények ösztönzésére hasznosnak […]

Inkább diétával, mint mozgással fogynak az amerikaiak

A Gallup friss felmérése szerint az amerikaiak mintegy kétharmada próbált már meg fogyni élete során, ám a sikeres testsúlycsökkenést többen kötik a diéta valamely formájához, mint a testmozgáshoz.

Újra terjed a kanyaró Európában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a lehetséges “közegészségügyi és gazdasági” következményekre figyelmeztette pénteken azokat az európai országokat, ahol a növekszik a kanyarós megbetegedések száma.

Vegetarianizmusról tudományosan

Minél szigorúbban vegetáriánus valaki, annál jobban kell figyelnie az étrendjére, mert hiánybetegségek fenyegetik. A növényi ételekben kulcsfontosságú tápanyagok csak kis mennyiségben fordulnak elő vagy nincsenek, illetve nem szívódnak fel a […]

Sportoló gyerekek étrendje

A gyerekek egészséges fejlődéséhez alapvetően fontos a rendszeres fizikai aktivitás, azonban a növekedéssel kapcsolatos szükségletek különböznek a felnőttek táplálkozási igényeitől.

Bőrápolás télen

Nincs jobb bőrtápláló, mint a víz, folyamatosan hidratálja a bőrt, csökkenti az apró ráncokat, szarkalábakat.

Abortusz – Jogvédő szervezetek szerint a KDNP javaslata a legkiszolgáltatottabb nőket támadja

Jogvédő civil szervezetek szerint a KDNP javaslata az abortuszra szánt költségvetési összeg elvonásával nem csökkenne a művi terhességmegszakítások száma, és a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő nők ellen irányul.

MSZP: felvilágosítással és a fogamzásgátlók árának csökkentésével kell küzdeni az abortusz ellen

Az MSZP nem a nők önrendelkezési jogának csorbításában, hanem a felvilágosító programok támogatásában és a fogamzásgátlók árának csökkentésében látja az abortusz elleni hatékony küzdelem eszközét.

A vezeték nélküli internethez csatlakozó laptop károsíthatja a hímivarsejteket

A vezeték nélküli internethez kapcsolódó laptop károsíthatja a hímivarsejteket és azok DNS állományát – állítják a szakemberek.

Sportoló gyerekek étrendje

A gyerekek egészséges fejlődéséhez alapvetően fontos a rendszeres fizikai aktivitás, azonban a növekedéssel kapcsolatos szükségletek különböznek a felnőttek táplálkozási igényeitől.

Gyermekcsatornákon mutatják be a Gyermekmentő Szolgálat munkáját

November 30-ától vetítik a Minimax és Megamax csatornákon a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) munkáját bemutató rövidfilmet a Zenével a gyermekekért kampány keretében – értesítette a szervezet az MTI-t közleményében.

Ritka anyagcsere-betegséget fedeztek fel csecsemőknél

Újfajta biokémiai eljárások segítségével váratlanul nagy gyakoriságban tapasztaltak bizonyos lizoszomális anyagcsere-betegségeket újszülötteknél a Bécsi Orvostudományi Egyetem (MedUni) tudósai.

Homályzóna – hová vigyük a gyermeket ha beköszönt a téli időszámítás?

Az ősz idén kíméletes volt hozzánk. Semmi eső, fagy is csak módjával, de szegény ő sem tudja tartani végsőkig a kvázi indián nyár állapotot! Be is szomorodott egykettőre a vidám […]

Az elhízás nem csak esztétikai probléma

A túlsúly és a kövérség nem egyszerűen esztétikai gond, hanem számos egészségügyi probléma forrása – hangzott el a Kor Kontroll Társaság, valamint a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság nyílt napján […]

Élesebb maradhat memóriánk kolinban gazdag étrend mellett

Jobban teljesítettek a memóriateszteken azok az emberek, akiknek az étrendje gazdag volt kolinban, és kisebb eséllyel jelentkeztek agyukban demenciára utaló jelek is – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Ételekkel is javíthatjuk hangulatunkat

Hangulatunkat, ezen keresztül viselkedésünket is befolyásolja, hogy mit eszünk; az Amerikai Családorvosok Akadémiája által ajánlott hangulatjavító ételek listáját idézi a HealthDay News című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).

Veszélyes a krónikus kismedence gyulladás

A Johns Hopkins gyermekkórház kutatói a kismedence gyulladás hosszú távú következményeinek vizsgálata során megállapították, hogy a betegség többszöri kiújulása megkétszerezi a nők meddőségének kockázatát, és négyszeresére nő a krónikus kismedencei […]

Az egészséges ikermagzatot abortálták, majd a beteg is meghalt Ausztráliában

Egy 32 hetes várandós nő ikermagzatai közül tévedésből az egészségeset abortálták egy ausztrál kórházban, majd császármetszés közben a beteg magzat is meghalt – ismerte el a kórház csütörtökön.

Hatkilós fiúcska született természetes úton Németországban

Hatkilós kisfiúnak adott életet természetes úton egy 40 éves és 240 kilogrammos nő Berlinben, a baba a Dzsihád nevet kapta.

A kis kockázatú szülések nem igényelnek kórházi ellátást

Kicsi a különbség az otthonszülés és a kórházi szülés szövődményei között, ha kis kockázatú terhesség után jön világra az újszülött, az első szülés esetében azonban nagyobb rizikót hordoz az otthonszülés […]

Szemmentők készenlétben – Segít a ROP-program

Tudta, hogy a magyarországi “rekord kissúllyal” született bébi még a 700 grammot sem érte el? És arról van tudomása, hogy előírás szerint minden 1500-2000 gramm alatti súllyal született baba szemét […]

Házi praktikák a szem alatti karikák ellen

Mindenkivel előfordul, hogy néha sötét karikák jelennek meg a szeme alatt, egyeseknél gyakran állandó ez a szépséghiba. Szerencsére van néhány bevált módszer arra, hogy eltüntessük a karikákat.

A több kávét ivók nőknél kisebb a méhrák kockázata

Azoknál a nőknél, akik naponta legalább négy kávét isznak kisebb eséllyel alakul ki a méhbelhártya rákja – állapították meg amerikai kutatók.

VM: emelkedik a lekvárutánzatok adója

A parlament is támogatta a lekvárutánzatok adóemelését, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezésére a jövőben magasabb lesz az alacsony gyümölcstartalmú lekvárutánzatok, szörpök és sűrítmények adója a bodza és hársfa szörpök kivételével.

Egy felmérés szerint a magyar serdülők negyede foglalkozott már az öngyilkosság gondolatával

Egy serdülők körében végzett hazai felmérés szerint a magyar fiatalok több mint 12 százaléka kívánta a közelmúltban azt, hogy bárcsak ne élne, több mint tíz százalékuk arra is gondolt, hogy […]

Az emlőrákos férfiak gyakran abbahagyják a gyógyszerszedést

A férfiakban ritkán jelentkező emlőrák során a leggyakrabban alkalmazott daganatellenes gyógyszerkészítményt a betegek a mellékhatások miatt gyakran nem szedik – állapították meg kutatók az Annals of Oncology című folyóiratban megjelent […]

Mandulaolaj az ötmillió fontra biztosított bársonyos kéz titka

Felfedte titkát a hirdetésekből ismert gyönyörű és ötmillió fontra biztosított bársonyos kezek birtokosa: a modell elárulta, a mandulaolajnak köszönhetően ilyen szépek kezei.

A vékonyabb embereknél nagyobb a műtét utáni halálozás kockázata

A vékonyabb embereknél nagyobb a kockázata annak, hogy műtétjüket követően egy hónapon belül meghalnak, mint a nagyobb testsúlyú pácienseknél – állapították meg amerikai kutatók.

A gyerekek délután öt és este nyolc óra között játszanak a legintenzívebben

A gyerekek esténként, öt és nyolc óra közt testileg rendkívül aktívak. Ezért a szülőknek hagyni kell őket késő délután és kora este játszani.

Az elhízással összefüggő meddőség okai

Az elhízott nők körében gyakori a meddőség, ennek okait azonban nem sikerült feltárni, és valójában megfelelő kezelés sem létezik. A Johns Hopkins-egyetem kutatói most egérkísérletek során arra a meglepő felfedezésre […]

Középfülgyulladást megelőző rágógumi

Az iskoláskorú gyerekek egyik leggyakoribb betegsége a heveny középfülgyulladás, amelyet antibiotikummal kezelnek, azonban emiatt a baktériumok gyakran ellenállóak lesznek az antibiotikummal szemben, a beteg pedig esetleg túlérzékeny lesz a gyógyszerre, […]

Eredménytelen a cukros üdítőitalok kitiltása az amerikai iskolákból

Nem csökkent a gyerekek napi cukros üdítőital fogyasztása az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy ezek árusítása sok amerikai iskola büféjében vagy italautomatáiban tilos – derítette ki egy vizsgálat.

Amerikában levették az Avastint az engedélyezett mellrák-gyógyszerek listájáról

Ellenjavasoltnak minősítette pénteken az Avastin nevű gyógyszernek az előrehaladott mellrák gyógyítására való alkalmazását amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA).

A fiatalok öncsonkítása véget ér a kamaszévek lezárultával

Az öncsonkító fiatalok többsége abbahagyja a szándékos önpusztítást, mire eléri a kamaszkor végét – állapította meg egy tanulmány.

A zöld tea csökkentheti a "rossz" koleszterin szintjét

A zöld tea hagyományos ital formájában és étrendkiegészítő kapszulaként is csökkentheti a “rossz” koleszterin értékét – derült ki egy átfogó amerikai tanulmányból.

Tizennyolc évvel a megtermékenyítés után jött világra egy izraeli baba

Megtermékenyített petesejtjének lefagyasztása után tizennyolc évvel szülte meg gyermekét egy izraeli nő.

Megoszlanak a vélemények a terhesség kezdetének időpontjáról

Az amerikai orvostársadalom többségének véleménye szerint a terhesség a női petesejt megtermékenyítésének pillanatában kezdődik, míg a téma vezető szakértői testületének álláspontja szerint a várandósság csak néhány nappal később veszi kezdetét.

A válságban híznak az olaszok

Egyre többet mutat az olaszok alatt a mérleg, és Itáliában a testsúlygyarapodást a gazdasági válsággal igazolják.

Reggeli starttól a mintamenzáig – Eszünk vagy táplálkozunk?

Menza vagy házi koszt? – a kérdés ugyan költői, de mielőtt bárki, akárcsak önmagában is a házi kosztra voksolna, már elöljáróban ki kell ábrándítanom. Annak ellenére, hogy nem egyszerű a […]

Egyszerű tesztet dolgoztak ki egy súlyos terhességi szövődmény előrejelzésére

A terhesség középidején végzett egyszerű teszttel, egy vizeletvizsgálattal kiszűrhető, hogy melyik várandós kismamánál alakulhat ki az akár végzetessé váló terhességi szövődmény, a preeklampszia – számolt be amerikai kutatók eredményéről a […]

Slow Food-alapító: nem szabad elveszíteni a táplálkozás élvezetének jogát

Nem szabad engedni, hogy a fogyasztók elveszítsék a táplálkozás élvezetéhez való jogukat – állítja Carlo Petrini, Slow Food nevű mozgalom alapítója.

Felmérés a reggelizési szokásokról

A válaszadó szülők 53 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy reggelizzen a gyermeke, a többieknél azonban elmaradhat az első étkezés – derült ki egy októberben készült felmérésből.

A kontrollált kávéfogyasztás egészséges

Naponta két-három csésze, lehetőleg sötétre pörkölt és koffeinmentes kávét elfogyasztását javasolják osztrák kutatók.

Egészségesebb a sajt, mint a vaj?

Táplálkozási szakértők az állati eredeti zsírok fogyasztásának csökkentését ajánlják egy ideje a koleszterinszint csökkentése érdekében, dán kutatók eredménye azonban arra utal, hogy a sajt nem árt egészségünknek.

Érdekes tény a gyerekkori elhízásról

Egy a Harvard-egyetemen végzett kutatás szerint az a csecsemő, akinek a súlya 1-6 hónapos korában gyarapodik leginkább, nagy valószínűséggel 5-10 éves korában elhízott lesz.

A lehetőség hiánya növeli az abortuszok számát?

A születéstervezést támogató Center for Reproductive Rights vizsgálata szerint az évi 20 millió engedély nélkül végrehajtott magzatelhajtás többségét azokban az országokban végzik, amelyek szabályozása szigorúbban rendelkezik a nők reproduktív jogairól.

Császármetszéscsúcs 111111-ért

Császármetszéscsúcs várható a dél-koreai kórházakban péntekre a hat egyes jegyű dátummisztika miatt: nagyon sok kismama szeretné, ha gyermeke 2011. XI. havának 11. napján jönne világra.

Kevésbé hizlal az étel nyersen, mint főve

Többet gyarapodott a kísérleti egerek testsúlya akkor, amikor főve kapták az ételt, mint amikor ugyanazt az élelmiszert nyersen kellett elfogyasztaniuk – idézte a Harvard Egyetem kutatóinak megállapítását a Scientific American […]

Veszélyt is hordoznak a szépülést ígérő gyógyszerek

A ritka szempilla, a kopaszodás vagy a ráncosodás nem betegség, mostanában azonban ezeket az állapotokat is szokás akár gyógyszerekkel is kezelni.

Megkérdőjelezik a sóbevitel csökkentésének hasznát

A sóbevitel csökkentésének általánosan pozitív egészségügyi következményét kérdőjelezi meg az a metaelemzés, amelynek szerzői 167 korábbi tanulmány adatait tekintették át.

Bárányhimlős nyalóka 50 dollárért

Bárányhimlővel fertőzött nyalókát árult 50 dollárért (11 ezer forintért) egy szülő a Facebookon olyan családoknak, aki szeretnék, hogy gyerekeik mihamarabb átessenek a felnőtt korban már veszélyesebb betegségen.

A televízió és a számítógép árt a kisgyerekeknek

Egyesült Államok gyermekgyógyászai ismételten népszerűtlenné tették magukat a szülőknél és az elektronikai, szórakoztató eszközök gyártóinál. Egy a Pediatrics-ban megjelent közleményben óva intenek attól, hogy két éven aluli gyerekeket a televízió […]

A nagyobb az jobb?

Vajon a dupla sajtburger a szegény ember limuzinja? Egy új vizsgálat szerint a nélkülözők, azok, akiknek semmi hatalmuk, társadalmi pozíciójuk nincs, gyakran választanak nagyobb adagokat, mert úgy érzik, ezáltal előre […]

Stresszt okoz az újszülöttnek az anyjától való elválasztás

Stresszt okoz az újszülötteknek az a bevett kórházi gyakorlat, hogy születése után elválasztják anyjától – idézte amerikai kutatók megállapítását a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (www.sciencedaily.com).

A meseolvasás javítja az iskolai jegyeket

Azok a gyerekek, akiknek rendszeresen olvasnak mesét, hosszú távon profitálnak ebből, méghozzá annál nagyobb mértékben, minél többet olvastak nekik – derül ki egy német felmérésből, amely szerint nemcsak a szociális […]

A fogyókúrázó lányok szervezetében nincs elegendő létfontosságú tápanyag

Sok fiatal lány olyan módon próbál meg fogyni, hogy attól kalcium- és vashiányos lesz, és már létfontosságú anyagok is hiányozhatnak a szervezetéből.

Gének és diéta

Senki sem tudja megváltoztatni azokat a géneket, amelyeket az őseitől örökölt, de mindenki kiválaszthatja azt az étrendet, mellyel kedvezően befolyásolhatja az örökölt kockázatot, amivel megszületett. Két nagy nemzetközi vizsgálat azt […]

Ahol csak "problémás" gyerekek vannak – Segítsen magán és gyerekén

Társadalmunk jelenkori kórképének egyik mutatója az is, hogy nem tudunk eléggé odafigyelni gyerekeinkre. A szülők javarésze túlmunkákat vállal, a munkahelyén túlórázik, és jó, ha vacsoraidőben együtt tudnak lenni. Sajnálatosan két […]

A szoláriumozás emeli a bőrrák kockázatát

A szoláriumozás növeli három gyakori bőrráktípus megjelenésének kockázatát – idézte amerikai kutatók megállapítását a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).

Iskolapadban tanulják a gyermeknevelés fortélyait brit szülők

Nagy-Britannia egyik vezető magán lányiskolája speciális kurzust kínál azoknak a felnőtteknek, akik a szoros napirendjük miatt nem tudnak elegendő időt fordítani a gyermekeikre és a legalapvetőbb szülői feladatokkal is nehezen […]

A fogamzásgátló pirulát szedő nőknél ritkábban jelentkezik petefészekrák

Csaknem felére csökken a petefészekrák kockázata azoknál a nőknél, akik legalább egy évtizeden át szedtek fogamzásgátló tablettát – idézte egy európai kutatás megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

Kövérség miatti műtét az egész családot fogyasztja

A kóros elhízáson enyhítő, testsúlycsökkentő, világszerte használt görög kifejezéssel bariátriai műtétek alanyainak családja körében készített vizsgálat szerint az operáció a többi családtagra is fogyasztó hatással van.

Eddig 566,6 millió forint chipsadót vallottak be

A népegészségügyi termékadóból – köznyelven chipsadóból – 566,6 millió forintot vallottak be az adóalanyok szeptemberre, illetve a harmadik negyedévre – közölte az adóhatóság az MTI érdeklődésére. A kormány 2011-re 5 […]

Nem csökken a szülés esélye, ha csak egy embriót ültetnek be

Nem csökkenti az esélyeket a mesterséges megtermékenyítésben részt vevő nőknél, ha csak egy embriót ültetnek be a szakemberek – derült ki egy amerikai jelentésből.

A ketogén diéta alkalmazása a gyermekkori epilepszia kezelésében

Az epilepszia az agy működési zavara, amelyet visszatérő, legalább két alkalommal előforduló, spontán jelentkező, más betegséghez nem köthető görcsroham határoz meg. Az eredete nem mindig ismert.

Hongkongba járnak szülni a kínai nők

A Kínából érkező, Hongkongot szülőszobaként használó terhes nők számának növekedése ellen tiltakoztak vasárnap a hongkongi anyukák. Évente több tízezer kínai nő szül a különleges igazgatású területen, kiszorítva a helyi várandósokat […]

A kismama szabályozza szülése idejét

Meg tudják szabni a kismamák szülésük időpontját bizonyos fokig – erre jutottak az amerikai Yale Egyetem kutatói statisztikai elemzéssel.

A koraszülöttek "beszédesebbé" válnak szüleik jelenlétében

Még a legfejletlenebb koraszülöttek is képesek világra jöttük után a hangképzésre, és különösen “beszédessé” válnak, amikor szüleik “társalognak” velük – derítette ki egy amerikai kutatócsoport, amely vizsgálatait a Pediatrics című […]

Alábecsült kalóriák

Az amerikai gyermekek egyharmada túlsúlyos vagy kövér és ez nem is csoda, mivel a gyorsétteremben a tizenévesek 80 százaléka sokkal kevesebbnek gondolja a tányérjába kerülő kalóriát, mint az oda helyezett […]

Új vírus – Összefüggést találtak az újinfluenza-vírus és a halvaszületések között

Nagyobb volt a kockázata a csecsemők halvaszületésének azoknál a brit kismamáknál, akik megfertőződtek az újinfluenza-vírussal 2009-ben – állapította meg egy tanulmány.