vitamin

A terhesség alatt szinte minden vitaminból és nyomelemből megemelkedik a szükséglet, emiatt gyakran alakul ki hiánybetegség azoknál a terheseknél, akik eleve alultápláltak voltak valamely fontos vitaminból, vagy látens hiányban, üres raktárakkal indulnak neki a várandósságnak. Fontos, hogy a leggyakoribb vitamin és nyomelem hiányára még a terhesség előtt fény derüljön, vagy megfelelő készleteket tudjon a családtervező felhalmozni. Már több olyan készítmény is formalomban van, mely terhesek vagy gyermekvállalás előtt állók vitamin és nyomelem szükségletét tartalmazzák. A magzatvédő vitaminok az átlagos multivitamin készítményektől elsősorban a folsav- és vastartalmukban különböznek.

Számos vitaminról és nyomelemről sikerült kimutatni, hogy fokozzák a termékenységet, illetve hiányuk meddőséget, vetélést okozhat. Egyes vitaminokkal kapcsolatban magzati fejlődési rendellenesség megelőzésére utaló tapasztalatok is vannak. A folsavnak például jótékony hatást tulajdonítanak az agyhiány (anencephalia) és nyitott gerinc (spina bifida) prevenciójában. Amennyiben közvetlenül a terhességet megelőzően és a terhesség első 7 hetében 0,8 mg folsav/nap bevitelről gondoskodunk, a velőcső-záródási rendellenességek több mint 50-70 %-át meg lehet előzni. A mellékelt táblázatban felsoroltuk, hogy mit tartalmaznak általában a magzatvédő vitaminkészítmények és a napi szükségletek hány százalékát tartalmazzák.

Táblázat

Magzatvédő vitaminkészítmények összetétele általában (tablettánként)

 • A-vitamin: 4000 NE (100 %-ban ß-karotin formájában) = a napi szükséglet 50 %-a
 • C-vitamin: 120 mg = a napi szükséglet 200 %-a
 • D-vitamin: 400 NE = a napi szükséglet 100 %-a
 • E-vitamin: 30 NE = a napi szükséglet 100 %-a
 • B6-vitamin: 2,6 mg = a napi szükséglet 104 %-a
 • B12-vitamin: 8 ľg = a napi szükséglet 100 %-a
 • Tiamin: 1,8 mg = a napi szükséglet 106 %-a
 • Riboflavin: 1,7 mg = a napi szükséglet 85 %-a
 • Niacin: 20 mg = a napi szükséglet 100 %-a
 • Kalcium: 200 mg = a napi szükséglet 15 %-a (!)
 • Vas: 28 mg = a napi szükséglet 156 %-a
 • Cink: 25 mg = a napi szükséglet 167 %-a
 • Folsav: 0,8 mg = a napi szükséglet 100 %-a
 • Jód: 150 ľg = a napi szükséglet 60 %-a (Elevitben nincs!)

A magzatvédő vitaminokat a tervezett terhesség előtt legalább egy hónappal ajánlott elkezdeni és terhességben az organogenezis (szervek fejlődési) szakaszának lezárulásáig szedendő a várható hatás eléréséhez. Kiegészítés szükséges minden esetben kalciumból, melyből a napi szükséglet 1000-1200 mg. Vaspótlás csak a vashiányos vérszegénységben szenvedő nők esetében vagy felderített látens vashiány esetén javasolt. Jódpótlás a jódhiányos területeken szükséges elsősorban. Felhívjuk a figyelmet, hogy a Magyarországon legnépszerűbb Elevit magzatvédő vitamin nem tartalmaz jód komponenst. Dietetikus szakemberek véleménye szerint a jódpótlás egész Magyarországon indokolt, mivel az ország legnagyobb területe jódhiányosnak számít, és a jódban gazdagabb tengeri üledékes rétegből nyert artézi vizekből származó ivóvizű területeken (pl. Békés- és Csongrád megye) a terhesek zöme a jódszegény palackozott ásványvizeket és üdítőket fogyasztják. A jód pótláshoz azonban a megfelelő mennyiségben alkalmazott jódozott étkezési só is elegendő lehet.

Folsavból akár 4 mg mennyiség is szükséges lehet emelkedett kockázat esetén (előző terhességben vagy családban előforduló velőcső-záródási rendellenesség, egyes anti-epileptikumok szedése mellett, késői gyermekvállalók és dohányosok esetében). Vegetáriánus gyermekvállalók esetén, felszívódási zavart okozó bélbetegségekben vagy enzimdefektusokban is szükségessé válhat a vitamin kiegészítés, ilyen esetekben mindenképpen kérjük ki dietetikus szakemberek véleményét.

A fenti ajánláson kívül más vitaminkészítményre a kizárólag táplálékkal bevitt vitamin mennyiség mellett nincs szükség, sőt egyes zsírban oldódó vitamin, mint például az A-vitamin és származékai (retinoidok) túlzott mennyiségben való bevitele (hipervitaminózis) a leendő magzat ártalmát okozhatja!


Forrás: www.timmerman.hu