terhesteszt

Terhességi tesztek története

Már az ókorban is végeztek terhességi teszteket, és már akkor is sejthettek valamit, hiszen a terhességet a nő vizelete alapján próbálták meg megállapítani. Az ősi  Egyiptomban a terhes nő vizeletével magokat locsolgattak. Ha a magvak kisarjadtak s növekedésnek indultak, akkor a nő terhes volt. A középkorban pedig a vizelet színéből, vagy borral keveréséből próbáltak következtetni a terhesség fennállására.

A modern terhességi tesztek elődje a “békárapisilés” volt. Bármily középkorinak hangzik, ezt az eljárást időnként még ma is alkalmazzák, de anyáink korában még teljesen hétköznapinak számított. A női vizeletet egy hím békába fecskendezik. Ha a vizelet a kellő koncentrációban tartalmaz HCG hormon, a béka vizeletében spermiumok jelennek meg. A terhesség megállapításához ezt vizsgálják mikroszkóp alatt. A teszt megbízhatósága 90%.

A mai, otthon is elvégezhető terhességi tesztek alapja szintén a vizelet. A terhes nő vizelete  tartalmaz egy olyan anyagot, ami nem található más nők vizeletében. Ez a „humán chorionicus gonadotropin” (HCG), amelyet a placenta termel a terhesség során.

1976-ban az Egyesült Államokban kidolgozták az első, otthon alkalmazható terhesség-tesztet. Ez gyorsan és széleskörűen hozzáférhetővé vált, s a nőket képessé tette saját vizeletük tesztelésére magánéletük védettségében. Azóta a tesztet tovább finomították, s van már olyan digitális otthoni teszt is, amely a „terhes” vagy „nem terhes” eredményt képernyőjére írja.

Így működik a terhességi teszt

A terhességi teszt a terhességi hormont (hCG) mutatja ki, amely szinte kizárólag csak terhesség esetén termelődik. Negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha nem vagy terhes, vagy ha létrejött a terhesség, de még nem termel elegendő terhességi hormont ahhoz, hogy a teszt kimutassa, vagyis túl korán végezted el.

Mi az a HCG?

A HCG a human gonadotropin hormon rövidítése, melyet a női szervezet (pontosabban a beágyazódott pete sejtjei, később a méhlepény) kezd el termelni az után, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méh nyálkahártyájába. A menstruáció általában csak 2 héttel az után marad ki, hogy ez a bizonyos HCG hormon már elkezdett termelődni. A hormon megjelenése a vérben kicsit pár tized fokkal megemeli a testhőmérsékletet.

A beágyazódás 5 napig tart, ez után már rohamosan nő a HCG mennyisége a véredben, minden másnap megduplázódik. A menstruáció kimaradását követő 10. naptól a HCG hormon már biztonsággal kimutatható vizeletből is, a patikákban kapható terhességi tesztekkel.

A HCG hormon vérből való meghatározása esetén a hormon mennyiségét mérik, mely érték más hormonszintek értékével és egyéb faktorokkal együtt egyes magzati betegségek szűrésére szolgál.

Korai terhességben az embrió növekedésévél a HCG hormon szintje kétnaponta megduplázódik. (Erre a tényre alapozva kétnaponta mérik a hormonszintet abban az esetben, ha felvetődik a méhen kívüli terhesség gyanúja. Ha a HCG hormon szintje nem duplázódik meg 48 órán belül, akkor nagy valószínűséggel méhen kívüli terhességről van szó.) A HCG szint a várandósság 40-60.dik napján éri el a legmagasabb értékét, majd csökkenni kezd.

A HCG hormon értéke a terhesség folyamán a következő módon változik:

14 DPO – 48 mIU/ml (17-119 mIU/ml)
15 DPO – 59 mIU/ml (17-147 mIU/ml)
16 DPO – 95 mIU/ml (33-223 mIU/ml)
17 DPO – 132 mIU/ml (17-429 mIU/ml)
18 DPO – 292 mIU/ml (70-758 mIU/ml)
19 DPO – 303 mIU/ml (111-514 mIU/ml)
20 DPO – 522 mIU/ml (135-1690 mIU/ml)
21 DPO – 1061 mIU/ml (324-4130 mIU/ml)
22 DPO – 1287 mIU/ml (185-3279 mIU/ml)
23 DPO – 2034 mIU/ml (506-4660 mIU/ml)
24 DPO – 2637 mIU/ml (540-10,000 mIU/ml)

1200 mIU/ml alatt a duplázódás ideje 48-72 óra, 1200 és 6000 mIU/ml között 72-96 óra és 6000 mIU/ml felett több mint 96 óra.

3. hét 5 – 50 hCG szint (mIU/ml)

4. hét 3 – 426 hCG szint (mIU/ml)

5. hét 19 – 7,340 hCG szint (mIU/ml)

6. hét 1,080 – 56,500 hCG szint (mIU/ml)

7-8. hét 7,650 – 229,000 hCG szint (mIU/ml)

9-12. hét 25,700 – 288,000 hCG szint (mIU/ml)

13-16. hét 13,300 – 254,000 hCG szint (mIU/ml)

17-24. hét 4,060 – 165,400 hCG szint (mIU/ml)

25-40. hét 3,640 – 117,000 hCG szint (mIU/ml)

Az alacsonyabb HCG szint utalhat méhen kívüli terhességre, valamint fenyegető vetélésre. Ikerterhesség esetén a HCG értékek magasabbak az átlagnál.

A HCG normális esetben várandós nők méhlepényében termelődik, azonban nem várandósokban egyes daganatok (here-, petefészek-, hasnyálmirigy- és emlőtumorok) esetén is nagy mennyiségben mutatható ki a vérben.

Használata

A terhességi hormon vizsgálata vizeletből történik. A terhességi tesztek érzékenysége változó, általában 4-5 nappal a várt menstruáció után már kimutatható a terhesség. Akkor a legpontosabb a vizsgálat, ha a reggeli első vizeletmintából történik, ugyanis ebben az időpontban a terhességi hormon nagyobb mennyiségben van jelen a vizeletben.

A teszt használata során mindig a teszt mellé csomagolt használati utasítás szerint járj el. A használati utasítást még ne dobd ki, a leolvasásnál is szükséged lehet rá.

A vizeletsugaras vagy kazettás tesztnél tartsuk a teszt nedvszívó végét pár másodpercre a vizeletsugárba. Tesztcsík használata esetén a vizeletet egy tiszta edénybe fogjuk fel. A terhességi teszt egyik végét kell belemártani a vizeletbe, várni kicsit, majd kivehetjük belőle, tegyük tiszta, vízszintes helyre, és várakozzunk, míg azt a kezelési útmutató javasolja, általában pár percig (5-15 perc). Az eredmény általában csíkok formájában jelentkezik a teszten. Mindig van egy úgynevezett kontroll csík, mely azt jelzi, hogy működik-e a teszt.

Amennyiben nem jelentkezik a kontroll csík, vagy már azelőtt látható, hogy elvégezted volna a tesztet, úgy nem értékelhető az eredmény, vegyél egy másikat. Ugyanez a teendő, ha csak a teszt csík jelenik meg. Amennyiben van a vizeletben kimutatható szintű terhességi hormon, úgy mindkét csík  megjelenik. Biztos pozitív az eredmény (vagyis terhes vagy) amennyiben a kontroll csíkkal megegyező erősségűen látszik a második csík is. Ha a második csík halványabb, akkor pár nappal később a teszt ismételt elvégzése javasolt.

Mennyire megbízhatóak terhességi tesztek?

A kereskedelemben kapható tesztek rendkívül megbízhatóak, csaknem 100%-ban.  Ne lepődj meg, ha az orvosod mégsem veszi készpénznek a teszt eredményét. A nőgyógyászok akkor is kiírnak vérből végzett tesztet,  ha te már teszteltél otthon. Ennek egyik oka az, hogy a nem megfelelő használat illetve kiértékelés tévedésekhez vezethet. A tévedések egy része könnyen kiküszöbölhető egy kis odafigyeléssel. A híg vizelet logikusan kevesebb HCG hormont tartalmaz, ezért is ajánlatos a reggeli első vizeleteddel tesztelned a hormon jelenlétét. A reggeli első vizelet mellett szól az is, hogy a HCG koncentrációja ebben a vizeletben éri el a legmagasabb értékét.

“Hamis pozitív”

Ál-pozitív eredményt adhat a HCG gyorsteszt vesebetegség, a vizeletben megjelenő fehérje vagy vér, immunrendszeri kórállapot, illetve az LH hormon túltermelődése. Így egy pozitív eredményt a terhesség valószínűségi jelének tekintjük, amit további vizsgálat (leginkább az ultrahang) megerősíthet. Bizonyos gyógyszerek szedése, mint a görcsoldók, a Parkinson-kór elleni szerek és a nyugtatók is ál-pozitív eredményt adhatnak. Továbbá szülés, vetélés vagy abortusz után 5-6 napig még mérhető a HCG szint a vizeletben, azaz  a terhességi teszt pozitív eredményt adhat.

A HCG normális esetben várandós nők méhlepényében termelődik, azonban nem várandósokban egyes daganatok (here-, petefészek-, hasnyálmirigy- és emlőtumorok) esetén is nagy mennyiségben mutatható ki a vérben, ezért még a vérvétel sem szolgál a terhesség perdöntő bizonyítékaként.

A legfrissebb kutatások szerint a terhességek meglepően nagy százaléka még a menstruáció elmaradása előtt  felszívódik, normális esetben anélkül, hogy a nő ezt észrevenné.  Ha túl korán tesztelsz, azt hiheted, hogy terhes vagy, pedig igazából a dolog már akkor véget ér, mikor el sem kezdődött.

Bizonyos okokból és bizonyos terhességi teszteken megjelenhet egy szellemcsík vagy egy árnyék a tesztvonal helyén. Ez legtöbb esetben színtelen, de lehet pirosas árnyalatú is és akkor jelenik meg, ha a fény egy meghatározott szögből esik a tesztre. Ha nem vagy benne biztos, hogy a csíkod igazi-e vagy szellemcsíkot látsz, tesztelj 2 nap múlva újra. A tesztcsíknak terhesség esetén erősödnie kell.

Az is előfordulhat, hogy túl korán csináltad a tesztet (5-9 dpo), amikor még terhes voltál, de a babád nem tudott maradni, ezért egy későbbi teszteléskor már szellemcsíkod sem lesz.

Ha kontrollként vízzel végzed a tesztet, szintén megjelenhet egy szellemcsík, amely a teszt száradásával és a papír tesztvonalon történő besüppedésével hozható összefüggésbe.

Kaphatsz egy halvány tesztcsíkot a hcg-den, és mégsem vagy terhes, ha a teszt az ún. fantom-hcg-t mutatta ki nálad.

Ha kiszárad a teszted, mert már felnyitottad a csomagját, de nem használtad fel azonnal, akkor az egész háttere bepirosodhat, míg a kontrollcsík nem lesz olyan intenzív, mint egy jó teszt esetén.

“Hamis negatív”

A terhességi hormon szint csak akkor mérhető, akkor lesz a teszt pozitív, ha a termelt HCG mennyisége elért egy küszöbértéket. Ez általában a fogamzást követő 10-12. napnál következik be.  Ál-negatív eredményt kaphatunk a HCG gyorsteszt végzésével a terhesség túl korai szakaszában, amikor még nincs kimutatható HCG-szint, valamint bizonyos gyógyszerek szedése, mint a vizelethajtók, antihisztamin.

Negatív eredmény esetében, ha a vérzés továbbra sem jelentkezik, egy hét múlva meg kell ismételni a vizsgálatot.

Jóstesztek

Még mielőtt a terhességi tesztek bármit is elárulnánk arról, hogy egy nő terhes-e, a jóstesztek már adhatnak okot reményre. Erre a célra egyszerűen ovulációs (LH) tesztet használnak. Ez a terhességet már néhány nappal korábban kimutathatja, mint egy terhességi teszt. A jóstesztek használatáról lásd a ezt cikket.