gender_symbols

Hogyan találhatjuk ki, hogy kisfiút vagy kislány hordunk a szívünk alatt?

A világ minden táján számos babona övezi a születendő gyermek nemét. Az ember természetes hajlama és fogékonysága a jóslásra ezen a területen is megmutatkozik.

Talán a legelterjedtebb módszer az, amikor a kisbaba nemét a mama pocakjának formájából próbálják meg megállapítani. E szerint, ha a mama pocakja csak szemből látszik, hátulról nézve ugyanolyan karcsú, mint volt, akkor kisfiúval gyarapodik a család, ha viszont a kismama csípője kiszélesedik, akkor kislány jön majd a világra. Más megfogalmazás szerint a csúcsos has fiút mutat, a kerek leányt. A pocak formája valójában nem a pocaklakó nemétől függ, hanem elsősorban az édesanya anatómiai adottságai  és a baba fekvése határozza meg. A baba nemére szoktak még tippelni az AFP mérés eredményéből (magasabb AFP lányt jelent, alacsonyabb fiút), a magzat mozgékonyságából az UH képernyőn, mikor még nem lehet látni a nemi szerveket (a ficánka lány, a lusti fiú), és rengeteg egyéb dologból is. A teljesség igénye nélkül:

Játékos módszerek

Esélyesebb, hogy fiú, ha:

 • Nincs reggeli rosszuléted
 • Pulzusa 140-nl alacsonyabb
 • Előre hízol (pocakra és nem csípőre)
 • Kosárlabda alakú pocak
 • Erősen besötétült bimbóudvar
 • Alacsonyan hordod a pocakodat
 • Sós vagy savanyú ételeket kívánsz
 • Fehérjét kívánsz – pl. sajtot és húst
 • Hidegebb a lábad, mint a terhességed előtt
 • A lábadon gyorsabban nő a szőr
 • Szárazak a kezeid
 • Az arcod észak felé fordítod, mikor alszol.
 • A kispapa veled együtt hízik
 • Jobban nézel ki, mint valaha
 • Vizeleted csillogó sárga
 • Folyik az orrod
 • Ha a hasad fölé lógatod a jeggyűrűdet, kört ír le.
 • Sokszor fáj a fejed

Lány:

 • Már koraterhesen elkap a reggeli rosszullét
 • Babád pulzusa 14 fölötti
 • Csípőre és popsira hízol
 • Bal melled nagyobb lett, mint a jobb
 • Vörösesen kezd csillogni a hajad
 • Magasan hordod a pocakod
 • Pocakod dinnyeforma
 • Édeset kívánsz
 • Gyümölcsöt kívánsz
 • Narancslét kívánsz
 • Nem nézel ki olyan jól, mint egyébként
 • Szeszélyesebb vagy, mint egyébként
 • Pattanásosabb vagy, mint egyébként
 • Nem szívesen eszel serclit
 • A melleid gyönyörűek lettek
 • Arccal délnek alszol
 • Vizeleted sötétsárga
 • Ha a pocakod fölé lógatod a jeggyűrűdet, jobbra-balra mozog

Magyar hagyományok

A magyar néphagyományban is megtalálhatók azok a hiedelmek, amelyek az utód neme köré csoportosulnak. Ezek meglepően hasonlítanak a fent felsorolt lista elemeire. A terhes asszonyt megfigyelték, próbáknak vetették alá és megpróbálták kitalálni, fiút vagy lányt fog-e szülni. Elsősorban az arcot, a közérzetet és hast vizsgálták, ebből találgattak. A legelterjedtebb hiedelem persze az volt (s ezt még ma is mondogatják), ha hegyes a has, akkor fiú, ha gömbölyű, akkor lány lesz. Emellett, ha széles a hasa, ha farosabb és májfoltos az arca várandós anyának, lányra kell számítani. A közérzet szempontjából azt tartották, hogy a jó közérzet lányt, rossz pedig fiút jelez. De fiú születik akkor is, ha a házhoz újévkor férfilátogató érkezik.

De csináltak például kendőpróbát is úgy, hogy egy kendőt ejtettek az asszony vagy lány elé, és ha sarkánál fogva vette fel, akkor fiút, ha a közepénél fogva, akkor lányt jósoltak. Fiút vártak, ha a nő az ura mellett a paprikát is nagyon kívánta, meg az édességet, bort és szalonnát. Más vidékeken azonban az étvágytalanság és a lábdagadás volt a fiú érkezésének jele.

Ha még mindig nem vagy biztos a dolgodban, kipróbálhatod a kínai babatáblázatot is, melyet nemrégiben került elő. A legenda szerint ezt a táblát kb 700 évvel ezelőtt temették el egy királyi sírba.

Kínai fogamzásnaptár

Egy kínai tudós XIII. századi megfigyelésén alapszik ez a módszer, mely nemrégiben került elő egy kínai sírból.  Lényege, hogy a nő bizonyos időszakokban csak fiút, másokban csak lányt foganhat.

Bal oldalt keresd ki, hány éves voltál, mikor babád megfogant, fent pedig a fogantatás hónapját. Állítólag a módszer 90%-so pontosságú! 😀

Anya kora a
fogantatáskor
Jan Febr Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
18 Lány Fiú Lány Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú
19 Fiú Lány Fiú Lány Lány Fiú Fiú Lány Fiú Fiú Lány Lány
20 Lány Fiú Lány Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú Lány Fiú Fiú
21 Fiú Lány Lány Lány Lány Lány Lány Lány Lány Lány Lány Lány
22 Lány Fiú Fiú Lány Fiú Lány Lány Fiú Lány Lány Lány Lány
23 Fiú Fiú Fiú Lány Fiú Fiú Lány Lány Lány Fiú Fiú Lány
24 Fiú Lány Lány Fiú Fiú Lány Fiú Lány Fiú Fiú Lány Fiú
25 Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Fiú Fiú
26 Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú Lány Fiú Lány Lány Fiú Lány Lány
27 Lány Lány Fiú Fiú Lány Fiú Lány Lány Fiú Lány Fiú Fiú
28 Fiú Fiú Fiú Lány Lány Fiú Lány Fiú Lány Lány Fiú Lány
29 Lány Fiú Lány Lány Fiú Lány Lány Fiú Lány Fiú Lány Lány
30 Fiú Fiú Lány Fiú Lány Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú
31 Fiú Fiú Fiú Fiú Lány Lány Fiú Lány Fiú Lány Lány Lány
32 Fiú Lány Lány Fiú Lány Fiú Fiú Lány Fiú Fiú Lány Fiú
33 Lány Fiú Fiú Lány Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Fiú Lány
34 Fiú Fiú Lány Lány Fiú Lány Fiú Fiú Lány Fiú Lány Lány
35 Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Fiú Lány Fiú
36 Fiú Lány Fiú Fiú Fiú Lány Fiú Fiú Lány Lány Lány Lány
37 Lány Lány Fiú Lány Lány Lány Fiú Lány Lány Fiú Fiú Fiú
38 Fiú Fiú Lány Lány Fiú Lány Lány Fiú Lány Lány Fiú Lány
39 Lány Lány Fiú Lány Lány Lány Fiú Lány Fiú Fiú Lány Fiú
40 Fiú Fiú Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány Lány Fiú
41 Lány Lány Fiú Lány Fiú Fiú Lány Lány Fiú Lány Fiú Lány
42 Fiú Lány Lány Fiú Fiú Fiú Fiú Fiú Lány Fiú Lány Fiú
43 Lány Fiú Lány Lány Fiú Fiú Fiú Lány Lány Lány Fiú Fiú
44 Fiú Lány Lány Lány Fiú Lány Fiú Fiú Lány Fiú Lány Fiú
45 Lány Fiú Lány Fiú Lány Lány Fiú Lány Fiú Lány Fiú Lány

Jónás naptár

Egy több ezer éves asszír-babiloniai fragmentumon (írást tartalmazó kőtábla töredéken) az áll, hogy „a nő termékenységét a hold fázisai irányítják”. No, de melyik holdfázis? Ezt a titkot fejtette meg 1956-ban Dr. Jónás Jenő, szlovákiai orvos. Kutatómunkája és intuíciója révén rájött, hogy a nő születési idejével és helyével szorosan összefüggő holdfázisról van szó. További kutatások során más értékes információkra is fényt derült, melyeket Dr. Jónás bizonyítékokkal is alá tudott támasztani. Felfedezését tudatta a világgal (WHO, ENSZ főtitkárok (3), a világ legfőbb vallási vezetői, orvosi körök stb.). Azonban a kezdeti kitörő lelkesedés után nem történt semmi, a főbb tudományos körök ellenállása és gazdasági megfontolások miatt a Jónás-módszer azóta is az agyonhallgatott kategóriába tartozik.

Mit ajánl a nőknek a Jónás-módszer? Kiderült, hogy a menstruáció középideje körüli, termékenynek tekintett napokon csak 15–20% a fogantatás valószínűsége.

A születési adatok alapján kiszámíthatóak az egyénre szabott 80–85%-ban termékeny napok. Fontos megemlíteni, hogy a holdfázis szerinti termékeny napok még akkor is termékenyek, ha azok a menstruáció idejére esnek, bár erre a tényre a tudomány jelenlegi állása szerint még nem találtak magyarázatot. A Jónás-módszerrel alkalmazott fogamzásgátlás hatékonysága megegyezik a hormonális tablettákéval azok mellékhatásai nélkül.

A holdfázis alapján kiszámítható, mikor foganhat lány és mikor fiú. Azon a napon ugyanis, amikor csak fiú foganhat, a petesejt védőburka az X kromoszómát hordozó spermiumok számára egyáltalán nem átjárható. Természetesen a Jónás-módszer használata során figyelembe kell venni bizonyos genetikai tényezőket is, és be kell tartani egyes szabályokat, megkötéseket a személyre szóló naptár használatakor.

Ha a kíváncsaik vagyunk a módszer pontos részleteire, meg kell vásárolnunk Dr. Jónás Fogamzáskontroll című könyvét (nálunk is kapható), de az internetet böngészve is megtalálhatjuk a módszer leegyszerűsített táblázata alapján működő kalkulátorokat.

Aminek van némi tudományos alapja

Tudományos kutatások alátámasztják, hogy a kismama megérzése nem lebecsülendő. Bár messze van a 100%-os pontosságtól, a kutatások alapján a kismamák a véletlen találgatásnál szignifikánsan gyakrabban megérzik vagy megálmodják születendő gyermekük nemét. A gyakorlatban sajnos nagyon könnyen összekeverednek vágyaink álmainkkal és megérzéseinkkel.

Jó támpont lehet még, ha tudjuk, a baba a peteéréshez képest mikor foganhatott. A peteérést megelőzően valószínűbb, hogy kislány fogan, a peteérés környékén viszont fiút könnyebb összehozni. Ez a különbség azon alapul, hogy az X kromoszómát hordozó „lányspermiumok” hosszabb ideig életképesek, mint Y-os társaik, ellenben az Y-os kiskatonák gyorsabbak. Azaz, ha az együttlétet a peteérés idejére időzítjük, valószínűbb, hogy „fiú” ér előbb a célba, míg ha előtte vagyunk együtt, akkor a „fiú” spermiumok többsége már kiöregedett a versenyből.

Genetika, UH

A legbiztosabb módszer a genetikai vizsgálat, de arra a legtöbb esetben szerencsére nem kerül sor. Az ultrahang találati aránya is közelít a tökéleteshez, de azért manapság is akadnak olyanok, akiket az eredmény birtokában meglepetésként ér a baba neme. A nagyon tapasztalt ultrahangos, a megfelelő eszközzel, ha a baba is jól fekszik, akár már a 12-13. héten tippelhet a baba nemére, de a legtöbb orvos először a 16. hét környékén szokott nyilatkozni arról, hogy fiú vagy lány a pocaklakó. Ilyen korán általában csak az derül ki, ha kukacos,  mert ha nem látnak semmit, akkor vagy lány, vagy épp nem látszik a kukacka. Néha azért egy láb között futó köldökzsinór megtévesztheti a vizsgáló orvost. A 20. héten – hacsak a baba nem fekszik mindig nagyon „előnytelen” pózban – szinte mindig lehet már tudni a trónörökös nemét. De egy 4D-s UH a harmincas hetekben minden kétséget eloszlat.

Ha valaki nem szeretné megtudni a pici nemét, időben szóljon a vizsgáló orvosnak, mert a dokik többsége rutinszerűen, kérdés nélkül közli ezt az információt. Vannak olyan genetikai problémák, melyek csak ez egyik nemet érintik, ezért bizonyos esetekben szükség lehet a baba nemének mielőbbi meghatározására a szülő kérése ellenére is.

Külföldi laborok már egy csepp vérből otthon elvégezhető genetikai tesztet kínálnak a kíváncsi édesanyának, már a hetedik terhességi hét betöltésétől. A működési elv a következő: Nagyon kis mennyiségű magzati DNS mindig található az anyai vérben. A labor megvizsgálja az anyai vér DNS-t, és ha nem talál benne Y kromoszómát, akkor a magzat lány, különben fiú. A találati arány (saját állításuk szerint) 95%. Annyira biztosak a dolgukban, hogy pénz-visszafizetési garanciával dolgoznak.