ver

A terhesség alatti rutin laborvizsgálatokról

Laborvizsgálatok

Az első vérvételre a terhesség felismerését követően kerül sor. Ennek során ellenőrizzük az ún. rutin vérkép paramétereit: a vér alakos elemeinek mennyiségét, arányát (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék), a vér alakos elemeinek süllyedési sebességét a vérplazmában (süllyedés), mely gyorsulhat leggyakrabban gyulladásos folyamatok, ritkábban rosszindulatú betegségek esetén. Meghatározzuk a beteg vércsoportját, Rh-faktorát, Rh-negatív anya esetén az esetleges ellenanyagok meglétét ellenőrizzük. Minden esetben a vérbaj (lues vagy szifilis) szűrővizsgálatát is elvégezzük (ennek több szűrővizsgálata is használatos, leggyakrabban VDRL, illetve Wassermann szűrést végzünk). A laboratóriumi vizsgálatok indokolatlan kiterjesztése mind orvosilag, mind költségvetési szempontok alapján elítélendő. A terhes nő vizeletét minden jelentkezés alkalmával megvizsgáljuk: genny, fehérje, cukor, illetve aceton kimutatása céljából. Élettani terhesség esetén a rutin anyai vérvételt a terhesség során összesen három alkalommal indokolt elvégezni.

A normál értékek változása terhesség alatt

Vörösvértest (VVT)

A vöröscsontvelőben képződő, mag nélküli alkotóelemek. Feladatuk a vérben a vérgázok (oxigén, széndioxid) szállítása. Élettartamuk kb. 120 nap, elöregedésük után a lépben bomlanak le. Normál érték: 4.2-5.6 T/l, amely a vérben a VVT-k számát mutatja, adott mennyiségű vértérfogatban. Ha a keringő vörösvértestek száma a normál értéknél alacsonyabb, vérszegénységről beszélünk. Sokkal ritkábban fordulnak elő olyan betegségek, amelyek a vörösvértestek felszaporodásával járnak.

A terhesség során normálisan csökken a VVT-szám, mivel a vörösvértestek kihígulnak a testfolyadékok térfogatának normális növekedése miatt.

VVT-süllyedés, We: Vörösvértest-süllyedés, Westergern-vizsgálat

Nőkben a vérsüllyedés kissé magasabb, menstruáció és terhesség átmeneti emelkedést okozhat. Az átlagos érték nőknél: 20 mm/óra. A várandósoknál megengedett felső érték: 80 mm/óra.

Fehérvérsejt (FVS), Fvs-szám, FVS, WBC: Fehérvérsejtszám, White Blood Cell

A csontvelőben képződő, maggal rendelkező sejtek. Fő feladatuk a védekezés, fertőzések leküzdése. 5 fő fajtájuk van (granulociták: eozinofil, bazofil, neutrofil, monociták, limfociták). Ha a szervezet bármely pontján pl. fertőzés alakul ki, számuk és arányuk rövid időre megváltozhat. Normál érték: 4.8-10.8 G/l, amely egy adott vértérfogategységre számítva adja meg a fehérvérsejtek tényleges számát. A fehérvérsejtek 5 fajtája más és más kórképekben mutat emelkedést. Leggyakrabban bakteriális fertőzés kapcsán emelkednek, ezen kívül vérképzőszervi daganatokban is magas számmal és a normál alaktól eltérő sejtekkel találkozhatunk. Ha a fehérvérsejtek száma csökken, a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekkel szemben. Ilyen esetben a csontvelő betegségére, elégtelen működésére van gyanú.

A terhesség utolsó hónapja és a szülés magasabb FVS-számmal párosulhat.
Normál érték: 4300–10 800/ml
A várandósoknál megengedett felső érték: 15 000/ml

Hemoglobin (Hgb)

A vörösvértestekben lévő molekula, mely a vérben történő oxigén szállításáért felelős. Normál érték: 120-140 g/l, amely a vérben lévő hemoglobin mennyiségét tükrözi. Szintje alacsonyabb, ha vérszegénység áll fenn. Magasabb az értéke idült szívbetegség vagy tüdőbetegség következtében, illetve kevés folyadékbevitel során kialakult kiszáradás miatt.

Normális terhességben a hemoglobin értéke enyhén csökken.

Hematokrit (Hct)

Százalékban fejezi ki a vörösvértestek térfogatát a teljes vérmennyiségben. Normál érték: 0.36-0.48

Terhességben a hematokrit értéke enyhén csökken a testben található többletfolyadék miatt.

Glükóz

Normálérték: 3,9–5,6
Várandósság esetén megengedett felső érték: 7

Pajzsmirigy hormonszint

A terhesség alatt emelkedhet a totál T3 illetve T4 szint, de ez nem jelenti a pajzsmirigy betegség kialakulását.

Prolaktin

Normális az emelkedett prolaktinszint terhességben és szülést követően, ameddig az anya szoptat.

HCG

Fontos tudni, hogy a hCG minden terhes nőben megjelenik, tehát nem jelent betegséget!

Felhasznált  források: www.webbeteg.hu, www.labtestsonline.hu, www.hazipatika.hu