ctg

Terhességi szűrővizsgálatok a harmadik trimeszter során

A harmadik trimeszter (A terhesség 28. hetétől a szülésig)

Az ezen időszak alatt elvégzett vizsgálatok elsődlegesen egy egészséges gyermek születésének az előkészítésére irányulnak. A leggyakoribb vizsgálatok:

  • A vizelet vizsgálata cukorra és/vagy fehérjére
  • Ellenanyagszűrés
  • Streptococcus B csoport
  • Gonorrhoea, chlamydia, és szifilisz
  • Hemoglobin és thrombocytaszám
  • Magzati fibronektin (fFN)
  • A vizelet vizsgálata cukorra és/vagy fehérjére

A terhesség utolsó harmadában is folytatódik a kismamák gesztációs diabéteszre és praeeclampsiára (toxaemiára) történő ellenőrzése. (További információ található „Az első trimeszter” és a „Második trimeszter” című fejezet „A vizelet vizsgálata cukorra és/vagy fehérjére” című alfejezetében.)

Ellenanyagszűrés. (Antiglobulinteszt)

Ezt a vizsgálatot az Rh-negatív terhes nők esetében rutinszerűen elvégzik. Minden anya esetében előfordulhat, hogy egy kis számú magzati sejt átjut az anya véráramába, és ott ellenanyag-termelést indukál, nagyobb azonban annak a valószínűsége, hogy ez egy Rh-pozitív magzatot hordozó Rh-negatív anyánál jön létre. Ennek vizsgálatára a terhességnek ezen a pontján (körülbelül a 28. gesztációs héten) egy második ellenanyagszűrést végeznek annak megállapítására, hogy az anyánál termelődött-e ellenanyag, amelyet az első terhesgondozáson nem mutattak ki. Ha az első ellenanyagszűrés negatív volt, és az Rh-negatív anya nem kapott vért a terhessége folyamán, akkor a legvalószínűbb az, hogy a második ellenanyagszűrés során kimutatott antitest egy Rh-pozitív magzat vörösvértestjeivel történt találkozás miatt jött létre. Ekkor további ellenanyag-azonosító vizsgálatot kell végezni annak megállapítására, hogy milyen típusú antitest(ek) jelent(ek) meg.

Ha az ellenanyagszűrés az Rh-antitestre nézve negatív, akkor az Rh-negatív anyának Rh-immunglobulin injekciót adnak a magzati sejtekkel történő reagálás megelőzésére. További injekció adható invazív beavatkozásokat (például az amniocentesis, chorionboholy-biopszia) követően, és olyan események után, amikor lehetőség nyílt arra, hogy a magzat vére az anya keringésébe jusson (például az anya hasi sérülése esetén). Ha az anyának már termelődött ellenanyaga a magzati Rh-faktor/antigén ellen, akkor rendszerint további immunglobulin-injekciót kap.

Az ellenanyagszűrés korlátai:
Az ellenanyagszűrés pozitív lesz, ha a megelőző 6 hónapon belül Rh-immunglobulin-injekció adása történt. A megelőző Rh-immunglobulin-injekciók adásának pontos kórtörténete fontos annak eldöntéséhez, hogy a pozitív eredmény az injekció beadása következtében adódott, vagy az anya termelt ellenanyagot a magzati Rh-faktor ellen.

Streptococcus B csoport

Különbséget kell tenni a rendszerint a torokflórában előforduló Streptococcus A csoport és a terhes nők 10-30%-ának a hüvelyében és emésztőrendszerében előforduló Streptococcus B csoport tagjai között. Bár ez utóbbiak ritkán idéznek elő fertőzést, és általában nem okoznak gondot, de ha szüléskor nagyobb mennyiségben vannak jelen a hüvelyben, képesek tovaterjedni, és fertőzést idézhetnek elő a méhben, a magzatvízben, a vizeletelvezető rendszerben, valamint bármelyik, a császármetszés során ejtett metszésben. A szülés alatt, amikor a magzat keresztülhalad a szülőcsatornán, a baktériumokat belélegezheti vagy lenyelheti.

A fertőzött magzat esetében a tünetek a szülést követően kb. hat órán belül, vagy egészen két hónapos korig kialakulhatnak. Kezelés nélkül a magzat szeptikussá válhat (fertőződés a vérben), tüdőgyulladása jöhet létre, hallás- vagy látásvesztése, vagy különböző mértékű, egyéb testi és szellemi fejlődési rendellenesség megnyilvánulása tapasztalható.

A Streptococcus B csoporthoz tartozó baktériumokat tenyésztéssel lehet legbiztosabban kimutatni. Ehhez a 35–37. gesztációs héten mintát vesznek az anya hüvelyéből és rektális területéről, majd a laboratórium 24–48 óra alatt meghatározza, hogy van-e jelen Streptococcus B csoportú baktérium. Ha a baktérium jelen van, vagy a nő azelőtt kezdene vajúdni, hogy az eredmény elkészülne, ajánlott a nő intravénás antibiotikumos kezelése a vajúdás alatt. A vajúdást megelőzően adott orális antibiotikumos kezelés nem bizonyult hatékonynak újszülött B csoportú Streptococcus-fertőzésének megelőzésére.

A B csoportú Streptococcus-szűrővizsgálat korlátai:
A esetek kis százalékában nem sikerül kimutatni a jelen lévő B csoportú Streptococcust.

A vajúdás elkezdődhet, mielőtt a teszteredmény rendelkezésre állna.

Gonorrhoea, chlamydia és szifilisz

Speciális esetben ajánlott elvégezni vagy megismételni a nemi úton terjedő betegségekre (STD-kre) irányuló vizsgálatokat a harmadik trimeszterben is. További információk találhatók „A fogamzás előtt” című fejezetben.

Hemoglobin és trombocitaszám

A szülés során minden nő veszít egy kevés vért. Bár ez általában nem jelent problémát, a vérszegény nők esetében azonban még a kis mennyiségű vérvesztés is ártalmas lehet. A közvetlenül a szülés előtt történő hemoglobin-meghatározás eredményéből következtetni lehet a várt vérvesztés lehetséges kihatására. (További információk találhatók „A fogamzás előtt” című fejezetben.)

A trombociták speciális sejttörmelékek, amelyek a vérben találhatóak, és a vérzés megállításának céljából segítik a vérrög kialakulását. Az alacsony trombocitaszámú nők esetében, vagy azoknál, akiknek van elegendő trombocitájuk, de nem képesek megfelelően részt venni az alvadékképződés kialakításában, életveszélyes vérzés léphet fel, ezért a szülés előtt a trombocitaszám meghatározása és a véralvadási funkciók ellenőrzése fontos feladat. Az eredmények ismeretében választott megfelelő kezeléssel a váratlan vérvesztés elkerülhető.

Magzati fibronektin

A magzati fibronektint (fFN) a méhnyak vagy a hüvely területéről származó váladékból mutatják ki. Az fFN az amnionzsák és a méh nyálkahártyája közötti határvonalon termelődő glikoprotein. A vizsgálatot abban az esetben végzik el, ha egy nő a 26–34. terhességi hét között van, és korai vajúdásra utaló tünetei vannak. A magas fFN-szintek a koraszülés fokozott valószínűségét jelzik. Az fFN-eredmény ismeretében intézkedéseket tudnak hozni a szülés késleltetésére, illetve fel tudnak készülni a koraszülötteknél fellépő komplikációk kezelésére.

Forrás: www.labtestonline.hu