mittegyekha

Mit tegyek, ha úgy sejtem, hogy terhes vagyok?

A terhesség legszembeötlőbb  jele a havi vérzés elmaradása. Néhány esetben előfordulhat a menstruáció várható időpontjában kevés vérzés, ez azonban jellegében más, mint a normál menstruáció. Ha úgy sejted, terhes lehetsz, első lépésként vegyél legalább két terhességi tesztet. Azért lesz szükséged kettőre, hogy ne maradj kétségek között, mert előfordul, hogy a teszt nem működik megfelelően és a kontroll csík sem jelenik meg rajta, de az is lehet, hogy a nagy izgalomban elrontasz valamit. Ha a teszt negatív, de a vérzésed továbbra sem jön meg, szintén újabb tesztet érdemes csinálni pár nap múlva. A tesztet érdemes a reggeli első vizeletből elvégezni, még akkor is, ha nem ez van a dobozra írva, hiszen ilyenkor a legmagasabb benne a terhességi hormon szintje. A napjainkban kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, a várható vérzés időpontjában már kimutathatják a terhességet. Ennél korábban lehet, de nem érdemes tesztelni, hiszen minél korábban tesztelsz, az eredmény annál bizonytalanabb.

Fontos tudni, hogy sem a pozitív, sem a negatív teszt nem jelent tuti eredményt (a részleteket lásd a terhességi tesztekről szóló írásban), sőt, a menstruáció elmaradásának, késésének is rengeteg más oka lehet, akár egy utazás, egy vizsga, vagy egy enyhe hormonprobléma. Tehát ha nem jön meg időre a mensid, mindenképpen jelentkezz be a nőgyógyászodhoz, az esetek többségében úgysem másnapra kapsz időpontot, ha meg addig megjönne, még mindig lemondhatod a látogatást.

Ha tényleg baba van a dologban, és minden rendben van veled, érdemes lehet megvárni a baba 6-7 hetes korát, mert a szívhangot ekkor lehet a legkorábban észlelni. A terhességi kort a legutóbbi menstruáció első napjától számolják, azaz mikor igazából teherbe esel, eszerint a számítás szerint már két hetes terhes vagy, az elmaradt mensikor pedig négy. Ha barnázol vagy vérezgetsz, akkor viszont S.O.S irány a doki. Lehet, hogy nincs semmi baj, de a barnázás progeszteron-hiány jele is lehet, amit gyógyszeres pótlással orvosolni lehet.

Az első UH-t többnyire hüvelyen keresztül végzik, de gyakorlott orvos hasi UH-val, teli hólyag mellett akár már az 5. héten is láthatja a szikhólyagot. A 8-9. hét környékén pedig már kezecskéket és lábacskákat is láthatsz az UH-n, de a legtöbb kismamának az általában nagyobb felbontású ultrahang készülékkel történő 12-13. heti genetikai UH az egyik legnagyobb élmény. Ekkor már a baba teljesen emberformájú és hihetetlen lendülettel fickándozik a pocakodban. Na persze azért az utolsó harmad 3D-s UH-it ez sem tudja lekörözni, hiszen ott már akár “rád” is mosolyoghat a babád.

Visszakanyarodva az első teendőkhöz. Ha eddig nem szedtél valamilyen magzatvédő vitamint, de legalább folsavat, mielőbb kezdd el! Az első hetek, sőt, már a mensi elmaradása ELŐTTI időszak is kritikus bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulása szempontjából.

Meglepő módon a pocakod már az első hetekben megnőhet. Ez szerencsére eleinte csak neked tűnik majd fel, könnyen lehet, hogy kényelmetlenné válik a nadrágod, szoknyád derékrésze. Ez még nem terhespocak, semmi köze a baba növekedéséhez, csupán csak a terhességgel járó hormonális változások miatti megnövekedett bélgáz termelés puffasztja fel a hasadat. Ez a későbbiekben enyhülni fog.

Készülj fel arra, hogy az első harmadban szinte biztosan borzasztó fáradékony leszel, nehezen koncentrálsz majd, könnyen lehet, hogy a reggeli rosszullét is mindennapos vendéged lesz. A pocakodból viszont külső szemlélőnek még semmi nem látszik majd, és a legtöbb kismama csak az első harmad letelte után számol be környezetének állapotáról, ezért szinte biztosan úgy érzed majd, hogy nem sok megértés vesz körül. Ne izgulj, a második harmad sokkal jobb lesz, mind fizikailag, mind lelkileg. Ezt az időszakot ki kell élvezni (pl. egy utolsó nyaralás kettesben), mert a harmadik harmadban már kevés kismamának van ereje és kedve nagyobb kimozduláshoz.

Gondold meg, hogy kinek és mikor mondod el, hogy babát vársz. Bár a legtöbb terhesség komplikáció nélkül zajlik, azt szokták tanácsolni, hogy várd meg az első harmad végét a jó hír bejelentésével, mert a legtöbb vetélés az első 10-13 hétben történik. Miután a munkáltatóddal közölted, hogy babát vársz, csak rendkívül nyomós okkal küldhet el (kivéve, ha még próbaidős vagy). Köteles továbbá akár munkaidő alatt elengedni a terhességgel összefüggő orvosi vizsgálatokra, és nem várhatja el, hogy túlórázz. Ha olyan munkakörben dolgozol, mely veszélyeztetheti a terhességed (pl. vegyszerekkel), már az első pillanatban írasd ki magad, vagy kérd át magadat más munkakörbe.

Ha dolgozol a terhességed alatt, az orvos-kórház-dúla-szülésznő (kinek, mire van igénye) választást nem lehet eléggé időben elkezdeni, hisz a munka, a fáradékonyság, az orvoshoz futkározás, a kelengyeváráslás, babaszoba berendezés mellett alig jut erre időd, és sok kismama hajlamost ezt a fontos dolgot az utolsó pillanatra hagyni.

Érdemes utánanézned annak is, találsz-e a környéken valamilyen terheseknek ajánlott mozgásformát, bár a legtöbb ilyen edzésre csak orvosi igazolással a 13-16. hét betöltse után fogadnak.

Számíts rá, hogy jó eséllyel megváltozol, ha eddig agilis, gyors voltál, most lehet, hogy napokig képtelen leszel eldönteni, hogy a pillangós vagy a szívecskés bodyt vedd meg. Ha eddig erős, magabiztos nőnek érezted magad, most mindenen elpityeredsz majd. Azt mondják, hogy a kismama, ahogy halad előre a terhességében, elindul egy úton, befelé. Minél előrébb jár, annál kevésbé érdekli a külvilág, a munka, a teendők, annál inkább befelé figyel, a saját testére és a babára. Ez a befelé koncentrálás a szülésben csúcsosodik ki, mikor a szülő nő számára szinte teljesen megszűnik a külvilág – majd a hosszú őt végén megszületik a baba és a mama.