pocak1

Terhestünetek

A terhesség tünetei immár nem csak jelek, hanem a terhességben előforduló, terhességet akár végigkísérő testi változások.

Nemi szerveket érintő változások

Megnövekedett mellek

A terhesség elején a megnagyobbodott mellek ugyancsak a hormonváltozásnak köszönhetőek, a későbbiek folyamán a mellek felkészülnek a szoptatásra, tejtermelésre, mely változások időnként fájdalommal is járhatnak. Megfigyelhető a várandósság idején a mellbimbók és a szeméremajkak sötét elszíneződése. A várandósság során általában 1-2 számmal nagyobb melltartóra van szükség.

Fokozott hüvelyváladék

A hüvelyváladék mennyisége megnő, savas vegyhatása fokozódik.

Fontos, hogy amennyiben a nagyobb mennyiségű váladékhoz szeméremtesi égő, viszkető érzés párosul, vagy ha a váladék kellemetlen szagú vagy szokatlan színű, mindenképpen fel kell keressél egy szülészorvost. Ilyen tünetek hátterében gombás vagy bakteriális fertőzés is állhat. A fertőzést mindenképpen kezelni kell, terhes állapotban is. Főleg a baktériumok által kiváltott fertőzések veszélyesek, ugyanis ezek a méh felé terjedve vetélést, koraszülést okozhatnak. Várandós nők esetében a hüvelyi fertőzések egyébként a megszokottnál gyakrabban fordulhatnak elő megfelelő tisztálkodás, higiéniai körülmények mellett is.

Emésztőrendszer

Székrekedés

Az emésztőrendszer működése is megváltozik. Bizonyos, terhességben termelődő hormonok hatására a simaizmok ellazulnak, csökken a belek perisztaltikus mozgása, emiatt pedig a béltartalom továbbítása. Ezt csak fokozza a megnövekedett vízszükséglet és  a méh által kifejtett nyomás a végbélre. Ez az oka a terhesség alatt gyakran jelentkező székrekedésnek. Étrendi változtatásokkal ez a probléma csökkenthető. Naponta legalább másfél-két liternyi folyadék (főleg víz vagy édesítetlen gyümölcstea, esetleg vízzel hígított 100%-os gyümölcslé) elfogyasztása javasolt, ezen kívül pedig sok gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, natúr joghurt, aszalt gyümölcsök.

Gyomorégés

Főként a második és harmadik trimeszterre jellemző tünet, mely nem is annyira gyomorfájdalmat, hanem inkább égő érzést jelent a mellkascsont és a torok közötti részen. Kiváltó oka ennek is a progeszteron hormon termelésében bekövetkező változás. A nyelőcső záróizma ellazul, emiatt fordulhat elő savas felböfögés, gyomorégés, reflux (amit súlyosbít a terhes méh nyomása is), és a várandós nők sokkal könnyebben hánynak. A kellemetlenségek enyhíthetők, amennyiben nem fogyasztasz túl fűszeres ételeket, nem eszel közvetlenül lefekvés előtt, illetve ha némileg megemeled az ágymatracot a fejrészen.

Keringés

Normális esetben is emelkedik várandósság alatt pulzusszám. A vérnyomás a kezdeti időszakban kissé csökken, majd ismét a normális értékre emelkedik. Előrehaladott terhességben, mivel a méh felfelé nyomja a rekeszt, a légzés jellege megváltozik, könnyebben kifullad a kismama. A növekvő méhnek a nagyvénákra gyakorolt nyomása miatt visszerek jelenhetnek meg a lábszáron, a combon. Hasonló ok miatt alakulnak ki az aranyeres csomók is, azonban ebben a folyamatban szerepe lehet a székrekedésnek is.

Kiválasztás

A vesék működése is változik, ezek azonban csak laboratóriumi módszerekkel kimutatható változások. Az alhasi terület vérbősége miatt a várandós nők esetén gyakrabban jelentkezik vizelési inger, későbbi terhességben ehhez hozzájárul a húgyhólyagra nehezedő nyomás is.

Bőr

Pigmentáció

Megfigyelhető a várandósság idején a mellbimbók és a szeméremajkak sötét elszíneződése.  A terhes anya bőrén pigmentált foltok jelenhetnek meg, amelyek szülés után nyomtalanul elmúlnak. Az alhas bőrén középvonalban sötét színű csík alakulhat ki (linea negra) , ez szintén visszafejlődik a későbbiekben.

Haj

A várandósok haja általában megerősödik, dúsabbá válik, mivel a hajszálak természetes kihullási üteme csökken. Sajnos szoptatás alatt a dús hajkoronától búcsút kell vennünk.

Viszketés

A viszketés szintén egy gyakori terhességi tünet, végigkísérheti az egész várandósságot, s leginkább a mellek és a has tájékán jelentkezik, ahol a bőr testünk növekedését követve jobban nyúlik.

Hát- és derékfájás

A derék-és hátfájás végigkísérheti az egész várandósságot – bár általában az 5. hónap környékén jelenik meg -, és nagy eséllyel fokozódik a harmadik trimeszter idején, csúcspontját pedig a vajúdás alatt éri el.

Jellemzően a hát alsó és középső szakaszán jelentkező, tompa fájdalomról van szó, amely néha a lábakba is kisugárzik. Könnyű lenne mindezt a megnövekedett súlyra fogni, és van is ebben a magyarázatban némi igazság, valójában azonban a fájdalomnak nem egyedüli oka a növekvő pocak. Mert a növekvő súly és a megváltozott testtartás miatt a hátizmok valóban fokozott megterhelésnek vannak kitéve – a kismama hasizma már nem képes “segítség nélkül” megtartani a súlyt -, ami szintén okozhat fájdalmat, ám legalább ekkora szerepet játszanak a várandóssággal járó hormonális változások is.Ezek eredményeként a gerinc szalagjai ellazulnak (különösen a relaxin nevű hormon működésének következtében), később megnyúlnak, ellazulnak az izmok és az inak is; a medence- és a keresztcsont fokozatosan tágul, hogy megfelelő helyet alakítson ki a születéshez a baba fejének.

A hátfájás egyes esetekben azonban mást is jelezhet, mint a szervezet természetes felkészülési folyamatát, ezért is kell odafigyelni a sokszor banálisnak gondolt kellemetlenségre. Az első harmadban, különösen, ha alhasi fájdalmakkal, görcsökkel, netán hüvelyi vérzéssel is jár, azonnal keressük fel orvosunkat, mert akár a méhen kívüli terhesség, illetve a spontán vetélés jele is lehet. A második harmadban általában a gerinc szalagjainak nyúlását, a medence tágulását jelzi, de ha a szokásostól eltérő jellegű fájdalmat érzünk és annak okát nem tudjuk beazonosítani (rossz mozdulat, emelés stb.), inkább forduljunk orvoshoz. A harmadik harmadban ismét felerősödik a hátfájás jelentősége: az erősödő, addig megszokottól eltérő jellegű fájdalom gyakran a szülés közeledtét jelzi.

Elcsépelt közhelynek hangzik, de sokat tehetünk a fájdalom csillapítása érdekében a megfelelő testtartással (egyenes háttal, sem előre, sem hátrafele nem dőlve). Nagyon hasznos a folyamatosan végzett terhestorna (különösen a fiziológiás labdával végzett gyakorlatok), a jóga, az úszás. Elkerülhetjük a fájdalom egy részét, ha napirendünket igyekszünk változatosan alakítani, azaz bizonyos időközönként felváltva ülni, állni, feküdni. Ülni enyhe terpeszben ideális, enyhén felpolcolt lábakkal. Ha tudunk, tegyünk a derekunk mögé párnát, összehajtott plédet vagy törülközőt. Fekvéshez felejtsük el a puha, süppedős ágyakat: a kemény matracok optimálisabbak a kismamák számára. Felkeléshez gördüljünk az oldalunkra, csak utána kezdjünk emelkedni. Járáshoz alacsony sarkú cipőt válasszunk; sem a teljesen lapos, sem a magas sarkú nem könnyíti meg a hátfájással vívott csatánkat. Jót tehet a meleg fürdő (a hidegben általában erősödik a fájdalom), a masszírozás. Bababoltokban kapható úgynevezett kismamafűző; a hátfájáson általában segít, de használata előtt érdemes kikérni orvosunk tanácsát. Otthon, bármikor végezhető gyakorlatok közül a négykézlábra állást, és az ebből a helyzetből is végezhető cicahát-gyakorlatot (domborítjuk, majd homorítjuk a hátunkat) érdemes sűrűn próbálgatni a fájdalom enyhítésére. Ha tehetjük, ne emeljünk nehéz dolgokat, és ha muszáj is emelnünk, ezt csak egyenes háttal, guggolásból indítva tegyük. Ne üljünk keresztbe tett lábbal, inkább törökülésben, amennyit csak lehet.

Központi idegrendszer

Egyensúlyzavar

Az utolsó harmadban sokan panaszkodnak egyensúlyzavarra. Nem csak a növekvő pocak miatt tolódik el a test egyensúly-középpontja, hanem a relaxin nevű hormon (mely szerepe a medenceszalagok lazítása, hogy rugalmasabbak legyenek a szülés alatt) fokozott termelődése miatt is, mely a fenéken, térden és könyökön is kifejti a hatását, lazítja a szalagokat, ízületeket. Ettől van, hogy a várandós anyukák gyakran veszítik el az egyensúlyukat.

Nem várt allergiás tünetek

A szezonális allergiák, illetve az asztma nem várt tüneteket produkálhatnak a terhesség alatt. míg egyesek arról panaszkodnak, hogy tüneteik felerősödnek, addig másoknál szinte megszűnnek a kellemetlen allergiás jelek. Az asztmás kismamáknak továbbra is használniuk kell a gyógyszereiket, hiszen ha ők nem kapnak rendesen levegőt, a babának sem jut elég oxigén.

Lelki változások

A terhesség első harmadára ambivalens érzések jellemzőek, a kismama többnyire boldog a terhesség tényétől, azonban tarthat tőle, hogy hogyan lesz képes ellátni az anyai feladatokat. Gyakori a fáradtság, a bágyadtság. A második harmad sokkal kiegyensúlyozottabb időszak. A várandós anya energikusabb, a magzatmozgások észlelése után a terhesség ténye sokkal “kézzelfoghatóbbá” válik. A harmadik harmad a babára való készülődés időszaka. Megjelenhetnek a szüléssel kapcsolatos félelmek, aggodalmak. A szülés előtti időszakot többnyire türelmetlenség jellemzi.

Felhasznált  források: kamaszpanasz.hu, webbeteg.hu
A hát- és derékfájás köztudottan a várandósság egyik leggyakoribb velejárója: kevés szerencsés kismama akad, aki ne ismerné annak gyötrelmeit. Nem mindegy azonban, a terhesség melyik harmadában, milyen egyéb tünetekkel kísért fájdalomról van szó. Jellegzetes problémák és enyhítő tippek (nem csak) a várandósság idejére.

Forrás: [origo]

Írjuk együtt!
Lezajlottak az első nyaralások a babával. A te csemetéd hogy élte meg? És te – ti, szülők? Ki sem lehetett vontatni a vízből, vagy úgy kellett becsalogatni? Megijedtél, amikor először bukott le a víz alá, vagy lelkesen megtapsoltad? Barátságosan szóba állt minden idegen kisgyerekkel, vagy ijedten kapaszkodott a lábadba? Esténként könnyedén álomba szenderült, mint otthon is, vagy megzavarta az új környezet? Fenntartás nélkül megsimogatott minden állatot, vagy elhúzódott tőlük? Milyennek képzelted az első nyaralást a kicsivel, és milyen lett valójában?

Oszd meg velünk élményeidet: írd meg a történetedet, a nyaralás kedves epizódjait vagy amit mindez számodra jelentett – néhányat oldalunkon is megjelentetünk belőlük, a szerencsések pedig könyvjutalmat is nyerhetnek a Babázóval.

Beküldési határidő: október 30.


Ide küldheted a történetedet:
Tárgynak írd be: Írjuk együtt!


babazo@origo.hu

Ajánlat
Főzzünk anyával!
Gurul a világ
Hajvágás: házilag vagy fodrásznál?
Gyerekkor gyerekkor nélkül?
Kinesio-Taping, az új módszer
Fejtetvek
Még a széltől is
Bábos Dorka és barátai
Gyermekcipő gyógytornász szemmel
A nevetés a legjobb gyógyszer
A játék az gyönyörű
Letapadás, szűkület
Őrült reggelek
Szoktatás előtti szoktatás
Ügyeskedjünk egész évben!

Az ülőmunkával, mozgásszegény életmóddal, helytelen testtartással gyakran együtt járó hát- és derékfájás sokak számára ismert. Ilyen jellegű fájdalmak nem csak a várandós kismamák napjait keserítik meg, náluk azonban az egyre nehezedő pocakkal, a terhesség előrehaladtával fokozottan jelentkezhetnek a kellemetlenségek.

Az esetek többségében valóban kellemetlenségről, nem komoly problémáról van szó, de a “jobb félni, mint megijedni” igazságát érdemes ilyenkor is megfontolni, és utánajárni, hogy a fájdalom csak a várandóssággal járó, (hamarosan el-)múló probléma-e, vagy más okok is állnak-e a hátterében.

Általános hátfájás = hormonális változások?

A derék-és hátfájás végigkísérheti az egész várandósságot – bár általában az 5. hónap környékén jelenik meg -, és nagy eséllyel fokozódik a harmadik trimeszter idején, csúcspontját pedig a vajúdás alatt éri el.

Jellemzően a hát alsó és középső szakaszán jelentkező, tompa fájdalomról van szó, amely néha a lábakba is kisugárzik. Könnyű lenne mindezt a megnövekedett súlyra fogni, és van is ebben a magyarázatban némi igazság, valójában azonban a fájdalomnak nem egyedüli oka a növekvő pocak.

Mert a növekvő súly és a megváltozott testtartás miatt a hátizmok valóban fokozott megterhelésnek vannak kitéve – a kismama hasizma már nem képes “segítség nélkül” megtartani a súlyt -, ami szintén okozhat fájdalmat, ám legalább ekkora szerepet játszanak a várandóssággal járó hormonális változások is.

Ezek eredményeként a gerinc szalagjai ellazulnak (különösen a relaxin nevű hormon működésének következtében), később megnyúlnak, ellazulnak az izmok és az inak is; a medence- és a keresztcsont fokozatosan tágul, hogy megfelelő helyet alakítson ki a születéshez a baba fejének.

Harmadonként más?

A várandósság alatti általános hátfájásnak tehát hormonális okai is vannak – és bár a szervezet felkészülése fájdalommal jár, nagyon fontos folyamata a szüléshez vezető útnak.

A hátfájás egyes esetekben azonban mást is jelezhet, mint a szervezet természetes felkészülési folyamatát, ezért is kell odafigyelni a sokszor banálisnak gondolt kellemetlenségre.

Az első harmadban, különösen, ha alhasi fájdalmakkal, görcsökkel, netán hüvelyi vérzéssel is jár, azonnal keressük fel orvosunkat, mert akár a méhen kívüli terhesség, illetve a spontán vetélés jele is lehet.

A második harmadban általában a gerinc szalagjainak nyúlását, a medence tágulását jelzi, de ha a szokásostól eltérő jellegű fájdalmat érzünk és annak okát nem tudjuk beazonosítani (rossz mozdulat, emelés stb.), inkább forduljunk orvoshoz.

A harmadik harmadban ismét felerősödik a hátfájás jelentősége: az erősödő, addig megszokottól eltérő jellegű fájdalom gyakran a szülés közeledtét jelzi.

Van ellenszer?

Elcsépelt közhelynek hangzik, de sokat tehetünk a fájdalom csillapítása érdekében a megfelelő testtartással (egyenes háttal, sem előre, sem hátrafele nem dőlve). Nagyon hasznos a folyamatosan végzett terhestorna (különösen a fiziológiás labdával végzett gyakorlatok), a jóga, az úszás.

Elkerülhetjük a fájdalom egy részét, ha napirendünket igyekszünk változatosan alakítani, azaz bizonyos időközönként felváltva ülni, állni, feküdni.

Ülni enyhe terpeszben ideális, enyhén felpolcolt lábakkal. Ha tudunk, tegyünk a derekunk mögé párnát, összehajtott plédet vagy törülközőt. Fekvéshez felejtsük el a puha, süppedős ágyakat: a kemény matracok optimálisabbak a kismamák számára. Felkeléshez gördüljünk az oldalunkra, csak utána kezdjünk emelkedni.

Járáshoz alacsony sarkú cipőt válasszunk; sem a teljesen lapos, sem a magas sarkú nem könnyíti meg a hátfájással vívott csatánkat.

Jót tehet a meleg fürdő (a hidegben általában erősödik a fájdalom), a masszírozás. Bababoltokban kapható úgynevezett kismamafűző; a hátfájáson általában segít, de használata előtt érdemes kikérni orvosunk tanácsát.

Otthon, bármikor végezhető gyakorlatok közül a négykézlábra állást, és az ebből a helyzetből is végezhető cicahát-gyakorlatot (domborítjuk, majd homorítjuk a hátunkat) érdemes sűrűn próbálgatni a fájdalom enyhítésére.

Ha tehetjük, ne emeljünk nehéz dolgokat, és ha muszáj is emelnünk, ezt csak egyenes háttal, guggolásból indítva tegyük. Ne üljünk keresztbe tett lábbal, inkább törökülésben, amennyit csak lehet.

A hátfájást teljesen kiiktatni valószínűleg nem fogjuk tudni a várandósság hónapjaiból, de ezekkel az apró, talán elcsépeltnek tűnő trükkökkel valamelyest enyhíthetünk rajta.

[origo]