letmod2

Életmód terhességben

Táplálkozás

A terhesek táplálkozása nem különbözik a terhesség előtt megszokott étrendtől. Téves az a nézet, hogy a terhesnek “kettő helyett kell ennie”, ami gyakran azt eredményezi, hogy a terhes anya falánkká válik és elhízik. Általában az étvágy megbízható jelzője a táplálékfogyasztás mennyiségének. Az egészséges terhes, ha normális az étvágya, a terhesség végére 10-15 kg-os súlygyarapodást érhet el. Ennél több felesleges és káros.

A terhesség utolsó heteiben a hetenkénti súlygyarapodás ne haladja meg az S00 g-ot. A terhes étrendjében a kellő kalóriamennyiségen kívül elsősorban a fehérje- és a vitaminszükséglet fedezése fontos. Legjobb fehérjeforrás a tej, a tehéntúró, a sajt, a különböző húsfélék és a tojás. Általában kívánatosnak tartják terhesség alatt a bőséges tejfogyasztást, a tej magasértékű fehérje-, mész- és vitamintartalma miatt. A terhesség második felében viszont célszerű megszorítani a konyhasófogyasztást. Az anyai fogazat és csontrendszer védelmére néha szükség lehet mésztabletták szedésére is.

A terhesség alatt a mérsékelt kávé-, tea-, sör-vagy borfogyasztásnak nincsen káros hatása. Túlzásba vive azonban mindegyik ártalmas az anyára és a magzatra is. Különösen a tömény alkohol fogyasztása és a dohányzás kerülendő az egész terhesség alatt. Ismeretes, hogy a dohányzó nők magzatai kisebbek és a terhességi szövődmények is gyakoribbnak. Az alkoholizmus pedig a magzatfejlődési rendellenességek leggyakoribb oka.

Terhesség alatt különleges gondot kell fordítani a székrekedés megelőzésére. Ha salakdús étrend, tehát sok főzelék és gyümölcs ellenére is előfordulna egy-egy székrekedés, legkönnyebben langyosvizes beöntéssel szüntethető meg. A hashajtószerek, különösen a drasztikus hatásúak (pl. a szennát tartalmazó Tisasen) alhasi vérbőséget okozhatnak, aminek vetélés lehet a következménye, ezért kerülendők.

Öltözködés

A terhesség alatt viselt támasztó fűzővel kapcsolatos nézetek eltérőek. Kétségtelen ugyan, hogy az edzett izomzat jobb, mint a támasztó haskötő, de eleve gyenge hasfalú nőknek (akiknek már nincs alkalmuk vagy nem volt idejük terhességi torna végzésére) előnyös lehet a haskötő viselése. Lényeges azonban, hogy a haskötő ne szorítsa a hasat, hanem csak támassza alá. A terhesség utolsó három hónapjában nem szabad hasat szűkítő ruházatot hordani.

A nagyfokú testsúlygyarapodás miatt a terhesség második felében az előboltosuló has matt eltolódik a test súlypontja. Különösen ebben az időszakban fontos ezért a magasszárú, közepesen magas- és szélessarkú cipő viselése. Lúdtalp vagy harántsüllyedésre való hajlam esetén a terhesség második felében feltétlenül talpbetétet kell hordani. A lúdtalp kialakulása megelőzhető, ha minden este megmasszírozzuk a lábfej és a talp középső részét. A művelet segíti a talp korrekt ívelésének megerősítését.

Sok asszony már a terhesség előtt is visszeres, mások viszont a terhesség alatt válnak azzá. Különösen fokozza a visszértágulat kialakulásának esélyét, ha a terhes nő a térd alatt vagy felett szorító harisnyakötőt visel. Maga a terhes méh is elősegíti a visszeresség kifejlődését, mivel a medence hátsó falán haladó vénákat beszűkíti, és pangást okoz bennük. A terhesség utolsó hónapjaiban levő nő éppen ezért minden olyan munkát, amit lehet, végezzen ülő helyzetben, felrakott lábbal vagy vízszintes testhelyzetben, hogy a véroszlop súlya ne nehezedjen rá a visszerekre. Ha munka közben erre nem volna alkalma, legalább napközben tehermentesítse néhányszor visszereit azáltal, hogy lábát vízszintes helyzetben pihenteti. Természetesen a visszértágulat nélküli terhes anya is jól teszi, ha a lábizomzatot igénybe vevő tornagyakorlatokat végez naponta, hogy ezáltal a visszértágulatot megelőzze. A terhesség idején – főleg melegebb időben – ajánlatos a visszér kialakulásának megelőzését szolgáló gumiharisnya viselése. A helyes méret kiválasztásához mérjük meg a boka, a lábikra és a comb kerületét. Lábunknak ezek a részei a leghajlamosabbak a visszérképződésre.

A megváltozott állapot alaposan igénybe veszi a hátgerincet. A divatos, vállra akasztható (általában jól megtömött) táska viselése fokozza a hát megterhelését. Egészségesebb az egyenletes súlyelosztást biztosító és a helyes testtartást segítő hátizsák használata. A has súlynövekedése kedvezőtlenül befolyásolja a gerincoszlop egyenes tartását. Van egy egyszerű gyakorlat, amellyel a helytelen testtartásunkat korrigálhatjuk. Könnyedén szétvetett lábakkal hajoljunk hátra többször úgy, hogy farizmaink megfeszüljenek. Emeljük fel mindkét karunkat úgy, mintha meg akarnánk érinteni a plafont. A terhesség utolsó két hónapjában már széken ülve végezzük a gyakorlatot, mert így elkerülhetjük a túlzott mértékű izomfeszülést.

Higiéne

A terhesség utolsó heteiben különleges gondot kell fordítani a mellbimbók tisztán tartására és edzésére. Tisztításhoz a langyos szappanos víz a legjobb, mert az alkohol és más vegyi tisztítószerek túlzottan zsírtalanítják a bőrt. A mellre bőrkrémeket ne használjunk, mert túlzottan felpuhítják a bimbót, amely a szoptatás alatt emiatt könnyen sérülhet. A terhesség alatt a mellek olyan mértékben növekedhetnek meg, hogy a régi, megszokott nagyságú és formájú melltartó nem alkalmas, hanem speciális melltartóra van szükség.

A terhesség az asszonyi lélek legszebb időszaka, de egyben terhesség alatt legnagyobb az érzelmi fogékonysága is és legerőteljesebben igényli elsősorban a férj és a család, a munkatársak gondosságát és figyelmét. A közönyt vagy éppenséggel az ellenséges megnyilvánulásokat fokozottabb mértékben érzékeli és szenved miatta.

A jó férj, a jó családtagok és munkatársak és az egész társadalom éppen ezért fokozott figyelemmel és felelősséggel tartozik a terhes anyának, mert a róla való gondoskodással nemcsak az anyát, hanem a jövendő nemzedék testi-lelki épségét is védi.

Egyebek

Súlyellenőrzés naponta
Ideális, ha testsúlyunkat minden nap ellenőrizzük, lehetőleg a reggeli elfogyasztása előtt. Később ugyanis a szervezetbe juttatott folyadékmennyiség megváltoztatja a hiteles mérési eredményt. A súlygyarapodás az első négy hónapban minimális, hiszen a mell kivételével a test többi része még nem változik. Az ötödik hónaptól kezdve általában 250-400 gramm a hetenkénti súlynövekedés. Ha feltűnően nagy súlygyarapodást észlelünk, változtassuk meg táplálkozási szokásainkat, és kérdezzük meg a kezelőorvosunkat.

A gát izomzatának szerepe
A gát izmai különlegesen fontos szerepet játszanak. Minden nap végezzünk néhány feszítő és ernyesztő gyakorlatot. Segít a vizelet visszatartásában, mert a szokásosnál gyakrabban ránk törő inger megkeseríti az életünket, és következményei is kínosak lehetnek. A gát körüli testtájék feszessége és rugalmassága megőrizhető, ha néhány csepp természetes olajat a bőrünkbe dörzsölünk.

Fogyasszunk több B9-vitamint
A folsav rendkívül gazdag B9-vi-taminban, fogyasztásával megelőzhető a vérszegénység és a koraszülés. A saláta, a dinnye, az avocado és a sertésmáj különösen sok B9-vitamint tartalmaz.

Különleges fogápolás
A rendszeres fogápolás fontosságát talán nem is kell hangsúlyozni. Néhány korábban nem észlelhető tünet megjelenése azonban a terhesség idején szükségessé teszi a speciális foggondozást. Gyakoribb ilyenkor a fogínyvérzés, a fogak érzékenysége a hidegre és a melegre. Használjunk puha sörtéjű, hajlékony fogkefét és ínyvérzést gátló adalékot tartalmazó fogkrémet. Ajánlatos a fluorban és szájfertőtlenítő anyagban bővelkedő öblítő folyadékok alkalmazása.

A kényelmes fehérnemű
A kényelmetlen, szoros melltartó megnehezíti az életünket. A terhes nőnek kétszeresen fontos, hogy ez a ruhadarab mindig biztosítsa a komfortérzetet. A túlságosan szoros melltartó cellulitiszt és maradandó bőrcsíkokat is okozhat. A vállpánt szabályozásával fokozhatjuk a kényelemérzést. Az sem jó, ha a melltartó a megfelelő méretnél egy számmal nagyobb, mert nem biztosítja a mell helyes tartását. Ha szükséges, váltsunk naponta többször alsóneműt. Néha egy-két csepp vizelet óhatatlanul a fehérneműre kerül, és a kellemetlen szag bőrpirosodást kiváltó csípő érzéssel párosul.

Friss levegő és nyugalom
Tartózkodjunk többet a szabad levegőn, de kerüljük az erős napot. A kiadós séták, az úszás, a rendszeres testmozgás legalább annyira fontos, mint a pihenés, a nyugalom és a konfliktushelyzetek kerülése.

Kapcsolat a babával
Örüljünk a babánknak, beszéljünk hozzá gyengéden, meséljünk neki a jövőről. Jót tesz, ha az apuka is megsimogatja a pocakunkat, és elmondja a babának, hogy mennyire várják a jöttét, és milyen boldogok. Most már így, hármasban.

A magzat növekedésének üteme

A terhesség normális körülmények között 9 naptári hónapig, 10 holdhónapig, tehát 40 hétig, pontosabban: 280 napig tart, A magzat hosszának értékét a terhesség egyes időszakaiban úgy kapjuk meg az első és ötödik hónap között, ha a hónapok számát önmagukkal megszorozzuk. Így pl. a 3 hónapos magzat hossza 3 x 3 = 9 cm. A hatodik hónaptól a hónapok számát öttel kell szorozni, így pl. a 8 hónapos magzat hossza 8 x 5 = 40 cm.

A magzat súlya a holdhónapok szerint a következőképpen változik:

Négy hónapos magzat súlya kb. 100 g; Öt hónapos magzat súlya kb. 300 g; Hat hónapos magzat súlya kb. 600700 g;

Hét hónapos magzat súlya kb. 800- 100 g;

Nyolc hónapos magzat súlya kb. 1500-1700 g;

Kilenc hónapos magzat súlya kb. 2000-2500 g;

Tíz hónapos magzat súlya kb. 3000-3500 g.

A méh helyzete az első hónapban annyiban változik, hogy előre dől, és ebben a helyzetben nyomhatja a hólyagot, ami gyakoribb vizelési ingert válthat ki.

A 2-4. hónapban a méh még nem emelkedik ki a kismedencéből, de növekszik, és golyó alakúvá válik. A 4. hónap végén három harántujjal a szeméremcsont felett, az ötödikben 2-3 ujjal a köldök alatt, a hatodikban a köldök szintjében, a hetedikben a köldök és a szegycsont közötti távolság közepén, a nyolcadikban három ujjal a szegycsont alatt tapintható, a kilencedik hónapban kitölti a gyomorgödröt, de a tizedikben – mivel a méhfenék leszáll – a méh felső domborulata ismét a nyolc hónapos szintben, tehát három harántujjal a szegycsont alatt tapintható.

Noha a három hónapos magzat hossza csupán kilenc cm, mégis ember formája van, tehát kifejlődött a keze, Iába és a belső szervei. A magzatot a negyedik hónapban vékony finom bőr borítja és nemi szerveiről már megállapítható, hogy fiú-e vagy leány. Az ötödik hónapban már halk óraketyegésként hallható a magzat szívhangja és az anya ebben az időben érzi a magzat mozgását. A 6-7. hónapban, tehát 28 hét betöltése után, a magzat olyan érettségi fokot ér el, hogy koraszülés esetén is-igaz, speciális felkészültségű intézetben-életben tartható. Ezután fokozatosan tovább érik és minél később van a koraszülés időpontja, annál nagyobbak életben maradásának esélyei. Ezért törekszenek a szülészorvosok arra, hogy minden veszélyeztetett terhes szülését olyan későre tolják ki, amennyire csak lehet- ha szükséges, akár intézetbe való felvétellel.

Előkészület a szülésre

A szülés hazánkban csak rendkívül sürgős esetben történik otthon, különben mindig szülészeti osztályon. Itt vannak ugyanis biztosítva a sterilitás és a szakszerű orvosi ellátás feltételei. Sok asszony aggódik, ha a szülés előre kiszámított terminusához képest késnek a “szülőfájásai”. Tudni kell azonban, hogy az utolsó menstruáció első napjától számított 280 nap csak biológiai átlagérték és éppen ezért kisebb-nagyobb fokú ingadozást mutathat. Ez az ingadozás terhesség esetén kb. 4%, tehát durván 11 nap. A szülés várható terminusát úgy szokás kiszámítani, hogy az utolsó havivérzés első napjához 9 hónapot és 7 napot adunk. Például: ha az utolsó havivérzés március 1-jén volt, ehhez hozzászámítunk 9 hónapot és 7 napot, és így december 8. a szülés várható napja.

Túlhordásról csak akkor szokás beszélni, ha a szülés kiszámított napot követő két hét után sem indul meg. Még ekkor is lehetséges, hogy nem valódi túlhordásról van szó, hanem egyszerűen csak számítási hibáról. A számított terhesség utolsó napjait a tanyán vagy szülőotthontól messze fekvő helységben lakók asszonyok töltsék vagy eleve a szülőosztályon, vagy ahhoz közel lakó rokonoknál, ahonnan akár gyalog, akár gépkocsival hamar elérhetik a szülészeti osztályt. Sürgős szükség esetén a mentők az ország bármely pontjáról a legközelebbi szülőosztályra szállítják az anyát.

Felhasznált források: hazipatika.com, informed.hu