merleg

Hízás-e valóban a súlygyarapodás?

Minden kismamafórum örök és visszatérő témája, hogy ki mennyi kilónál tart épp. Sokan megijednek a szülés közeledtével, ahogy a mérleg mutatója meghaladja a 10 kiló plusszt, pedig igazán nincs mitől félni ilyenkor. Lássuk csak: miből áll a felszedett súlytöbblet?Az időre született babák és anyák átlagos adatait figyelembe véve:
– A kisbaba súlya körülbelül 3300g.
– A méh is megnagyobbodott, ez már magában is átlagosan egy kilóval szerepel az összhízásban.
– A méhlepény körülbelül 6-700g.
– A magzatvíz, az anya szöveteiben felgyülemlő normális mértékű folyadék-többlet és vérmennyiség 4 liternek tekinthető összesen.
– A mellek is készülnek a szoptatásra, így ők akár 1-1,5 kilót is súlyosbodhatnak.
Összesen tehát ez már 10 kiló többlet. Hízás? Nem.

Az efölötti súlytöbblet sem minden esetben teljes egészében felesleges hízás, hiszen a szoptatás idejére történő energiaraktárak is ilyenkor telnek meg: zsírpárnák rakódnak le.
Ez utóbbiakra természetesen nem mindenkinek van szüksége, hiszen aki jelentős többletsúllyal kezd bele a várandósságba, azoknál ez az energiaraktár már adott, néha többszörösen is.
Ismét átlagos adatokat véve figyelembe, számoljuk ki, hogy mennyi súlygyarapodás tekinthető normálisnak bizonyos testtömegindexek esetén (testtömegindexünket úgy kaphatjuk meg, ha kilóink számát elosztjuk a méterben adott magasságunk négyzetével):
Alacsony, maximum 19,8-as index esetén: 12,5-18 kg
Átlagos, 19,8 és 26 közötti index esetén: 11,5-16 kg
Magas, azaz 26 feletti index esetén pedig 7-11,5 kg
hízás normális.

A fentiek során természetesen nem vettük figyelembe a harmadik trimeszter során fellépő, sokakat érintő túlzott “vizesedést”. Ha egy-két nap alatt számottevő mennyiséget gyarapodott a súlya, ha lábai feldagadnak, bokái eltűnnek, ez leginkább ennek tudható be. Az így felszedett súly nem zsír, szülés után általában magától eltűnik.
Ha hajlamos a túlzott folyadékvisszatartásra, naponta többször is feküdjön le, és magasba emelt végtagjait mozgassa kicsit át (boka- és csuklókörzés, spicc-pipa, stb). Pihenjen fekve minél többet, mert a lábak vizesedését a legtöbb esetben a növekvő méh okozza, azáltal, hogy nem engedi a lábakból visszaáramlani a folyadékokat.

Forrás: www.kismamalinkek.abbcenter.com