lany_fiu

Hát legkésőbb a szülőszobán 😀

A baba nemének meghatározására a legbiztosabb módszer a genetikai vizsgálat, de arra a legtöbb esetben szerencsére nem kerül sor. Az ultrahang találati aránya is közelít a tökéleteshez, de azért manapság is akadnak olyanok, akiket az eredmény birtokában meglepetésként ér a baba neme. A nagyon tapasztalt ultrahangos, a megfelelő eszközzel, ha a baba is jól fekszik, akár már a 12-13. héten tippelhet a baba nemére, de a legtöbb orvos először a 16. hét környékén szokott nyilatkozni arról, hogy fiú vagy lány a pocaklakó. Ilyen korán általában csak az derül ki, ha kukacos,  mert ha nem látnak semmit, akkor vagy lány, vagy épp nem látszik a kukacka. Néha azért egy láb között futó köldökzsinór megtévesztheti a vizsgáló orvost. A 20. héten – hacsak a baba nem fekszik mindig nagyon „előnytelen” pózban – szinte mindig lehet már tudni a trónörökös nemét. De egy 3D-s UH a harmincas hetekben minden kétséget eloszlat.

Ha valaki nem szeretné megtudni a pici nemét, időben szóljon a vizsgáló orvosnak, mert a dokik többsége rutinszerűen, kérdés nélkül közli ezt az információt. Vannak olyan genetikai problémák, melyek csak ez egyik nemet érintik, ezért bizonyos esetekben szükség lehet a baba nemének mielőbbi meghatározására a szülő kérése ellenére is.

Külföldi laborok már egy csepp vérből otthon elvégezhető genetikai tesztet kínálnak a kíváncsi édesanyának, már a hetedik terhességi hét betöltésétől. A működési elv a következő: Nagyon kis mennyiségű magzati DNS mindig található az anyai vérben. A labor megvizsgálja az anyai vér DNS-t, és ha nem talál benne Y kromoszómát, akkor a magzat lány, különben fiú. A találati arány (saját állításuk szerint) 95%. Annyira biztosak a dolgukban, hogy pénz-visszafizetési garanciával dolgoznak.