kave

A reggeli rosszullét

A nők 75%-a tapasztal a várandósság során, általában az első három hónapban émelygést. Ha Ön is a balszerencsések közé tartozik, akiknek az életét megkeseríti ez az állapot, valószínűleg aggódik megkapja-e mindazt a tápanyagot, amire a szervezetének és a fejlődő magzatnak szüksége van?

Mi okozza a rosszullétet?

Mivel sokan úgy gondolják, a reggeli rosszullét a várandós időszak természetes velejárója, eddig nem sok kutató tanulmányozta a jelenséget. A témában készült néhány tanulmány a komoly reggeli rosszullétet a zsírban gazdag étrenddel hozta összefüggésbe, de ezt az összefüggést nem kutatták alaposan. A tudósok inkább az egekbe szökő hormonszinteket okolják, olyan hormonokét, mint például az ösztrogén. Azt azonban senki sem tudja, némelyik várandós kismama mitől olyan szerencsés, hogy megússza a reggeli rosszullétet? A képet még az is bonyolítja, hogy az is gyakori, hogy valaki az egyik terhességét végighányja, a másik alatt semmi problémája nincs.
A rosszulléteket gyakran az erős szagok váltják ki. A hét fő bűnös:
– kávé
– parfüm
– cigarettefüst
– rossz lehelet
– hagyma
– aromás ételek
– alkohol.

Az émelygés ellenére természetesen egészségesek maradunk a kellemetlen érzés legyőzéséhez pedig bátran kísérletezzünk egy kicsit! A klasszikus módszer ébredés után az ágyban sós kekszet rágcsálni, hozzá néhány korty gyömbért inni. De sok más leendő anyuka talál ki más módszereket. Van, akinek például a nem túl híg, sok friss gyümölccsel készült turmix segít vagy egy kis mazsola, amit egész nap nassolgat. Ha a túl sok folyadéktól rosszul lesz, próbáljon meg helyette valamilyen nem túl markáns ízű, nagy folyadéktartalmú gyümölcsöt fogyasztani, mint például a dinnye és a citrusfélék. Ne egyen egyszerre túl sokat, a kis mennyiségekben fogyasztott rizspuding vagy a teljes őrlésű keksz is segíthet elmúlasztani az émelygést.

Mit tehet émelygés ellen?

Mindenképpen az étel a bűnbak, illetve a megoldás. Egyes táplálkozástudományi szakemberek szerint ugyanis van, akinél a reggeli rosszullét a szagok miatt jelentkezik. Sok esetben az émelygést nem az elfogyasztott ételek, hanem az erős, átható szagok okozzák.
Az émelygés leküzdésére jó módszer valamilyen nyugtató illat. A citrusfélék, például a citrom, a narancs vagy a grapefruit illóolaja segíthet a gyomor megnyugtatásában, az emésztőszervek feletti kontroll visszanyerésében. A dietetikus szerint a gőzölgő, meleg ebéd helyett érdemes szendvicset vagy tésztasalátát választani s azt a friss levegőn, például a parkban, a padon ülve elfogyasztani. Az orvosok gyakran javasolják valamilyen kifejezetten hideg étel (például fagylalt) fogyasztását vagy jégkocka szopogatását.
A szakember szerint a limonádé és a chips jóízű és nyugtató hatással van a gyomorra.
A lényeg tehát a következő: keresse meg azt a személyre szabott megoldást, ami Önnél a legjobban beválik. A fent említettekből kitűnik, néha se az oknak, se a megoldásnak semmi köze az étrendhez.
Ha minden kötél szakad, akkor is próbálja megőrízni pozitív hozzáállását. Lélekben erőt ad, ha arra gondol, se a reggeli rosszullétek, se a várakozás hónapjai nem tartanak örökké.
Forrás: dietakucko.hu