breastfeeding

Gyermekágy, szoptatás:

Gyermekágyi időszaknak a szülést követő első hat hetet nevezzük. Nagyon fontos történések miatt különböztetjük meg ezt a szakaszt. Többek között ebben a szakaszban következik be a szüléskor létrejött sérülések, és a méhlepény ágyának a regenerációja, a terhesség alatt megnőtt méhtest visszafejlődése, a méhszáj visszazárulása, a tejbelövellés és a szoptatás kezdete. Ilyenkor a kismama viszonylag védtelen, ezért érdemel különös figyelmet. A gyermekágy első 3-4 napját általában minden kismama az osztályon tölti, lábadozással és várakozva arra, hogy újszülöttjének első kivizsgálása lezáruljon.


Közvetlenül a szülés után az újszülöttet már mellre lehet tenni, hiszen oldja a szüléssel járó stresszt a magzatnál. Az anya közelsége megnyugtatja a kicsit és a szoptatás elindításában is hatékony. Az első egy-két nap az anyának csak előteje van, de ez is nagyon fontos tápanyag az újszülöttnek, mivel a benne levő nagy fehérjetartalom miatt védelmet nyújt a fertőzések ellen a születés után.
A tejtermelés fokozása. Lényege a gyakori szoptatás és a kellő mennyiségű folyadék fogyasztása. Ez azt jelenti, hogy legalább napi 2500-3000ml folyadékot igyunk a megfelelő szoptatáshoz. Amennyiben lázas betegség vagy pedig hasmenés lép fel az anyánál, akkor nagyon oda kell figyelni a plusz folyadék bevitelre, hiszen kismértékű folyadék csökkenés a szervezetben a tej teljes elapadását vonhatja maga után. Tehát ilyenkor még több folyadékot kell inni, akár napi 4000-6000ml vagy esetleg még többet.
Az anyatejes gyermeknek nincs szüksége kiegészítő táplálékra. Tehát 6 hónapig a csecsemő bármilyen problémájára az anya közelsége és nagyon sokszor a szopás a megnyugtató. Nem szükséges tea, meg egyéb kiegészítő táplálék. Az anyatej termelése elegendő lesz és biztosítja a kellő folyadékpótlást is, amennyiben az anya szoptat. Tehát nem kell semmi mást tenni a tejtermelés fokozása érdekében, mint szoptatni, szoptatni.
Miért jó szoptatni? Az anyatejnél jobb élelmiszert még nem találtak ki. Olyan táplálék, ami hónapokig teljes mértékben fedezi a gyermek energia vitamin és ásványi anyag igényét nincs még egy. A szoptatós anyukák gyermekeinek erősebb lesz az immunrendszerük későbbiekben bizonyos betegésgek kisebb eséllyel alakulnak ki náluk.
Sok támogatója van a szoptatásnak, bár kétségtelen a mai világban nem mindenki teheti meg, hogy szoptasson. Fantasztikus érzés az anyának, hogy gyermekét maga etetheti. Olyan lelki és meg nem magyarázott kötődés alakul ki anya és gyermeke között a szoptatás segítségével, amit semmilyen más dolog nem tud pótolni. De, ha arra gondolunk, hogy gyermekünknek mi a legjobb, akkor is a szoptatás mellett foglalunk állást. Szoptatási tanácsok

Segítség a szoptatás első napjaihoz

Régóta köztudott, hogy a szoptatás különleges kötődést alakít ki az édesanya és kisbabája között. Azonban csak néhány éve kezdjük megérteni, hogy a szoptatás nemcsak a gyermek, hanem édesanyja egészsége szempontjából is rendkívül fontos. A szoptatás áldásait élvező kisbabák nemcsak a szoptatás ideje alatt élveznek védelmet számos betegséggel szemben /pl. középfülgyulladás, hasmenéses betegségek/, hanem az anyatejes táplálás hosszútávú hatásaként felnőttkorukban is kisebb eséllyel betegszenek meg bizonyos betegségekben. Kisebb arányban találunk náluk magas vérnyomást, I. típusú cukorbetegséget, és bizonyos daganatféleségek előfordulása is ritkább. Ami még ennél is érdekesebb, a szoptatásnak az édesanya szempontjából is védő hatása van. Hosszú ideig tartó szoptatás után kevesebbszer fordul elő csontritkulás, petefészek- és emlőrák.

Az újszülöttek egy része könnyedén elkezd szopni, míg másoknak időre, gyakorlatra és bátorításra van szükségük, hogy jól szopjanak. Vannak édesanyák és babák, akiknek a szoptatás a kezdetektől könnyen megy, míg másoknak nehézségekkel kell megküzdeniük. A szoptatás leginkább az első hetekben jelent problémát. A lehetséges sok kérdés, aggódás és probléma ellenére a szoptatás gyakorlattal egyre könnyebbé válik. Sok általános nehézség elkerülhető, ha tudjuk, mire számíthatunk.

 

Mielőbb kezdjünk szoptatni – minél hamarabb, annál jobb

A legjobb, ha a babát születése után azonnal mellre tesszük, mert ekkor a legerősebb a szopási ösztöne (ősi reflex). Hüvelyi szülést követően a szülőszobai megfigyelés ideje 2 óra. Ha az újszülött és az édesanya is jól vannak, ezt az időt együtt tölti az éppen megszületett kis család, és alkalom nyílik arra, hogy az első szoptatás is megtörténjen. Ha bármilyen nehézség adódik, akár a szülésznőtől, akár a csecsemős nővértől lehet segítséget kérni. A legtöbb babának az első órákban szerencsére erős késztetése van a szopásra, és általában tudnak és akarnak is szopni ebben az időszakban. Császármetszés után az édesanya több segítséget igényelhet, hogy ez a nagyon fontos első szoptatás minél előbb megtörténjen. A műtéti körülmények miatt az azonnali bőrkontaktust csak a baba arcának az édesanyáéhoz érintésével tudjuk létrehozni. Ezt követően sok esetben az édesapát hívjuk segítségül az újszülött megnyugtatásához. Nagyszerű látni, hogy az apa mellkasán ugyanolyan jól megnyugszik az újszülött. Ha az édesanya és az újszülött is készen állnak rá, az első szoptatás már a szülőszobai kétórás megfigyelés ideje alatt megtörténhet. Ha azonban altatásban történt a műtét, vagy az édesanya vagy az újszülött gyengébb állapota miatt nem volt lehetőség erre a korai találkozásra, akkor is arra kell törekedni, hogy az édesanya szülészeti kórteremben való elhelyezése után az első alkalmas pillanatban létre jöhessen az első mellre tétel.

 

Kolosztrum – amire minden újszülöttnek szüksége van

A kolosztrum sárga színű, ún. előtej, amit az anyamell már a várandósság alatt termelni kezd. Szülés után azonnal a baba rendelkezésére áll. Koncentrált táplálék, amely oly sok ellenanyagot tartalmaz, hogy az Egészségügyi Világszervezet a „baba első védőoltásának” nevezi. A kolosztrum a baba összes tápanyagszükségletét fedezi az első napokban.

 

Gyakran szoptassunk – ez a legjobb nekünk és babánknak is

Az előtej kicsi / evőkanálnyi/ mennyiségű, de tökéletes táplálék.  A pici /néhány ml-es/ gyomrú újszülött ezekkel a kicsi mennyiségekkel könnyebben boldogul. A kis adag tápláléktól kevésbé érzi magát jóllakottnak, ez bátorítja, hogy gyakrabban szopjon, ami segíti a tejtermelés mielőbbi beindulását.

A kolosztrumnak hashajtó hatása is van, elősegíti a magzatszurok kitisztulását a baba beleiből , A gyakori székletürítésnek fontos szerepe van az újszülöttkori sárgaság megelőzésében. Azaz minél gyakrabban szopik egy újszülött az első napokban, annál ritkábban sárgul be.

A korai mellre tételnél a baba könnyebben megtanulja összehangolni a szopást, a nyelést és a légzést, hiszen ekkor a mell még puha, nincs tele tejjel, ezáltal könnyű szájába vennie. A kutatások szerint azoknak az édesanyáknak, akik szülés után közvetlenül, és azután is gyakran mellre tették újszülöttjüket, kevesebb problémájuk volt a szoptatással, és tovább is szoptattak.

A korai és gyakori szoptatás az édesanyának is jó: fokozza a méhösszehúzódásokat, gyorsítja a méhlepény megszületését, és csökkenti a vérzést. A gyakori szoptatás az első napokban megelőzheti a fájdalmas tejbelövellést is. Ez alatt megismerhetjük babánkat, és megbizonyosodhatunk arról, hogy képesek vagyunk szoptatni, megnyugtatni és ellátni őt.

Milyen gyakran és mennyi ideig szoptassunk?

Minden csecsemő különböző szopási igényekkel születik. Az első pár napban néhány baba szeretne gyakran és sokáig szopni. Más babák hosszan szopnak egyhuzamban, hogy azután néhány órát aludjanak, majd kezdik elölről az egészet, míg az anyatej be nem lövell a szülés utáni harmadik vagy negyedik napon. Vannak olyan újszülöttek is, akik gyakrabban szopnak, de egyszerre csak rövid ideig. Olyan is előfordul, hogy a babát egyáltalán nem érdekli a szopás vagy nagyon aluszékony.
Szánjunk sok időt a szoptatásra az első napokban! Ez akkor a legkönnyebb, ha az édesanya és gyermeke 24 órát együtt vannak. Ezzel a fontos céllal indult el, és működik lassan már másfél évtizede a Péterfy Sándor u.i Kh. Szülészeti Osztályán a 24 órás rooming in-es rendszer. Ez azt jelenti, hogy az édesanyák és az újszülöttek együtt, egy kórteremben kerülnek elhelyezésre.
Ha egy baba aluszékony vagy nem érdeklődik a szopás iránt, próbáljuk két-három óránként mellre tenni. A kórházi tartózkodás napjai alatt így alkalom nyílik arra, hogy megtanuljuk észlelni és értelmezni a baba jelzéseit. Ha a baba cuppog, kezét a szája felé mozdítja, keresgél, bátran lehet próbálkozni a szoptatással. Próbálkozhatunk amikor ébren van és akkor is, amikor csak felszínesen alszik (gyors szemmozgásos alvási szakaszban van). A sírás nagyon késői éhség jel! Ha egy baba aluszékony vagy nem érdeklődik a szopás iránt, akkor is próbáljuk két-három óránként mellre tenni.  Ébresztésként tisztába tehetjük, gyengéden simogassuk vagy masszírozzuk a hátát, és tartsuk sokat testközelben, akár bőrkontaktusban.. Próbálkozzunk különböző szoptatási helyzetekkel!

Csak az anyamellet kínáljuk – kerüljük el a cumisüveget és a cumit!

Az egészséges csecsemőnek nincs szüksége az anyatejen kívül más táplálékra. Ha egy baba cumisüvegből kiegészítést kap vagy cumival nyugtatják meg, rövidebb ideig fog szopni, és a mellet érő kevesebb inger miatt késni fog a tejtermelődés beindulása. Ilyenkor az édesanya melle is könnyebben begyulladhat a pangó tejtől.
A cumisüveg és a cumi használata ugyanakkor szopási problémákat is okozhat.

Az anya tejtermelése a kereslet-kínálat elvén működik: minél többet szoptatjuk gyermekünket, annál több tejünk termelődik. De ennek a fordítottja is igaz. Minél ritkábban szopik egy baba ( mert jóllakott a tápszeres kiegészítéstől vagy megnyugodott a cumiktól), annál kevesebb teje termelődik majd az édesanyjának. Azok az anyák, akik tápszert adnak, mielőtt a tejtermelésük beindulna, gyakran az „egyre több tápszer – egyre kevesebb anyatej” ördögi körébe kerülnek. A cumisüveg és a cumi használata könnyen okozhat „cumizavart” az első hetekben, amikor az újszülött igyekszik elsajátítani a jó szopási technikát.
A baba számára megtévesztő, ha cumit is kap, hiszen másképp kell mozgatnia a nyelvét, száját és ajkát szopás közben, és másképp, amikor üvegből iszik vagy cumit kap. Másképp fogja szopni az anyamellet – ennek következtében érzékennyé válhat vagy kisebesedhet a mellbimbó -, a rossz szopási mód miatt pedig kevesebb tejhez is jut. Vannak olyan babák, akik teljesen elutasítják az anyamellet. Néhányuk számára akár csak egyszeri cumisüvegből történő táplálás is okozhat problémát.
Mindezek miatt kórházunk Újszülött Osztályán már több mint tíz éve nem használunk cumisüveget és nem adunk rutinszerűen tápszeres kiegészítést. Ha az újszülöttnek valamilyen okból folyadékpótlásra van szüksége, akkor pohárból itatjuk. Nehéz elhinni, de az újszülöttek nagyon ügyesen isznak pohárból, és ennek a módszernek nincsen semmilyen káros hatása a szoptatásra.
Sok édesanyának javasolják, hogy mindkét mellből, de csak pár percig szoptasson, hogy elkerülje a mellbimbó kisebesedését. Ha azonban gyermekünket megfelelő helyzetben tartjuk a karunkban, és helyesen „harap rá” a mellre, a mellbimbó még akkor sem sebesedik ki, ha a szoptatás gyakori és sokáig tart.

Az újszülött helyes mellre tétele

Ülve vagy fekve helyezkedjünk el kényelmesen úgy, hogy babánkat közel húzzuk magunkhoz. Akkor fektettük jól, ha nem csak a fejét, hanem az egész törzsét felénk fordítja, hasa a miénkhez ért, arcocskája éppen szembe néz a bimbóval. Próbáljunk ellazulni. Az is segíthet, ha a különböző méretű párnákkal támasztjuk meg a babát is, magunkat is. Ilyen párnákat érdemes otthonról magunkkal hozni, mert a kórházi lehetőségek igen szűkösek. Mindig a babát húzzuk a mellünkhöz, és ne mi hajoljunk a babához.

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a baba feje pontosan szemben van a mellünkkel, és nem kell elfordítania a fejét szopáskor.
A bölcsőtartásnál vagy ha fekve szoptatunk, babánk egész teste legyen szemben a miénkkel, az ő hasa és saját hasunk találkozzék, és az orra legyen egy magasságban a mellbimbóval. A kisbaba fejét csak a tarkójánál szabad megtámasztani, így kicsit hátra tudja szegni a fejét, hogy könnyen kapjon levegőt., és ez a helyzet segíti abban is, hogy a bimbóudvar alsó részéből több kerüljön a szájába.
Ösztönözzük babánkat, hogy minél nagyobbra nyissa a száját: ajkait könnyedén csiklandozzuk meg a mellbimbóval. Amikor bekapja a bimbót, akkorára kell nyitnia a száját, mintha ásítana.
Amikor nagyra tátotta a száját, húzzuk őt olyan közel, hogy a bimbóudvar minél nagyobb részét, elsősorban az alsó felét a szájába tudja venni. Ezáltal az alsó állkapcsa, amelynek fontos szerepe van a hatékony szopásban, kellően nagy részt tud bevenni a mellből. A mellre tételt gyors és határozott mozdulattal végezzük, így jut minél mélyebbre babánk szájába a mellünk. Ha már elkezdett szopni, tartsuk olyan közel, hogy az orra és álla hozzáérjenek mellünkhöz. Ha nem kapna levegőt, húzzuk a popsiját és a lábát még közelebb magunkhoz, s így az orra szabaddá válik.


Ha babánk helyesen kapta be a mellet, akkor a szoptatás fájdalommentes. Az első egy-két szívás lehet kicsit kellemetlen az első szoptatásoknál, de hosszantartó fájdalom helytelen szoptatási helyzetre utal. Érdemes többször is próbálkoznunk a mellre tétellel. Szakítsuk meg a szoptatást, ha fájdalmat vagy kényelmetlenséget érzünk! Ujjunkat helyezzük a baba szájzugába, szüntessük meg a szopás miatti vákuumot, és kezdjük újra az egészet! Lehet, hogy babánknak nagyobbra kell nyitnia a száját, más szögben kell tartani a fejét, hogy az alsó ajkával nagyobb részt kapjon be mellünkből, vagy közelebb kell őt húznunk magunkhoz.
Vannak olyan csecsemők, akik gyorsan beletanulnak, másoknak több időre van szükségük. Az első időszakban előfordulhat, hogy minden etetésnél többször is kell próbálkoznunk, míg végre kényelmesen szoptathatunk.
Nagyon fontos, hogy bizonytalanság esetén nem szabad habozni, és ha szükségesnek érezzük, minél hamarabb kérjünk segítséget az újszülöttes nővérektől. Az időben kijavított szoptatási helyzet megelőzheti a bimbó kisebesedését.
Megéri a fáradalmakat, ha az első napokban megtanítjuk babánkat hatékonyan szopni. Így nemcsak abban lehetünk biztosak, hogy a lehető legtöbb tejet kapja már a kezdetektől fogva, hanem abban is, hogy így a lehető leghamarabb indul be a nagymennyiségű tejtermelődés.
Ezek az előkészületek és mozdulatok rövid időn belül gyorssá, automatikussá és folyamatossá válnak. De addig is minden etetésnél szánjunk időt arra, hogy megtanítsuk babánkat a jó szopási technikára.
Várjunk, amíg gyermekünk abbahagyja a szopást az egyik mellen; minden etetéskor mindkét mellből szoptassunk!

Nem kell korlátoznunk a szopás idejét, ha babánk jó helyzetben és helyesen szopik

Hagyjuk azon a mellünkön, amelyikből elkezdett szopni, amíg magától abba nem hagyja a szopást. Lehet, hogy elengedi a mellet, lehet, hogy elalszik rajta. Ekkor kínáljuk neki a másik mellet is. Ha elfogadja jó, de ha nem, úgy is jó. Ha azonban a szopás kezdete után már néhány perccel elalszik, vagy abbahagyja az intenzív szopást, tegyük megint mellre, és buzdítsuk a folytatásra!

Honnan tudjuk, hogy eleget szopott-e a baba?

Az első napokban a naponként egy-két nedves pelenka azt jelzi, hogy babánk eleget eszik. Az újszülött ekkor üríti a mekóniumot, a zöldesfekete szurokszékletet, ami születése előtt a beleiben volt. A harmadik naptól több vizeletes pelenkája lesz, és a széklete már inkább zöldes színű. Ezt követően pedig mustársárga, „anyatejes” színűre változik a széklete.

Az első napokban fellépő, kis mértékű súlyvesztés normális jelenség

Teljesen elfogadható, ha egy újszülött születési súlyának akár 10 %-át is elveszíti az első három-négy napban. (Például egy 3400 grammos babánál a súlyveszteség 340gramm is lehet. A normális súlyvesztésnek egyik oka az, hogy a babák folyadéktöbblettel születnek, amit elveszítenek az első napokban. Amikor az édesanya tejtermelése beindul a harmadik-negyedik napon, az újszülött súlya növekedni kezd. Fontos, hogy a súlygyarapodást a legalacsonyabb súlytól számítsuk, ne pedig a születési súlytól.
Az egy-egy szopás alkalmával elfogyasztott tejmennyiség mérésére rutinszerűen nincs szükség. Egyrészt még a nagyon pontos digitális mérlegek is nehezen mutatják ezeket a normálisan is nagyon pici mennyiségeket, másrészt igény szerinti szoptatásnál törvényszerűen különböző mennyiségeket szopik egy baba. Összességében elmondható, hogy az irányadó , az az egész nap elfogyasztott tejmennyiség, ezt pedig jól mutatja az újszülött súlyának napról-napra mért változása. Ennek megfelelően az Újszülött osztályon napi egy alkalommal fürdetésnél megmérik minden baba meztelen súlyát, és ez a mérés elegendő információ a gyermekorvosnak ahhoz, hogy eldöntse, elegendő anyatejhez jut-e már az újszülött. Az élettanit meghaladó mértékű súlyesés esetén a szoptatás még intenzívebb segítése, és ha ez már lehetséges lefejt tej adása segíthet a helyzeten, ill. egy-egy esetben tápszerpótlásra vagy infúzió adására is szükség lehet.

Nincs szükség a mell és a mellbimbó különleges kezelésére

A szoptatás során fölösleges a mellen bármilyen lemosót, bőrápolót vagy krémet használni. Tiszta vízzel mossuk meg mellünket és a mellbimbót zuhanyozáskor vagy fürdéskor! Kerüljük a szappant, a fertőtlenítő hatású szereket, mert szárítják a bőrt, és hozzájárulhatnak a mellbimbó kisebesedéséhez.
Ha a mellbimbó kisebesedik, szoptatás után kevés anyatejet kell elkenni rajta, és hagyni teljesen rászáradni. Segíti a gyógyulást, ha a bimbót minél többet hagyjuk szabadon. A krémek közül megpróbálhatjuk gyógyítását tiszta lanolinnal. Etetés után vékonyan kenjük be a krémmel mellünket, és a következő szoptatás előtt se mossuk le! Más krémek vagy balzsamok tartalmazhatnak olyan összetevőt, amely ártalmas a babának.
Ne feledjük, hogy a bimbó kisebesedésének hátterében leggyakrabban a helytelen szoptatási helyzet áll. Mielőbb kérjünk segítséget ennek ellenőrzéséhez és ha szükséges, kijavításához!

Több tej, érzékenyebb mellek

Valamikor a második és az ötödik nap között (általában a harmadik vagy negyedik napon) a tejmennyiség növekedni kezd. Néha ezt úgy emlegetik, hogy „tejbelövellés”, de igazából az anya mellében már a várandósság alatt is van tej.
A tejbelövellést nem tapasztaljuk kellemetlen teltségként vagy mellfeszülésként, ha babánkat gyakran tesszük mellre az első napokban. A tejmennyiség növekedését jelzi majd az is, hogy babánknak többször lesz nedves pelenkája és több széklete is lesz. Néhány baba ettől kezdve rövidebb ideig szopik. Természetes jelenség, ha ekkor mellünk teltebbé, nehezebbé és kissé érzékenyebbé válik.

A mell túltelítődése

Előfordulhat, hogy az anyatej mennyiségének növekedésével a mell nagyon teltté és feszültté válik. A túltelítődést a vér és folyadék, ill. az anyatej többlete okozza, és duzzadt, forró, vöröses és fájdalmas mell jelzi. Azonnal kezeljük a túltelítődött mellet: gyakran, legalább másfél-két óránként tegyük mellre babánkat . A tejcsatornák ürülésében az is segíthet, ha röviddel szoptatás előtt jól átmelegítjük mellünket, és gyengéden masszírozzuk a mellbimbó felé, amikor a babánk már szopik. Hatékony kezeléssel a túltelítődés 12-48 óra alatt elmúlik.
Ha babánk nem tudja bekapni a túltelítődött mellet, fejjünk ki egy kis tejet, hogy a bimbóudvar puhábbá váljon. Ha babánk nem szopik elég ideig ahhoz, hogy mindkét mell megkönnyebbüljön, fejjünk kézzel addig amíg a mellben a feszülő fájdalom nem enyhül. Nem érdemes ilyenkor sem az utolsó cseppig kiüríteni a mellet, mert ez a tejmennyiség további emelkedéshez vezet. Kényelmes melltartó viselése (ne legyen túl szoros, de azért eléggé tartson) szintén segíthet.

A kézi fejés

Igény szerinti szoptatásnál rutinszerűen nincs szükség fejésre. Előfordulnak azonban olyan speciális helyzetek / pl. koraszülött, beteg újszülött számára kell fejni, túltelítődött emlő/, amikor hasznos, ha ismerjük , és alkalmazni is tudjuk a kézi fejés technikáját. Helyezzük hüvelykujjunkat mellünk fölé, másik négy ujjunkat pedig mellünk alá C alakban. Hüvelykujjunk és első két ujjunk 2,5-3,5 cm távolságra legyen a mellbimbótól, körülbelül a bimbóudvar és a normál bőr határán. Húzzuk hátra az egész mellet mellkasunk felé, miközben Hüvelyk- és többi ujjunk ritmusos egymáshoz közelítésével kezdjük el a fejést. Ujjainkat ne csúsztassuk a bőrünkön! Természetes, ha kezdetben egyáltalán nem, vagy csak cseppekben jelenik meg a tej. A C-fogást alkalmazva, kezünkkel járjuk körbe a bimbóudvart minden oldalról, hogy valamennyi tejcsatornát elérjük. Miután egyik mellünket 3-5 percig így fejtük, ismételjük meg ugyanezt a műveletet a másik mellünkön is, majd mind a kettőn még egyszer. Ez a váltva fejés segíti a tejcsatornák hatékonyabb kiürülését, és minden alkalommal egyre több tejet fogunk tudni kifejni.
A szülést követő néhány nap alkalmat nyújthat arra is, hogy a fejés technikáját az újszülöttes nővérek segítségével minden anyuka begyakorolja
Fontos megjegyzés, hogy ebben az első időszakban általában nem javasolt a gépi fejéssel próbálkozni, mert ez a technika az érzékeny, igénybevételhez még nem hozzáedződött bimbót könnyen ödémássá teheti, berepesztheti, ez pedig további szoptatási akadályt jelenthet.

 

Eleget evett-e a baba?

Sok édesanya aggódik, hogy elég teje van-e, még akkor is, ha bőséges az ellátás. A tejtermelés beindulása után számos módon megbizonyosodhatunk arról, hogy gyermekünk eleget eszik-e.

  • Babánknak legalább 5-6 nedves pelenkája van naponta. A kezdetben sötétzöld színű magzatszurok világosodni kezd, majd széklete anyatejes színűvé, aranysárgává válik. A 3. életnap körül 2-3 ilyen széklet egyértelműen jelzi, hogy az újszülött jól van ellátva anyatejjel
  • A babánk szoptatás közben hallhatóan nyel, a szoptatás végén a elernyedve, ellazulva elengedi a mellet. Két szoptatás között elégedetten alszik, a szopással eltöltött idő rövidül.

Hogyan néz ki az anyatej?

A szülés utáni első három-négy napban a kolosztrum átlátszó, sárga vagy aranyszínű. A harmadik vagy negyedik naptól, amikor a tejbelövellés megtörtént, az anyatej krémesebbnek és sűrűbbnek, fehérebbnek tűnik. A szülés után kb. 2 héttel termelődő érett anyatejre jellemző, hogy hígabbnak és vizesebbnek látszik.
Fontos tudni, hogy nincs rossz összetételű anyatej! Minden újszülött számára a saját édesanyjának a teje a legideálisabb táplálék!

 

Igény szerinti szoptatás: táplálék és megnyugtatás

Az első napokban szánjunk sok időt a szoptatásra! Ha babánk “nyűgös”, próbáljuk szoptatással megnyugtatni. Hiszen születése előtt soha nem érzett éhséget, és újszülöttként még kicsi a gyomra. Mindegy, mikor evett utoljára, nyugodtan megszoptathatjuk újra. A szoptatott babát nem lehet túletetni.
A szoptatás a baba minden igényét kielégíti: testközelséget, megnyugtatást és táplálékot nyújt. Így az első napok izgalmakkal teli időszaka mindenki számára nyugodtabb és boldogabb lesz.
A gyakori szoptatás megfelelő tejtermelést eredményez. Mivel a tejtermelés a kereslet-kínálat elvén működik, így minél gyakrabban szopik a baba, annál több tej termelődik. A legtöbb újszülött legalább 10-12 alkalommal szopik 24 óra alatt, de természetesen a babák szopási szokásai különbözőek lehetnek.

Felébresszük-e a babát, hogy megszoptassuk?

Sok újszülöttnek van naponta egy hosszabb, akár 4-5 órás alvási szakasza, ami nem jelent problémát. Ha azonban a baba nem ébred fel a szopáshoz legalább 8-12 alkalommal egy nap alatt, ha nincsen megfelelő mennyiségű vizeletes és székletes pelenkája, vagy nem gyarapszik megfelelően, akkor fel kell őt ébreszteni, hogy többször szopjon.
Ilyen helyzet állhat elő, ha a baba a szülés kapcsán nagyon elfáradt, ha koraszülött, vagy akkor is, ha kóros mértékű újszülöttkori sárgaság jelentkezik nála.
Ahogy nő a baba, úgy nő a gyomra is, és az újszülött, aki régen „egyfolytában” csak szopott, egy idő után bizonyos szopási rendszert alakít ki. Az első 4-6 hét mindenki számára az összeszokás idejét jelenti. Újszülöttünk jelzéseit követve biztosak lehetünk abban, hogy igényeit kielégítjük, és ennek következtében a tejtermelés is megfelelő lesz – ez pedig minden édesanya számára megnyugtató érzés.

Az LLL oktató anyagának átdolgozásával összeállította dr Kiss Eleonóra, IBCLC szoptatási szaktanácsadó, a Péterfy Sándor u-i Kórház Neonatológiai és Csecsemő Osztályának gyermekorvosa

Forrás: http://www.peterfyszuleszet.hu/szuleszet#szoptatas