megtermekenyites

Ha nem jön a baba, s habozol még a kivizsgálások útjára lépni, íme néhány netszerte keringő tipp és trükk a teherbeesésre:

Együttlétek időzítése

Az optimális időpontot érdemes előre meghatározni. Ez menstruációs naptár, hőgörbe vezetésével, LH teszteléssel, önmegfigyeléssel, gyógyszertárakban kapható mini-mikroszkóppal lehetséges. (Bővebben a termékeny napok természetes jelei című cikkben).  Egy átlagos 28 napos ciklusban a peteérés 0 14, napon következik be, de ez ennél jóval pontosabban is meghatározható.

A peteérés napon belüli ideje is nagyjából fix, a legtöbb nőnél ez hajnalban történik. A legfrissebb kutatások szerint a petesejt csak 8-12 órát él. Ha eddig mindig este bújtatok össze, érdemes egy darabig reggel próbálkozni, és fordítva.

Együttlétek gyakorisága

A túl gyakori szex néhány férfinál ronthatja a sperma minőségét. Egyes kutatások szerint a 2-3 naponta való együttlét az optimális.

Pózok

A mély behatolás könnyíti a spermiumok dolgát. Ha nagyon elszánt vagy, a szex után 10-15 percig ne kelj fel, sőt, ha gyertyaállásba helyezkedsz, vagy kispárnát teszel a feneked alá, azzal is segíthetsz a kiskatonáknak.

Sport

A sport a termékenységre is jó hatással van. Stresszoldó, javul a belső szervek vérellátása, és végre nem csak arra gondolsz, hogy miért jött már megint meg. Létezik egy speciális torna, az Aviva, mely segíti a teherbeesést. A ciklus különböző szakaszaira más-más gyakorlatokat javasol, melyek javítják az alhas vérellátását, segítik a beágyazódást, majd a ciklus második felében kímélik a remélhetőleg megfogant babakezdeményt.

A túl kemény, edzésszerű mozgásnak azonban már negatív hatása lehet. Közismert, hogy a sportolónők egy részénél a fizikai-lelki megterheléstől teljesen ki is marad a menstruáció.

Táplálkozás

Az alultápláltság és a túlsúly egyaránt nehezítik a teherbe esést. Akkor vagy jó, ha a testtömeg indexed 20 és 30 közé esik. Ezen kívül létezik egy kórkép, mely meddőséget okoz, és sokszor nehezen ismerik fel. Ez az IR (inzulin-rezisztencia), mely csak speciális cukorterheléses vizsgálattal igazolható, és diétát illetve gyógyszeres kezelést igényel. A kezelés sokszor több éves terméketlenség után is hónapok alatt eredményes lehet. Ha odafigyelsz a szénhidrát-beviteledre, ezt a problémát is megelőzheted, kezelheted.

Az E vitamin szedése szintén jó hatással van a női szervezet működésére, képes rendbetenni a felborult ciklust is.

Teák

Sok nő esküszik a különféle teákra, melyek segítik a terherbeesést. A ciklus első felében üdvös lehet a mentatea. A cickafarkfűtea  azért lehet hatásos, mert a női hormonhoz hasonló hormont tartalmaz, ösztrogén aktivitású, segíti a sárgatesthormon termelődését. Arról, hogy ezt a ciklus első vagy második felében kell és szabad fogyasztani, megoszlanak a vélemények.

Teafőzet:
1 púpozott teáskanál cickafarkfüvet adunk 1/4 liter vízhez, leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk.

Palástfű tea

Hogyha fiatal lányoknál a menstruáció orvosi gyógyszerelésre sem áll be a havi rendszerességre, cickafarkkal keverve a palástfű (egyforma mennyiséget véve mindkettőből) egyenesbe hozza a dolgot.  A női nemi szerveket, mindenekelőtt a méhet erősíti, így az anyaságra való felkészülés, valamint szülés előtt és után alkalmazható haszonnal.

Teaként: 1 teáskanál palástfüvet leforrázunk 2-3 dl vízzel, 1-2 percig állni hagyjuk, majd kortyonként fogyasztjuk. Napi 2-3 csésze ajánlott.

Jó tudni: naponta 2 csészénél több palástfű-teát ne fogyasszunk, mert károsíthatja a májat! Lázzal vagy vérzéssel kísért hasmenés esetén forduljunk orvoshoz.

Barátcserje

Rendbeteszi a hormonháztartást, főleg a ciklus második felében segíti a sárgatest működését, leviszi a magas prolaktin szintet, amely szintén felelős lehet a tüszőrepedés elmaradásáért. Alapvetően a hipotalamuszra és a hipofízis tevékenységére hat. Ennek eredményeképpen képes normalizálni más hormonok működését, például csökkenti a prolaktin termelést és az ösztrogén-progeszteron arányt. A barátcserje kivonat hasznos lehet menstruáció elmaradása esetén is, aminek az egyik leggyakoribb oka a prolaktin túltermelése. DE ne várjon azonnali eredményt, a barátcserjének legalább három hónapra van szüksége, hogy csökkenteni tudja a prolaktin szintet.

Tea formájában 2-3 csészével fogyasztanak belőle az egész ciklusban.  A tea elkészítése: csészénként 1-2 teáskanálnyi bogyót leforrázunk és 10 percig állni hagyjuk.

Forró fürdő, szauna, bicikli, ülőmunka.

Sokan nem tudják, hogy a forró fürdő, és a szauna rontják a férfiak termékenységét, pedig a modern fogamzásgátlás kora előtt a férfiak sokszor így készültek a randevúra. Extrém esetben egy forró fürdő akár a spermiumok teljes élettartama alatt – azaz majd 3 hónapig – befolyásolhatja a termékenységet. A biciklizésnek és az ülőmunkának is hasonló a hatása a férfiakra – bár általában kevésbé drasztikus.

A nők számára a kellemes meleg, sós ülőfürdő viszont jótékony hatással lehet a termékenységre, hisz fokozza az alhas vérellátását.

Cigi-alkohol-drog abbahagyása

Bármely fél esetében a fentiek fogyasztása terméketlenséget okozhat. Mivel a spermiumok átlagosan 72 napig élnek, legalább ennyi absztinencia kell ahhoz, hogy a hatás megmutatkozzék.