Késő este érkeztünk nagyobb társasággal, én nem tudtam, hová, csak annyit, hogy itt lesz a szállásunk. Mikor kiszálltam az autóból tátott szájjal, szótlanul bámultam a csillagos eget. A “csillagtalan” városi égboltra cseppet sem emlékeztető, szemet gyönyörködtető látvány tárult elénk. Végre valami IGAZI! Nem a manapság divatos, talmi marketingfogások egyike a fenti elnevezés, hanem olyan valóság, ami elénk tolul, amit nem lehet nem észrevenni.

A Zselic térsége Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett területe. A “nemzetközi csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség alapította. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el – a skóciai Galloway Parkkal közösen – ezt az elismerést 2009. november 16-án.

Miért van szükség ilyen parkok létrehozására? Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent azon területek mérete, ahonnan a csillagos égbolt, a Tejút zavaró fényektől mentesen látható. Az emberi települések és létesítmények növekedésével a fölösleges fényki-bocsátás is egyre növekszik. Ennek az a következménye, hogy a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára. Mindezeken túl nagyon sok faj él a természetben – például rovarok, madarak, denevérek – amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény.

Szállásunk, a Kardosfa Hotel, a végtelen erdő közepén, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. egyik, a Zselici dombvidék 8.300 ha nagyságú vadászterületén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben, Kaposvártól 20 km-re található. A  “Sötét Égbolt” megőrzését célozza a Kardosfa Hotelben felszerelt lámpatestek formája, mennyisége és világítás hatékonysága, amelyet a Magyar Csillagászati Egyesület elfogadott. (http://www.darksky.org/, http://www.mcse.hu/)

A dombvidéki táj rendkívül változatos, az erdő egy összefüggő egységet alkotva szinte a rengeteg érzetét kelti. Ebben a különleges, varázslatos környezetben épült az egykori vadászház bővülésével az új Ökoturisztikai és Konferenciaközpont. A háromcsillagos hotelben kialakításra került 23 db szoba 48 férőhellyel, továbbképzések, konferenciák, állófogadások, szakmai, vállalati és családi rendezvények helyszínéül szolgáló max. 60 fős – modern technikával felszerelt – konferenciaterem, továbbá a szálloda része egy 56 fő befogadására alkalmas étterem is.

A Hotel Wellness szolgáltatást is kínál, területén teniszpálya és játszótér is található. A környék kicsiket-nagyokat kirándulásra, bicajozásra, kalandozásra csábít. Gyerekeknek és felnőtteknek csillagnéző túrákat szerveznek, itt található a Göncöl-szekér tanösvény. Ideális, nyugodalmas szállás a Katica tanyán eltöltött izgalmas nap után.