Ez nem film, nem holmi színjáték, hanem egy igazi középkori város, élő-lélegző, tapintható, végigjárható! Az Élménybirtok jelenleg Magyarországon egyedülálló interaktív középkori tematikus park, mely olyan egynapos, teljes körű szolgáltatást nyújtó történelmi, szórakoztató témapark, ahol mindhárom generáció megtalálja a számára fontos értékeket és kikapcsolódási lehetőségeket.

A működés első éveiben az Élménybirtok a reneszánsz kort tűzte zászlójára. Ez az életigenlő, emberközpontú, a művészeteket, a tudományokat, a mesterségeket, a legváltozatosabb tevékenységeket az öröm forrásává tevő, újjászületést hirdető, Európára és a világra nyitott, izgalmas és mozgalmas kor mintául szolgálhat a ma emberének is.


A Reneszánsz Élménybirtok három külön-külön és együttesen is kiemelkedően fontos pillérre helyezkedik, nem csak a szórakoztató és konferencia turizmust szolgálja ki, hanem ezen túlmutatva az oktatás, képzés területén is eddig nem ismert és nem, vagy nem jól használt lehetőségeket nyithat meg:

  • Szórakoztatás és vendéglátás: Történelmi események látványos és élményszerű bemutatása, vendéglátás magas színvonalon három különböző helyszínen és hangulatban.
  • Hagyományőrzés: Népművészeti, népi iparművészeti és iparművészeti termékek kiállításának, vásárának és bemutatójának szervezése, rendezése. Történelmi hagyományok, kézműves tradíciók magas szintű ápolása, bemutatása, megismertetése és átadása interaktív módszerekkel.
  • Oktatás: Tehetséggondozó versenyek szervezése és lebonyolítása, gyerekek oktatása hagyományőrző tematikus foglalkozások keretében.

Az Élménybirtok működtetésében részt vesznek színészek, statiszták, animátorok, kézművesek, oktatók, madarászok, lovasok, akik életre keltik az Élménybirtokot, biztosítják a látogatók részére az időutazást.

Az Élménybirtok szállást is igénylő látogatóit 83 szobájával a Puchner Kastélyszálló**** várja.

Az Élménybirtok részei

Középkori falu

A faluban bemutatásra kerülnek a régi, hagyományos parasztházak. Itt három mesterség műhelye: a fazekas, a kosárfonó és a kovácsmester kap helyet. A mesterségek bemutatása során igyekszünk megőrizni a korhűséget, mely nem csak az építészetben de a berendezésben, a használati tárgyakban, valamint a mesteremberek ruházatában is megnyilvánul. Mestereink felelevenítik, vendégeink, pedig kipróbálhatják a szakmák fogásait, termékeik elkészítésének technikáját.

Itt kap még helyet az állatsimogató, ahol a falusi életmódra régen is jellemző háziállatok élnek, a vízimalom, mely korabeli, falusi lakomáknak biztosít hangulatos helyszínt, valamint a Zöld Diófa Csárda, ahol vendégeink kipróbálhatják a falusi étkek elkészítésének módját. Betekintést nyerhetnek a méz, lekvár, sajt, vaj, ecet és más házi termékek készítésébe.

Madaras színpad

A park egyik leglátványosabb programja tekinthető meg a faluhoz kapcsolódó madaras színpadon, ahol látványos madárbemutatóval és röptetéssel kápráztatjuk el a nézőket. A látogatók testközelből csodálhatják meg a ragadozó madarak ügyességét és kapcsolatteremtését az emberekkel. Emellett ismeretterjesztő programok keretén belül mutatjuk be a madarak tulajdonságait és faji jellemzőit az érdeklődőknek.

Óváros

A város sikátoros utcáit korabeli mesterműhelyek, egy középkori fogadó valamint az Apródképző alkotja. A korhű környezetben bemutatásra kerülő mesterségek: szobrász, pék, mézeskalácsos és gyertyaöntő, szabó, gyöngyfűző, fafaragó, ékszerkészítő és bőrműves.

Városi fogadónkban, korhű környezetben kenyérlángos, lepények, kemencében sült ételek fogyasztására nyílik lehetőség. Az Apródképzőben várjuk a 3-18 éves korú gyermekeket, fiatalokat, akikből korcsoportos tematikus foglalkozások keretében szakképzett oktatók segítségével 7 próbás apródokat képzünk. Az ifjak a foglalkozások során megismerhetik, megtanulhatják a régi korok kultúráját; a régi falusi népszokásokat, hagyományokat, népi játékokat és táncokat. Betekintést nyerhetnek a lovagi erényekbe, elsajátíthatják a bajvívás művészetét.

Főtér

A Reneszánsz Palota előtt elterülő főtéren táboroznak a középkori lovagok, kiknek mindennapi életébe, harci játékaiba tekinthet be a látogató. A katonai tábor mellett a főtéren elevenedik meg a középkori nyüzsgő vásári hangulat, élő piac.

Reneszánsz palota

Az Élménybirtok legpatinásabb épületében, a lovagteremben műsoros lovagi vacsorák várják látogatóinkat.

Lovagi küzdőtér

Az élménybirtok leglátványosabb állomása a lovagi küzdőtér, ahol vendégeink megtekinthetik a korabeli lovagi tornákat, látványos csatajeleneteket valamint ügyességi lovasbemutatókat.