babatappancs2

Az utóbbi években egyre kevesebb gyermek születik, ezzel párhuzamosan a leendő szülők mind fontosabbnak tartják az újszülött egészségét. Leginkább a fejlődési rendellenességektől tartanak. Joggal, mivel a fejlődési rendellenességek a betegségek sajátos csoportját képezik, amelyben teljes gyógyulás nemigen érhető el.

Míg a csecsemőkben korábban leggyakrabban betegséget okozó kórokokat, így a fertőzéseket, a táplálkozási hiányártalmakat és másokat sikerült korlátozni, addig a fejlődési rendellenességek megelőzése terén kevés sikert értünk el. Az elmúlt években legfeljebb méhen belüli felismerésükre nyílt mód, ezt követően azonban csaknem mindig sor kerül a terhesség megszakítására – ez a “modern Taigetosz” azonban semmiképpen sem tekinthető optimális megoldásnak. Az 1990-es években azután a magzatvédô vitaminok áttörést jelentettek a fejlődési rendellenességek megelőzésében és ezáltal ennek az oly sok szomorúságot okozó betegségcsoportnak előfordulása korlátozásában.

Fontos lenne, ha minden kisbabát tervező pár tudná, hogy lehetőség van számos fejlődési rendellenesség kialakulási kockázatának csökkentésére az ún. magzatvédő vitaminok megfelelő időben elkezdett szedésével. Olyan új megelőzési módszer van a kezünkben, amellyel évente ezres nagyságrendben lehet a súlyos fejlődési rendellenességeket megelőzni. Nagyon fontos azonban hangsúlyozni, hogy mindez fogamzás előtt elkezdett vitaminszedést igényel.

A vitaminok két legfontosabb jellegzetessége, hogy fontos szerepet játszanak az életfolyamatok szabályozásában és a szervezetünk nem képes előállításukra. Hiányuk súlyos betegségeket okozhat, ilyen a C-vitamint nélkülöző táplálékok fogyasztásakor bekövetkező skorbut vagy a D-vitamin-hiány okozta angolkór.

A genetika most tetőző forradalmának köszönhetően viszont bizonyos vitaminok teljesen új megvilágításba kerültek. Így kiderült, hogy néhány génhiba ártalmas hatásának a kivédésére is képesek. Az ún. magzatvédő vitaminok megfelelő időben és megfelelő mennyiségben történő bevitelével az egyik génpár meghibásodása miatt felszabaduló és fejlődési rendellenességet okozó méreganyagot (a homociszteint) lehet közömbösíteni. A magzatvédő vitaminok közül legfontosabb a folát-folsav (együttes nevük B11-), de a B12-, a B2- és a B6-vitamin védőhatása is igazolt.

Az Egészségügyi Világszervezet újabb állásfoglalása szerint az ún. magzatvédő vitaminok az összes súlyos fejlődési rendellenesség minimum egynegyedének-egyharmadának a kivédésére képesek.

A magzatvédő vitaminok hatását eddig egyetlen készítmény alkalmazásakor igazolták kétséget kizáróan, klinikai vizsgálatban. Ha a készítményt a fogamzás előtt minimum egy hónappal kezdték el szedni és a terhesség első három hónapjában folytatták, az agy- és koponyahiányok, valamint a nyitott gerincek mintegy 90%-át lehetett kivédeni. A kora terhességben sok kellemetlenséget okozó terhességi émelygés, hányinger és hányás előfordulása is számottevően csökkent.

A magzati fejlődés zavartalansága és bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek kivédése érdekében a leendő édesanyáknak feltétlenül szükségük van az ún. magzatvédő vitaminokra. Két fő beviteli módjukkal érdemes számolni.

1. A táplálék. Nyilvánvalóan ez lenne a legtermészetesebb és legegyszerűbb, de sajnos ennek megvalósíthatósága gyakran korlátozott.

Vegyük például a folsav-folátot. A női szervezet igénye e vitaminra a magzati fejlődés korai időszakában jelentősen megnövekszik. Magyarországon a fogamzás körüli időszakban a nők átlagosan napi 0,16 mg folátot fogyasztanak. Az említett fejlődési rendellenességek kivédéséhez azonban ennek négyszeresére lenne szükség, mivel ez képes az említett génhibák ártalmas következményeinek a semlegesítésére. A hiányzó 0,50 mg pótlásához naponta 15 tányér spenótot kellene mindennap elfogyasztani… Nem valószínű, hogy erre bárki hajlandó lenne.

A magyar lakosság vitaminellátottsága köztudottan alacsony. Az egyik vizsgálat megdöbbentő eredménye szerint a magyar várandósok 97%-a bizonyos vitaminból a javasolt mennyiség 70%-át sem fogyasztja el.

2. Magzatvédő vitamintabletták. A terhességi vitaminpótlás jelentőségét felismerve a tudósok olyan vitaminkombinációt állítottak össze, amely segít felkészíteni a női szervezetet a terhességre.

A legfontosabb azonban a magzatvédő vitaminok szedésének ideje. Az agy- és koponyahiány, valamint a nyitott gerinc a magzati fejlôdés 15. napjától alakul ki, éppen akkor, amikor kimarad a nők – terhességet jelző – havivérzése. Mindenképpen szükséges ezért a magzatvédő vitaminokat vagy a folsavat a tervezett fogamzás előtt minimum egy hónappal elkezdeni. A súlyosabb fejlődési rendellenességek a magzati fejlődés 15. és 77. napja között alakulnak ki, ezért a szedésüket feltétlenül szükséges legalább a terhesség 12. hetéig folytatni.

Sajnos Magyarországon még a terhességüket tervezőknek is csak viszonylag kis hányada kezdi meg – a szükséges felvilágosítás hiánya miatt – a fogamzás előtt a magzatvédő vitaminok szedését. Hollandiában 1991-ben indították el a fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében a magzatvédő vitamin programot, és jelenleg már a várandósok 70%-a él ezzel a lehetősséggel. A leendő édesanyák hazánkban is nagyon sokat tehetnének ősi vágyuk: az egészséges kisbaba elérése érdekében, ha élnének a magzatvédő vitaminok adta lehetősséggel.

dr. Czeizel Endre
orvos genetikus