1228973_love_1

A családtervezési alkalmassági vizsgálat

1. A leendő anya és apa genetikai alkalmassága.
2. A családtervező nő terhességi alkalmassága.
3. A szexuálisan terjedő betegségek (ún. SZTB-k) szűrése a leendő anyában.
4. A családtervező férfi biológiai alkalmassága.
5. Pszichoszexuális alkalmasság.
6. Bizonyos veszélyállapotok kizárása.

A három hónapos felkészülés a fogamzásra

1. Dohányzás abbahagyása, alkoholfogyasztás mérsélése, gyógyszer csak rendelvényre
2. Fogamzásgátlás abbahagyása
3. Kedvezőtlen munkahelyi hatások megszüntetése
4. Ébredési hőmérséklet mérése
5. Magzatvédő vitamin szedése
6. Egészséges táplálkozás
7. Speciális szülés előkészítő torna
8. Fogászati szűrés

A fogamzás optimális elérése

1. Együttlét időzítése
2. Terhesség korai felismerése

A gyermekvállalás “háromlépéses” előkészítését a tervezett fogamzás előtt három hónappal az “optimális családtervezés” elveinek ismerete és gyakorlatának követése segíti elő.


Első lépés: A családtervezési alkalmassági vizsgálat

A gépkocsivezetési, munkahelyi, sportolási és más egészségi alkalmassági vizsgálathoz hasonlóan ajánlatos a családtervezési alkalmasság tisztázása is a gyermeket akaró párok felkészítésekor. A családtervezési alkalmassági vizsgálat segítségével feltárhatók a leendő szülők ritka egészségi problémái, amelyek csaknem mindig orvosolhatók, így az időleges alkalmatlanságok még a fogamzás előtt és/vagy a terhesség alatt kiküszöbölhetők. A megfelelő felkészülés pedig bizonyos fejlődési rendellenesség előfordulását csökkenti.

1. A leendő anya és apa genetikai alkalmassága.
2. A családtervező nő terhességi alkalmassága.
3. A szexuálisan terjedő betegségek (ún. SZTB-k) szűrése a leendő anyában.
4. A családtervező férfi biológiai alkalmassága.
5. Pszichoszexuális alkalmasság.
6. Bizonyos veszélyállapotok kizárása.

1. A leendő anya és apa genetikai alkalmassága.

A családfa felvétele révén tisztázhatók a családban korábban előforduló örökletes betegségek, ezért ajánlatos a genetikai tanácsadó felkeresése. Érdemes ismerni az adott családra jellemző betegségeket. Az emberek kétharmada ugyanis a családban már előfordult betegség áldozata lesz, ezért szükséges tudni a közeli rokonságban, elsősorban a szülőkben és a testvérekben előforduló betegségekről.

2. A családtervező nő terhességi alkalmassága.

Bizonyos betegségek (pl. epilepszia, cukorbetegség, pajzsmirigy, szív- és érrendszeri betegségek, depresszió stb.) veszélyeztethetik a terhest és magzatát. Ha azonban a családtervezési alkalmassági vizsgálat során kiszűrt nőket a szakorvosok megfelelően előkészítik a fogamzásra, majd a terhesség alatt folyamatosan gondozzák őket, akkor a veszélyek jelentősen csökkenthetők, sőt gyakran kizárhatók.

3. A szexuálisan terjedő betegségek (ún. SZTB-k) szűrése a leendő anyában.

Lényegében a hüvelytisztaság és a méhnyakváladék vizsgálatáról van szó, amelynek révén a gyakori Chlamydia, Trichomonas, a gombás és más fertőzések a korszerű módszerekkel biztonságosan felismerhetők. Kórismézésüket követően a szakorvosok képesek e fertőzések, illetve betegségek hatékony kezelésére. Az SZTB-k fogamzás előtti kiküszöbölése nagyon fontos, mivel a meddőségek gyakori okát jelentik, ezentúl az SZTB-k mellett bekövetkező terhességekben a magzat fertőződésével is számolni kell. Az SZTB-k legenyhébb tünete a hüvelyi folyás, amely kellemetlen és súlyosabb szövődmények, például kismedencei gyulladás (a nők inkább petefészek-gyulladásról beszélnek) kiindulási pontja lehet. A terhesség alatt e kórokozók a méhnyak csatornáján át feljuthatnak a magzatburokhoz, és annak megfertőzése után bekerülhetnek a magzatvízbe. A magzatburok gyulladása hajlamosít megrepedésére és ezáltal koraszülésre. Ezenfelül a magzat a magzatvizet rendszeresen lenyeli, sőt félrenyeli (az utóbbi segíti a tüdő kifejlődését), így a fertőzés tüdőgyulladást és más súlyos betegségeket idézhet elő. Az SZTB-k tekinthetők az AIDS szálláscsinálóinak is, ezért megelőzésük és korai kezelésük az AIDS elleni harcot is szolgálja.

4. A családtervező férfi biológiai alkalmassága.

A nemzőképesség ellenőrzése a megszakított érintkezés útján, általában otthon nyert ondó laboratóriumi vizsgálatával történik. Sajnos az elmúlt évtizedekben jelentősen romlott a férfiak nemzőképessége, amit például az ondósejtszám csökkenése is jelez. Az ondó vizsgálata alkalmas a férfi SZTB-éinek a felismerésére is a gennysejtek kimutatása révén. A problémás eseteket az andrológiai (férfigyógyászati) szakrendelésre utalják.

5. Pszichoszexuális alkalmasság.

A nemi élet zavarainak feltárása után ezek orvoslása a szexológus szakemberektől várható.

6. Bizonyos veszélyállapotok kizárása.

A rubeolafertőzésen még át nem esett, illetve oltásban nem részesült nők rubeolaoltást kapnak. A korábbi fertőzések megtörténte vagy hiánya vérvizsgálattal igazolható biztosan, ilyenkor a rubeolavírus szervezetbe kerülését követően termelődő ellenanyagokat mutatják ki. A pozitív eredmény tekinthető jónak, mivel ez a rubeolával szembeni védelmet jelzi. A fertőzésen még át nem esett nőkben nincsenek ilyen ellenanyagok (a vizsgálat eredménye tehát negatív), ezért ők védtelenek, emiatt oltásra szorulnak. A várandósság korai időszakában fejlődési rendellenességet még a bárányhimlőért (az ún. varicelláért) felelős vírus okozhat. Régebben gyermekkorban szinte mindenki átesett bárányhimlőn, és az ezt követően kialakult védettség a terhesek magzatjai számára is védelmet biztosított. Mostanában azonban elég sok kislány nem kapja meg a bárányhimlőt gyermekkorában, emiatt a terhessége alatt is megbetegedhet benne, és ilyenkor a magzat is károsodhat. A bárányhimlő vírusa okozta magzati rendellenességek is oltással előzhetők meg, ez a vakcina Magyarországon is rendelkezésre áll, az orvosnak receptre kell felírnia. Ilyenkor nincs szükség vérvizsgálatra, mivel a bárányhimlő olyan feltűnő bőrhólyagok (elkaparásukkor pedig hegek) megjelenésével jár, hogy erre az érintettek, de különösen az édesanyák emlékezni szoktak. Akik tehát nem estek át még bárányhimlőn vagy ebben nem biztosak, oltassák be magukat még a fogamzás előtt.

Az AIDS-fertőzöttség tisztázása is kérhető a vérvételt követően, amelynek során szigorú orvosi titoktartás érvényesül. Jelenleg már mód van néhány lappangó hibás gén hordozásának kimutatására is a leendő szülőkben.

A családtervezési alkalmassági vizsgálat segítségével feltárhatók a leendő szülők ritka egészségi problémái, amelyek csaknem mindig orvosolhatók, így az időleges alkalmatlanságok még a fogamzás előtt és/vagy a terhesség alatt kiküszöbölhetők. Ennek és az egészséges életmódnak köszönhetően ugyanakkor jelentősen csökkenthető a sikertelen terhességek aránya.


A második lépés: A három hónapos felkészülés a fogamzásra

A jó indulás meghatározó fontosságú a gyermek későbbi élete, testi és szellemi fejlődése szempontjából. Korunkban a fogamzás optimális feltételeit már számos biológiai ismeret és orvosi módszer segíti megvalósítani. Mindezek széles körű és szervezett hasznosítását segíti a három hónapos felkészülés a fogamzásra.

Az ivarsejtek védelme érdekében a dohányosoknak már a három hónapos felkészülési időszakban le kell mondaniuk a cigarettáról. A legjobb lenne, ha már a házasságkötéskor megkísérelnék e káros szenvedély abbahagyását, akár a leszokást segítő rágógumi vagy tapasz révén. A szeszesital-fogyasztást is jelentősen mérsékelni kell, a fogamzás után pedig a várandósnak nem szabad szeszes italt innia. Csak az orvos által előírt gyógyszereket ajánlatos szedni, ugyanakkor a gyógyszerek döntő többségétől nem kell félni, mivel a forgalomban lévő körülbelül 8200 készítmény közül csak 32 jelent kisebb-nagyobb kockázatot a magzatra. Jelenleg a szükséges gyógyszerkezelések terhesség alatti elmaradása jóval nagyobb veszélyt jelent a magzatra, mint a gyógyszerek.

Ha korábban fogamzásgátló tablettával védekeztek a nem kívánt terhesség ellen, ezt abba kell hagyni, és ebben a három hónapban más módon (elsôsorban óvszerrel), vagy hüvelybe helyezhető helyi fogamzásgátlóval helyes védekezni. A méhbe helyezhető fogamzásgátló eszközt (az ún. hurkot vagy spirált) is indokolt a tervezett fogamzás előtt 3 hónappal eltávolítani.

A nő foglalkozási körülményeinek tisztázásával a terhesség alatt esetleg kedvezőtlen munkahelyi hatásokat már ekkor helyes feltárni, hogy előkészíthessék a terhes mentesítését e veszélyektől.

Az ébredési hőmérséklet mérésével a nők 90%-ában tisztázható a tüszőrepedés jelentkezése, ezáltal megadható a fogamzás optimális időpontja, vagyis a tüszőrepedés előtti nap. Így kivédhető a túlérett pete ártalmassága. Emellett a hormonális zavarokra, vagyis a tüszőrepedés hiányára és a sárgatest-elégtelenségre is fény derül. Az utóbbiak további szakorvosi vizsgálatokat és kezeléseket tesznek szükségessé. Mindezeknek köszönhetően a fogamzás gyorsabban elérhető és a spontán vetélések ritkábbak.

A magzatvédő vitaminok szedésétől elsősorban a központi idegrendszer leggyakoribb és legsúlyosabb fejlődési rendellenességeinek: a nyitott gerinc (spina bifida cystica/aperta), valamint a koponya- és agyhiány (anencephalia) előfordulásának jelentős csökkenése várható. A magzatvédő vitaminok szedését lehetőleg a tervezett fogamzás előtt 3 hónappal, de mindenképpen 1-2 hónappal el kell kezdeni.

Az egészséges táplálkozás gyakorlati megvalósításának a segítése. Itt az egészséges táplálkozás sokat hangoztatott elveire nem térek ki, csupán két, a várandósság alatt különösen fontos tanácsot adunk. Az egyik: a sófogyasztást jelentősen korlátozni érdemes. A másik: célszerű jódtartalmú ásványvizet fogyasztani. Az ivóvizek klórozása jelentősen csökkentette a természetes vizek jódtartalmát, amely pedig lényeges lesz majd a magzat pajzsmirigyének működéséhez. Az utóbbi pedig a gyermek agyi és ezáltal a szellemi fejlődésére is hatással van.

A speciális tornával előkészíthető a szülés sikeressége és a nők szép alakjának megtartása. A harántcsíkolt izomzat működtetése semmiféle ártalmas hatást nem gyakorol a simaizomzatból álló méhre.

A nők fogászati ellenőrzésével, és ha szükséges, kezelésével, a terhesség alatti gyakori fogromlást lehet megelőzni.


A harmadik lépés: A fogamzás optimális elérése

A fogamzás optimális napjának (amely a tüszőrepedés előtti nap) ismeretében a kívánt terhesség gyorsabban érhető el, és valószínűleg a magzati rendellenességek kockázata is kisebb. A szakemberek által megadott napra érdemes tehát összpontosítani a fogamzás céljából történő szeretkezést. Ajánlatos e nap előtt egy-két napig tartózkodni a nemi élettől, mivel így dúsabb lesz az ondó az ondósejtekben.

Általában 1-8, átlagosan 3 hónap alatt várható a kívánt terhesség bekövetkezte. (A nehezített teherbe esés gyanúja akkor merül fel, ha a fogamzásgátlás nélküli rendszeres nemi élet ellenére egy év alatt a terhesség nem következik be. Ilyenkor a meddőség kivizsgálásával és kezelésével foglalkozó szakembereket kell felkeresni.)

A kimaradó havivérzést a terhesség jeleként helyes felfogni. Jelenleg már rendelkezésünkre állnak olyan érzékeny terhességi próbák, amelyek képesek a terhességet a kimaradó havivérzés idején igazolni. A terhesség korai felismerésének a magzat védelme szempontjából nagy a jelentősége. A fejlődési rendellenességek döntő többsége ugyanis a magzati élet 3. és 8. hete között alakul ki.

dr. Czeizel Endre
orvos genetikus