glikemias_index

A glikémiás index

A Glikémiás Index (GI) a táplálékok pontozását jelenti 0-tól 100-ig a vércukorszintre gyakorolt hatás alapján. A táplálék GI-jét ismerni nagyon hasznos dolog, mert megmondja a test válaszát a szénhidrátokra, bár nem mutatja meg, hogy mennyi szénhidrát van egy bizonyos élelmiszerben. Ez a pontszám azt mutatja meg, hogy a szőlőcukorhoz (100%) viszonyítva milyen mértékben emeli meg a vércukorszintet egy adott étel, amely egységnyi szénhidrátot tartalmaz.

90-100%: malátacukor, burgonyapüré por, főtt burgonya, méz, gabonapelyhek, kukoricapehely (corn flakes), rizspehely (általában minden pelyhesítéssel szétroncsolt falú, nagy szénhidráttartalmú növényi termék), minden cukros (üdítő) ital, ami nagyom gyorsan a bélbe jut és felszívódhat

70-90%: fehér-, félbarna kenyér, zsemle, kifli, extrudált kenyerek (Abonett), ostya, kétszersült, sós sütemények, kekszek, édes müzlik, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, főtt tészták (kivéve a durumbúzából készült spagetti és makaróni), kalács, szőlő, (répa) cukor, az utóbbi csak felerészben tartalmaz szőlőcukrot, másik fele a “diétás” gyümölcscukor 50-70%: zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, étcsokoládé, banán, natúr (cukrozatlan) gyümölcslé

30-50%: tej, joghurt, kefir, legtöbb hazai gyümölcs, spaghetti, makaróni (minden durumbúzából készült tészta), tejszínes fagylaltok (nagy zsírtartalom miatt lassan szívódik fel a cukor), tejcsokoládé

30% alatt: fruktóz, szorbit, lencse, bab, borsó, szójabab, dió, mogyoró, korpás müzli, színes főzelékek, saláták, cékla, retek, paprika, paradicsom

Forrás: www.kismamalinkek.abbcenter.com